Honor Villa – ce au în comun o cabană cochetă din inima Harghitei, un parc natural unic în România, un centru de echitaţie cu armăsari islandezi şi o mică fabrică ce prelucrează produse din vânat?

 

Am poposit în Harghita cu o listă lungă a obiectivelor de bifat. Ştiam de dinainte că în Ţinutul Secuiesc mâncarea e bună, oamenii sunt mai gospodari şi că nu prea o să ne auzim limba rostită în jur. Mai știam că ȋntreaga Secuime are sub picioare o pătură de izvoare termale, bogăţie minerală numa’ bună de valorificat.

Aşa că eram porniţi pe multe opriri în drumul spre Odorheiu Secuiesc: Băile Tuşnad, Miercurea Ciuc, Harghita-Băi, Băile Homorod, Zetea, Corund, Praid, Sovata, băi în piscine termale, testarea mofetelor…toate păreau fezabile şi uşor abordabile. Cu o navetă zilnică şi ceva alergătură între ele, dar deloc imposibil. Asta probabil pe timp de vară, când nu se întunecă la ora 4, când soarele te ţine afară la căldură plăcută şi când prezenţa altor călători justifică nevoia de a ţine deschise multe dintre punctele de interes turistic. Iarna mai ales, totul rămâne un joc de noroc – nu degeaba călătoritul în extrasezon are avantajele şi dezavantajele lui.

Fără nicio părere de rău, am renunţat la circuitul draconic din prima seară când am ajuns la cazarea noastră din Harghita. Honor Villa se află în satul Izvoare, la 27km distanţă de Odorheiu Secuiesc. Am ales-o pentru sentimentul de cald şi bine pe care mi l-au dat comentariile şi fotografiile din online, pentru că părea înfiptă prietenos în mijlocul naturii, în proximitatea pădurii şi la buza unui parc de animale sălbatice, despre care abia aşteptăm să aflu mai multe. Totul inspira energie puternic pozitivă şi o linişte sufletească care promitea a deveni contagioasă.

  

Ne-a întâmpinat Zoltán, administratorul locului, ne-a urat bun venit cu o afinată din partea casei şi ne-a invitat la cina care tocmai se pregătea pentru noi. Am stat apoi de vorbă la un pahar de palincă aprigă şi mi-am dat seama că poveştile de viaţă ale gazdei ar putea umple lejer o carte tare interesantă.
Fost salvamontist în Harghita, instructor de schi în Austria, participant la peste 100 de competiţii de sporturi outdoor, câştigător a zeci de medalii şi trofee, Zoltán s-a întors în România după 25 de ani petrecuţi în Ungaria, pentru că simţea că aici este acasă. Impresionează prin modestia lui, prin dragostea pentru natură şi pentru oamenii locului, prin vorbele cu care îşi inspiră oaspeţii.

  

Honor Villa înseamnă cabana boutique, în stil chalet chic, centrul de echitaţie din localitate, fabrica de prelucrare a produselor locale din vânat, magazinul de desfacere pentru aceleaşi produse şi parcul natural întins pe o suprafaţă de aproape 400 de hectare, populat cu 550 de cerbi, mufloni, căprioare şi mistreţi.

    

Parcul de animale sălbatice Ivo este rezervaţie naturală, unicat în ţara noastră. Proprietate privată a celui ce deţine complexul Honor Villa, parcul este cu siguranţă încântarea cea mai suprinzătoare de care am avut parte în timpul şederii de aici. Întâlnirea înduioşătoare cu animăluţele pe care le poţi observa libere, în mediul lor, ocazia de a o îmbrăţişa pe Bambi, căprioara care se lasă dezmierdată de mângâieri, privirile alerte şi curiase, aruncate înspre pădure, în căutarea lopătărilor ascunşi, sunt experienţe emoţionante pe care nu le întâlneşti intr-o vacanţă tipică.

    

Cei ce doresc să viziteze parcul trebuie să facă programare dinainte, neexistând personal care să stea permanent la locaţie, ghidul venind tocmai de la Odorhei. Turul clasic durează în jur de două ore, iar tarifele le găsești aici.

  

La Honor Villa natura îţi oferă un spectacol unic în fiecare zi şi ţi-l serveşte direct în timpul unei cine de exemplu – o pictură splendidă pe cer, în nuanţe liniştitoare şi inspirante, care de fiecare dată arată altfel.

Sau o joacă între nori şi ceaţă, printre razele timide ale soarelui dimineţii, cu gândul de a speria chiciura care a îngheţat totul în jur. Noaptea, în schimb, întins în pat şi privind pe fereastră, poţi vedea stelele prin aerul tare şi rece al Harghitei. Fiind atmosfera atât de curată, când prinzi cerul senin, stelele par atât de aproape şi sclipesc atât de puternic, încât parcă ard şi stau să se prăvălească peste tine. Partea bună e că nu trebuie să fugi de frig de pe balcon, le poţi vedea direct de sub plapumă.

  

Totuşi, dacă vii aici cu gândul de a te deconecta total de lumea oraşului agitat şi zgomotos, gazdele se asigura că relaxarea ta să fie îmbogăţită cu activităţi care să-ţi asigure o experienţă turistică completă: excursii cu bicicleta, călărie în natură, ture de vânătoare în pădurile dese ale ţinutului, observatul urşilor la ei acasă, pachete speciale pentru cei dornici de a învaţa să schieze…

Dacă înnoptezi la Honor Villa şi ajungi şi tu aici cu un plan încărcat de bătaie, ascultă sfaturile bunului Zoltán şi schimbă cu împăcare ideile cu care ai venit de acasă cu experienţele propuse de gazdă: acceptă o după-amiază de călărie în natură la centrul de echitaţie cu cai islandezi, vizitează fără să stai pe gânduri parcul de animale sălbatice, spune da unei invitaţii de pândit la urşi şi nu refuza invitaţia de însoţire pe traseele lejere din apropiere. Zoltán antrenează pentru diverse competiţii sportive şi face instructaj de schi pe pârtiile din Harghita-Mădăraş. Honor Villa promoveaza deci conceptul sanatos al odihnei active 🙂

Permite-ţi un răsfăţ culinar vânătoresc de care nu ai parte în orice zi şi savurează mistreţul în sos de muştar, cu afine roşii, garnisit cu o tocăniţă de ciuperci chanterelle şi porcini, gulaşul de vită sau ciorba de cartofi cu tarhon, toate unse cu o ţuică puternică sau stinse cu un vin molcom.

Aici, şi o simplă ciorbă de legume devine delicatesă, pâinea cu cartofi se mănâncă şi simplă, până şi smântâna este atât de cremoasă şi gustoasă, încât sigur se lasă mâncată goală.

      

Micul dejun este şi el un festin vânătoresc, cu produse procesate la fabrica proprie, produse pe care le regăseşti şi la magazinul de desfacere de la strada principală din Izvoare. Sunt făcute după reţete tradiţionale, din ingrediente naturale şi fără aditivi artificiali.

Fie bucătăresele unguroaice au ingredientele lor secrete care fac ca până şi cele mai simple bucate să fie de nerecunoscut, fie ne-am obişnuit noi prea tare cu mâncarea din supermarketuri, sortimente limitate vȃndute în regim de oligopol. Fără îndoială însă, Secuimea este destinaţia ideală pentru un turism culinar desfătător pentru simţuri.

  

Magazinul cu produse vânătoreşti

Atmosfera este atât de liniştitoare aici, iar priveliştea atât de terapeutică, încât atunci când va veni timpul să pleci, te vei întrista şi vei simţi instinctiv nevoia de a te întoarce cât de curând. Honor Villa este locul unde uiţi de lista obiectivelor de bifat şi îţi permiţi tihnă, relaxare, reconectare. Aici am învăţat că dacă simţi că trebuie să stai în loc să te odihneşti, o poţi face şi că a fi turist nu înseamnă numai alergat între muzee, atracţii şi oraşe; călătoreşti tocmai ca să stai de vorbă cu oamenii, să le savurezi bucătăria locală, să înveţi câteva cuvinte în limba lor şi să te bucuri de încărcarea pe care numai în natură o găseşti.

Cum ajungi

Link-ul catre hartă, cu poziţia cabanei, il găsești aici.

Dacă eşti interesat de detalii cu privire la activităţile propuse la Honor Villa, intră aici. În partea de jos a paginii, regăseşti link-urile de unde poţi accesa site-ul magazinului vânătoresc (au şi shop online), al centrului de echitaţie şi al parcului de animale sălbatice.
Pagina de facebook poate fi o sursă de inspiraţie la fel de bună pentru următoarea ta vacanţă.

Ce să vizitezi în preajmă

Dacă doreşti a explora vecinătatea, fă o plimbare până la Csorgókő-vízesés (vízesés însemnând cascadă). Sunt 22 de km de la cabană până la cascadă, coborând la DJ 138B, urmând direcţia Varság . Treci de barajul lacului Zetea, ţinând acelaşi drum judeţean până la intrarea în pădure.

Barajul Zetea

Barajul Zetea

Vedere de pe Barajul Zetea

Poarta Mare Secuiasca.Dacă îţi iese în cale, înseamnă că eşti pe drumul cel bun

Porţile Székely , caracteristice zonei

Direcţia spre cascadă

 

Drumul spre cascadă direcţia uşor dreapta

Cascada va fi semnalizată, maşina se poate lasă în mica parcare improvizată, iar până la căderea de apă mai mergi câţiva metri doar.

    

Recomandat în schimb să laşi maşina acolo şi să o iei la pas în sus, înspre platoul cu belvedere (kilátó), urmând indicatorul cu Fântâna lui Isus.

Este o ieşire extrem de lejeră şi plăcută, o plimbare binevenită în natură, recompensată cu un peisaj liniştitor.
Indicaţiile pe hartă le găseşti aici.

    


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

 

2 gânduri despre „Honor Villa – ce au în comun o cabană cochetă din inima Harghitei, un parc natural unic în România, un centru de echitaţie cu armăsari islandezi şi o mică fabrică ce prelucrează produse din vânat?

  1. Este in Romania, sau in Ungaria locatia, ca nu imi e clar? Vad ca peste tot scrie doar in ungureste.
    Eu mi-as dori sa ma duc, dar eu nu stiu decat romaneste, iar ei doar ungureste,deci…nu ne vom putea intelege. Mai bine, zic ..pas.
    Foarte trist, ce se intampla.

    Apreciază

    • Te asigur ca nici noi nu stim ungureste, insa nu am avut niciun fel de bariera lingvistica pe timpul vizitelor noastre, nici in Covasna, nici in Harghita. Chiar daca limbajul nu este fluent sau vocabularul foarte bogat, oamenii pot oferi indicatii, sustine conversatii interesante si elaborate, face prezentari in atelierele mestesugaresti si alte asemenea:) A evita turismul intr-o zona frumoasa si ofertanta pe considerente preconcepute si reticente nevalide, este o mare pierdere. Eu spre exemplu, nu as refuza niciodata o oportunitate de a explora cultura asiatica, doar pe prezumtia ca nu m-as intelege cu oamenii in engleza:) Ca sa-ti raspund si la prima parte a intrebarii, Harghita, Secuimea sau Tinutul Secuiesc, toate aceste denumiri le regasesti in Romania. Sper sa-ti fie de folos sfatul meu:)

      Apreciază

Lasă un comentariu