Tură cu bicicleta langă Piteşti, via Gura Văii şi Băbana

 

Prima tură pe anul 2017 a debutat destul de târziu, pe la început de aprilie. Entuziasmul ne-a făcut să alegem o zi cu o vreme ce nu se anunţa a fi strălucită. Nu am plecat dis de dimineaţă ca alte dăţi, aşa că ne-am ales un traseu mai aproape de Bucureşti. Planul era să pedalăm aproximativ 60 km pe dealurile aflate la vest de Piteşti. Am plecat târziu din oraş, ajungând în jur de ora 3 în satul Gura Văii, aflat la 10 km distanţă de Piteşti. Fix când ne pregăteam să parcăm maşina, s-a iscat o ploaie. Am avut noroc că nu a durat mult şi că nu începusem încă pedalatul.

Gură Văii, locul de pornire

Ca să nu ne apuce noaptea pe drumuri, am mai tăiat 10 km din traseu, ajungând la aproximativ 50 km de parcurs. Norii de ploaie s-au îndepărtat, iar noi am început să pedalam pe un soare puternic. Aveam ceva emoţii cu vremea, ţinând cont că mai toată primăvara a fost capricioasă.

Gură Văii

Start-ul a fost dat de o urcare lejeră pe asfalt, pe drumul comunal 154 A. Trecem prin satul Dealul Viilor, iar în 5 km ajungem la intersecţia cu drumul naţional 67 B, unde facem stânga.

Peisaj din Dealu Viilor

Nu mergem mult pe drumul naţional, aşa că în 2 km, la intrarea în Moşoaia, facem dreapta pe drumul comunal 163.

Trecem pe lângă un turn de apă neterminat, după care în 2 km facem dreapta pe drumul judeţean 703 E.

Turnul de apă de pe drumul comunal 163

Drumul comunal 163

Drumul comunal 163 (sau Drumul Morii)

Intersecţia drumului comunal 163 cu drumul judeţean 703 E

 

Intersecţia drumului comunal 163 cu drumul judeţean 703 E

Drumul judeţean 703 E

În 3 km facem stânga şi coborâm prin pădure către o vale pitorească, străbătută de un pârâu. După o pauză pentru poze, ne căţărăm pe un deal destul de abrupt. De sus parcă se vede şi mai frumos decorul.

Accesul spre drumul comunal 162 A se face prin acest gard

Pârtia de schi

Balta de lângă pârtia de schi

Revenim la asfalt, iar la următoarea intersecţie ne amuzăm la vederea unui indicator: Pârtie de schi. Dealul pe care tocmai îl urcasem este pârtie de schi. Dacă ştiam că aveam o pârtie lângă Bucureşti, nu ne mai aventuram aşa de departe iarna la ski. Pârtia ţine de comuna Băbana şi are chiar şi cont pe facebook.

Indicatorul cu pârtia de schi

Drumul comunal 162 A

Pedalăm în continuare pe drumul comunal 162 A şi coborâm din nou printr-un petec de pădure, iar mai apoi ieşim pe drumul judeţean 731 B.

Pajişte lângă drumul comunal 162 A

Pajişte lângă drumul comunal 162 A

La următoarea intersecţie facem o pauză şi ne adăpostim de ploaie. Nu durează mult şi soarele apare din nou.

Pajişte lângă drumul comunal 162 A

Piteştiul nu e departe

Urmează o urcare solicitantă, dar care nu ţine mai mult de 1 km.

Pe urcare

 

Pe urcare

Suntem în satul Groşi şi coborâm uşor către satul Cocu, aflat pe albia răului Cotmeana. Până aici parcursesem 22 km, sub jumătate din lungimea traseului.

Satul Groşi

Biserica din Cocu

Următorii 11 km îi parcurgem pe drumul judeţean 703 A. O bună bucată de drum merge paralel cu râul Cotmeana.

Intersecţia drumul judeţean 703 A cu drumul judeţean 703 E

În satul Dinculeşti ne despărţim de drumul judeţean şi intrăm pe drumul comunal 161. Tranzităm satele Gâlceşti şi Lăzăreşti pentru a ajunge din nou la drumul naţional 67 B.

Poartă din Lăzăreşti

La ieşirea din Lăzăreşti

Intrăm din nou în Moşoaia, dar nu ne întoarcem spre maşină pe acelaşi drum pe care am mers mai devreme. Facem dreapta pe drumul naţional, iar după un km intrăm pe un drum de pământ care străbătea terenuri agricole. Afară începea să se întunece, dar încă puteai să vezi pe unde pedalezi. Am intrat într-o zonă pe unde uneori animalele defilau pe câmp, speriate doar de prezenţa noastră. Am văzut la distanţă căprioare fugind spre pădure şi iepuri care săreau din tufişuri.

 

Până la maşină, mai aveam în jur de 5 km de parcurs. Poteca trece la un moment dat prin pădure, unde suntem nevoiţi să ocolim ceva bălţi. La puţin timp după, drumul începe să se strice atât de tare încât suntem nevoiţi să mergem pe lângă bicicletă. Oricât de mult insistai, nu aveai cum să mergi prin şanţurile şi prin pământul brăzdat.

Spre final, drumul devine mai ciclabil şi revenim la drumul comunal 164, unde aveam parcată maşina. Această variantă de întoarcere ne-a întârziat puţin şi ne-a făcut să pedalam noaptea pe câmp.

Traseul l-am încheiat în 5 ore şi jumătate. A fost un traseu cu multe tipuri de drum, destul de amestecate, dar care ne-a satisfăcut pofta de pedalat, mai ales că vremea a ţinut cu noi. Cei aproape 50 de km au avut o diferenţă de nivel de 500 m.

Rezumat traseu: Gura Văii – Dealu Viilor – Moşoaia – Ciocănăi – Slătioarele – Băbana – Groşi – Cocu – Dealul Oreşului – Gâlceşti – Lăzăreşti – Moşoaia – Gura Văii

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

3 gânduri despre „Tură cu bicicleta langă Piteşti, via Gura Văii şi Băbana

    • Salut Simion. Pe Firefox si IE intr-adevar pozele nu se incarcau. Link-urile de la poze aveau un parametru pe care se pare ca aceste browsere nu stiau sa il interpreteze. Pe Chrome in schimb, pozele erau afisate corect. Am remediat situatia.

      Apreciază

Lasă un comentariu