Mi-a placut locul asta prea mult ca sa-l rezum in cateva fraze. N-am stiut cum sa fac asta, asa ca l-am pus deoparte, pentru un aticolas separat. Ca prea pacat ar fi sa ma zgarcesc la fotografii, din lipsa de spatiu.
In Piata Cetatii,langa casa Vlad Dracul este un magazin de suveniruri, poate unul din cele mai cunoscute de prin tara si cu siguranta cel mai indragit din Sighisoara. Am intrat din greseala, cautand de fapt intrarea in casa Vlad Dracul. Nu ma pasioneaza suvenirurile, decat daca sunt sigura ca nu sunt chinezarii kitchoase si numai daca par intr-adevar obiecte traditionale, muncite cu truda de mainile pricepute ale mestesugarilor. Si cum in Sighisoara putine buticuri au ceva autentic, am dat sa fac stanga-mprejur si sa ies din magazin. Noroc ca m-am uitat inainte.
Localul recent amenajat,frumos decorat si atent garnisit. Cu ceramica de Cucuteni, decoratiuni din lemn,icoane traditionale si mobilier de lemn, linguri cu povesti si omuletii mesterului Nicolae Diaconu care-ti sar in ochi de la intrare (nu-i nimic daca nu ati prins vreun documentar despre el la TV sau daca nu ati nimerit vreun articol prin online cu premiile lui, si eu tot intamplator l-am descoperit).
Este atelierul lui Mark Tudose, a.k.a. the Spoonman,mester popular care lucreaza linguri de lemn, linguri cu povesti.
Intra in vorba cu noi,devenim interesati, mi se sopteste “nu ti se pare ca seamana cu atelierului lui Spoonman?”, el ne intinde o carte de vizita si zice: “Ma numesc Mark, dar mi se spune Spoonman”. Atunci pica si fisa. Indeed el e si fix in atelierul lui am nimerit!:)
S-a mutat cu familia din Bucuresti, cumparand o casuta in aproprierea Sighisoarei, pentru ca aici considera ca poate sa-si promoveze mai bine munca. Avea doar idei si sperante cand a venit, cauta liniste si inspiratie.In casuta traditionala de la Topa organizeaza si workshopuri, dar primeste si oaspeti in regim de cazare. Pe Tripadvisor, este ranked #1 din 11 atractii din Sighisoara (inaintea Turnului cu Ceas sau a centrului istoric) si are numai “excellent reviews”, basca Mark si raspunde la toate comentariile.
A deschis Galeria de Arta Traditionala in vechile catacombe de sub International Cafe, in 2012,reunind si alti mesteri populari din Romania,fiecare prezent prin mestesugul sau:lemn,broderie, tesaturi,ceramica sau oua incondeiate. Lonely Planet l-a desemnat “poate cel mai bun magazin de artizanat din Transilvania”. Si asa si este. Daca nu pentru valoarea a ceea ce se afla pe rafturi, atunci pentru pasiunea pusa in organizarea acestui mic spatiu.
Rafturile de lemn sunt facute de mana Lingurarului,in spate sad un fotoliu vechi si o masuta vintage cu cateva scaunele handmade din lemn, la care oamenii se pot aseza, bea un ceai, citi o carte din minibiblioteca sau pot asculta muzica la patefonul din colt.
Spatiul liber din spate functioneaza ca atelier, pentru cei ce vor sa invete arta mestesugului si sa-si confectioneze singuri propriul suvenir pe care sa-l ia la plecare. Este plin de materiale, colaje,culori,botosei crosetati la ultimul workshop tinut de femeile din Viscri (parte a unui proiect local de revigorare a traditiilor transilvanene,prin implicarea comunitatii si incurajarea transmiterii artei mai departe).
Totul este de vanzare, iar Mark alearga dupa fiecare client care-i trece pragul ca sa-i explice povestea, semnificatia obiectului pe care si-l alege din magazin. Pe orice obiect pui mana, indiferent ca e confectionat de el sau de alt mester, Spoonman nu te lasa pana nu-ti spune intreaga legenda, cu un entuziasm si o dragoste de arta populara cum n-ai mai vazut la nimeni. Cum naiba sa nu-ti vina sa-i cumperi tot magazinul? Noi am luat ceva, ne-am mai invartit, ne-a mai spus o poveste, am mai luat ceva. De dragul lui si a ceea ce isi doreste cu atata bucurie sa faca. As include magazinul lui pe lista de obiective turistice must see din Sighisoara. Este omul cu o mie de povesti,care se invarte neobosit ca titirezul si care crede in salvarea artei populare romanesti.Cum spune si el, “Orice lucru fara o poveste este neterminat”.
Poate la un moment dat vor intelege si altii ca turismul fara poveste nu inseamna mare lucru si ca oamenii pe care-i intalnesti, cu povestile astea pe care ei aleg sa le imparta cu tine, sunt cei care-ti raman in minte si la suflet. Singurul mod prin care mestesugul traditional poate supravietui, este prin poveste.
Detalii despre operele (inclusiv preturile) tuturor artistilor prezenti in magazin, pe pagina oficiala a Omului Lingura. Tot aici sunt si povestile motivelor traditionale, incrustate pe lingurile de lemn.
Il gasiti si pe facebook, si in articole, si pe youtube. Este suficient sa..google him 🙂
Am gasit si un articol interesant despre cum si-a capatat numele de Spoonman.
Un filmulet scurt si o prezentare a misiunii lui Mark se gaseste si pe site-ul Fascinatia Mestesugului, un proiect care-si propune sa promoveze printr-o serie de documentare, pasiunea pentru valori vechi romanesti si arta traditionala,sustinand si motivand tinerii creativi care pun suflet in obiectele pe care le creeaza.
P.S. In Campulung Moldovenesc exista Muzeul Lingurii de Lemn – o casa memoriala in care sunt adunate peste 5000 de linguri de lemn cu motive sculptate, adinate din toata lumea.
Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂
Pentru mai multe, click pe semnul + de jos.
Pingback: Sighisoara-capitala Transilvaniei turistice | Jurnal de Vacanta