In Sighisoara (Schaespurch) mai toata lumea a ajuns cel putin o data. Toti stiu cum se ajunge si ce are orasul de oferit.Sunt zeci de articole si sute de poze out there asa ca nu prea ai ce sa pui inedit pe masa.
Asa ca, decat sa devin redundanta si sa ma inec in clisee medievale, mai bine sarim peste topul obiectivelor comerciale si impartasim impresii.
Primele dati cand am vizitat Sighisoara, mi se parea fascinanta. Turnulete smaltuite,stradute intortocheate,terase boeme si puhoi de turisti. Alei restrictionate traficului,legendele lui Dracula si istoric tumultuous al uneia din cele mai frumoase cetati din Europa.
Cativa ani mai tarziu insa, dupa ce am descoperit alte secrete ale Ardealului, Sighisoara a cazut din topul preferintelor mele. Si-a pierdut autenticitatea si o data cu ea, si farmecul care atragea la inceputuri. Totul a devenit prea comercial si fortat. Tarabele vand chinezarii la suprapret pe post de suveniruri traditionale handmade. Vizitarea muzeelor nu mai este la fel de ieftina si permisiva: fara fotografii, fara povesti, fara cuvinte frumoase si fete zambitoare.
Festivalul medieval de la sfarsitul lunii iulie devine un pretext de a salta preturile la…orice si cu fiecare an mi s-a parut ca devine o incercare din ce in ce mai chinuita de a reconstrui o atmosfera uitata: domnitele sunt blazate, cavalerii plictisiti, iar mare parte din evenimentele propuse au o intentie nobila dar sfarsesc prin a lasa mai degraba o impresie de kitsch. N-am simtit vreodata o transpunere in Evul Mediu; poate doar daca ar simula vreo executie publica si ne-am preface ca uitam de canalizare pentru cateva zile 🙂
Omul sfinteste locul si unde-s multi puterea creste…la fel cresc si tarifele – invers proportional uneori cu rabdarea ghizilor,calitatea serviciilor si nivelul tau de satisfactie.
Fondata de sasi in secolul XII, dar mentionata documentar in 1298 sub numele de Castrum Sex (nu va ganditi la prostii, inseamna a sasea cetate), Sighisoara reflecta stilul renascentist si baroc. Dupa marele incendiu din 1676,din vechea arhitectura gotica au ramas doar Biserica din Deal si Biserica Manastirii.
Constructia zidului cetatii a inceput la mult timp dupa navalirea tatara din 1241-mai exact,zidul cu lungimea de aproape un kilometru s-a ridicat incepand cu 1350. A avut 14 turnuri si 4 bastioane,in prezent pastrandu-se 9 turnuri si 3 bastioane. Cetatea era locuita exclusiv de sasi, care obtinusera in 1224 drepturi de la Regele Andreas al II-lea al Ungariei,inclusiv dreptul de a-si alege proprii preoti si judecatori. Astfel a luat nastere sistemul de bresle si turnurile de aparare care le purtau numele.
Intre 1431-1435,Vlad Dracul a stat la Sighisoara, stapanind regiunea in numele regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg si asteptand momentul prielnic pentru a urca pe tronul Tarii Romanesti. Tepes s-a nascut in 1431 tot aici. Se pretinde ca s-a nascut in casa Vlad Dracul,aflata in piata cetatii.
Astazi, dupa strazile pietruite si pietele din centru, cele mai des fotografiate atractii sunt turnurile. Pe langa Turnul Fierarilor (cu rolul de protejare a Bisericii Manastirii de incendiu), al Croitorilor, Tabacarilor, Aurarilor sau al Macelarilor, mai populare sunt:
Turnul cu Ceas este simbolul orasului,protejeaza poarta principala a cetatii si masoara 64m inaltime.Cele 4 turnulete indica odinioara autonomia judiciara.Incinta a servit drept sediul al primariei,mai apoi inchisoare si camera de tortura in timpurile medievale.
Muzeul Turnului cu Ceas (sau Muzeul de Istorie al Sighisoarei) se poate vizita (8 lei intrarea adulti) ,cu interdictie insa la fotografii, lucru insistent semnalizat in fiecare incapere,doamne fereste sa furi sufletul obiectelor din vitrina si sa le promovezi mai departe. Anyhow, repartizarea e destul de reusita, pacat insa ca nu exista prea multe detalii despre multe din piesele expuse. Mi-a placut macheta cetatii, camera cu obiecte reprezentative ale fiecarei bresle de mestesugari si, of course, mecanismul ceasului.
Ceasul si figurinele care reprezinta zilele saptamanii, dateaza din 1648 si au fost montate in turn in 1906. Pe langa simbolurile zilelor saptamanii, mai apar si alte personaje: calaul si tobosarul care simbolizau dreptul orasului de a impune pedeapsa cu moartea si faptul ca legile orasului trebuiau respectate,cei doi ingeri care vestesc ziua si noaptea,zeita dreptatii cu o balanta in mana sau zeita justitiei, legata la ochi si cu sabia ridicata.
La ora 12,odata cu ultima bataie a ceasului,figurina ce reprezinta ziua tocmai trecuta se deplaseaza,lasand loc figurinei ce personifica noua zi.
In gangul de sub Turnul cu Ceas,in fosta inchisoare a cetatii, se afla Muzeul de Tortura – inchis cand am ajuns noi, la inceput de aprilie, pentru nu stiu ce lucrari.
Turnul Franghierilor, ridicat pe zidurile cetatii, este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676 si este acum locuinta a paznicului cimitirului de langa Biserica din Deal. By the way, cu toate ca suna oarecum sinistru, si cimitirul merita o vizita.
Turnul Cojocarilor, datorita interventiei MET, acum este atelierul unui mester curelar si sediu al aceleiasi fundatii Mihai Eminescu Trust
Turnul Cositorarilor, in incinta parohiei evanghelice. Inca poarta urme ale gloantelor din timpul asediului curutilor (1704-1706) si este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor,care apara partea de SV a orasului
Turnul Tesatorilor,in trecut inchisoare militara,a fost demolat in 1858 si materialul folosit la pavarea cetatii.
Turnul Cizmarilor,unde in prezent se afla sediul radioului local
Turnul Lacatusilor,demolat in 1894, cand s-a construit actuala Biserica Catolica
Turnul Dogarilor,demolat in 1886,pentru a face loc actualului Palat Administrativ
Majoritatea din cele 164 de case sasesti locuite din cetate, sunt monumente istorice. Cu o vechime medie de 300 de ani,casele au fost consolidate dupa incendiul din 1676 si printre cele mai vechi/cautate/cunoscute sunt cele 3 case simbol din piata cetatii: Casa Vlad Dracul, Casa Venetiana su Casa cu Cerb.
Apropos de Casa Vlad Dracul, langa ea am gasit Atelierul Omului Lingura, loc care mi-a placut atat de tare incat l-am separat de restul articolului si i-am dedicat un spatiu doar al lui 🙂
Casa cu Cerb, din centrul cetatii medievale, era in sec. XIII o locuinta rudimentara din lemn, etajul si mansarda fiind ulterior adaugate, in sec. XVII-XVIII. Aici au stat judecatori sau mari fete preotesti,iar acum este centru cultural, hotel si restaurant. Pictura murala exterioara,cu cerbul in marime naturala,avand capul si trofeul montate pe zid, a fost adaugata in timpul ultimei restaurari,intre 1997-2001.
Casa Venetiana a fost in sec. XVI resedinta primarului de atunci, Stephanus Mann, a carui piatra funerara se gaseste la Biserica din Deal. Se spune ca ferestrele in stil gotic venetian au fost comandate de primar pentru a-i aduce sotiei sale o bucata din atmosfera venetiana, alinandu-i astfel dorul de casa.
Daca peste unele vizite am sarit, stiind la ce sa ma astept, am (re) bifat cateva puncte, gasind (in mod neasteptat) si suprize imbucuratoare.
Biserica Manastirii (aflata langa primaria ridicata pe locul unei manastiri dominicane). Este recent restaurata, bogat ornamentata,are o orga baroca cu 2000 de tuburi si o colectie de covoare de Anatolia.Dupa ce vizitezi bisericile fortificate din micile sate sasesti, te frapeaza discrepanta dintre o biserica evanghelica din Sighisoara,unde fondurile de restaurare ajung mult mai usor, si altele mai putin norocoase, aflate la doar cativa km distanta.
Comunitatea de sasi din Sighisoara este destul de semnificativa, astfel ca se oficiaza slujbe si confirmari des in biserica. Periodic, se organizeaza concerte de orga, de regula sustinute de aceleasi grupuri care poposesc si la Biserica Neagra din Brasov.
Dupa ce urci scara acoperita,cu cele 176 de trepte(ramanse din cele 300 construite in 1642 pentru a usura drumul elevilor spre Scoala din Deal pe timpul iernii), ajungi pe Dealul Scolii, la Biserica din Deal. Ma asteptam la doar o alta biserica, am avut parte in schimb o surpriza – un ghidaj, exact asa cum trebuie (inclus in cei 2 lei cat a costat intrarea). Cu legende si cu drag de a povesti.Detaliu care a urcat Biserica cocotata din deal pe locul doi in topul personal al bisericilor transilvanene vizitate pana atunci (dupa cea de la Richis,evident).
Este cea mai importanta cladire de arhitectura gotic din oras, a patra biserica gotica ca marime din Transilvania, a treia cea mai mare din SE Europei (cea mai mare este Biserica Neagra din Brasov,iar a doua este cea din Cluj)
Construita la o inaltime de 429m pe Dealul Scolii,pe locul unei foste cetati fondate de secui,distrusa de tatari si demolata apoi de sasi pentru a pune bazele unei noi cetati medievale.
Biserica de rit catolic la inceputuri, dedicata Sf. Nicolae,a devenit protestanta in 1141, cand sasii au venit in Transilvania. Frescele din biserica au fost acoperite la mult timp dupa trecerea la luteranism, iar in urma primei restaurari din 1934 s-au decoperatat, scotand la iveala fragmente pictate, unul dintre ele reprezentandu-l pe arhanghelul Mihai.
O ultima restaurare, cea mai ampla, care a durat 11 ani a fost facuta cu o colaborare intre Fundatia Messerschmitt din Germania si Ministerul Culturii. In 2004 biserica a castigat premiul pentru patrimoniu Europa Nostra, intr-o competitie cu peste 100 de monumente istorice restaurate din Europa, biserica castigand premiul I – o mandrie nationala.In prezent, biserica functioneaza ca Muzeu al Artei Saxone si Centru Cultural Romano-Saxon.
La intrare sunt 21 de lespezi de mormint ce au apartinut vechii protipendadei a orasului,ingropate in pardoseala bisericii,expuse sub turn,pentru castigarea de spatiu si protejarea lor.Exista si o piatra funerara colorata, ce a apartinut sefului breslei aurarilor, Stephan Mann, devenit si primar al orasului intr-o perioada. Casa lui este Casa Venetiana.
Lazile de provizii sunt aduse din podul bisericii din Vladeni, aflata la 20km departare de Sighisoara. Cand satul era atacat, toti sasii se refugiau in cetate. Ca sa reziste pe durata asediului, aveau nevoie de alimente, pe care le tineau in aceste lazi:cereale, fructe uscate… Cea mai veche lada a fost recent datata documentar, avand 549 de ani.Capacele purtau insemnele fiecarei bresle si doar anumite persoane stiau unde erau localizate lazile in cetate,fiind puse sa jure ca nu vor divulga secretul.
Exista si o legenda legata de turnul slaninii: se zice ca, atunci cand turcii au atacat cetatea, sasii s-au refugiat inauntru si turcii au dat foc santurilor dimprejur, cu sasii inauntru. Ei au aruncat slanina peste foc, iar turcii au fugit.Motivul: ei nu mananca porc:)
Altarele sunt aduse din alte biserici din satele din jurul Sighisoarei. Cum sasii au plecat dupa Revolutia din ’89, bisericile au ramas parasite, nemaiexistand o comunitate catolica, iar altarele au fost aduse aici,pentru protejarea lor.
Sub nava se afla vechea capela, cu 60 de morminte,unele vechi de peste 500 de ani, Biserica din Deal fiind singura biserica din aceasta zona a Transilvaniei care are o cripta sub altar.
Cei 4 evanghelisti care troneaza in mijlocul bisericii sunt sculptati in lemn, in marime naturala, fiecare corp dintr-un singur trunchi. Iar stranele bisericesti din spatele acestora sunt din 1523.Quite impressive!
Program de vizitare:
1 aprilie – 15 mai
Zilnic: 10.00 – 17.00
15 mai – 30 septembrie
Zilnic: 10.00 – 18.00
1 octombrie – 30 martie
Zilnic: 10.00 – 16.00
Pretul de intrare in biserica este de 2 lei / pers pt. adulti, copii beneficiaza de reducere – 1 leu / copil.
Pentru cei aflati in trecere prin Sighisoara, calendarul evenimentelor culturale ar putea fi un useful link.
Lasand deoparte preferintele personale sau infatisarea actuala,Sighisoara a fost un oras incercat de multe.Breslele de mestesugari s-au nascut si au decazut odata cu aparitia primelor fabrici carora nu le mai puteau face fata. Inceputul anilor 1600 au adus un secol de razboaie,molime,incendii si cutremure. Incendiului din 1676 i-au supravietuit doar Biserica din Deal si 5 turnuri de aparare, restul fiind apoi recladit, caramida cu piatra,modificand structura stradala si lasand la sfarsitul sec. XIX acest muzeu in aer liber asa cum se vede astazi – singura cetate medievala europeana inca locuita, sit UNESCO din 1999.
Si macar pentru asta merita respectata, vizitata si conservata.
Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂
Pentru mai multe,click pe semnul + de jos.
Pingback: Biserica fortificata si cetatea taraneasca din Saschiz-Comuna celor 7 biserici | Jurnal de Vacanta
Pingback: Transilvania saseasca – “natura moarta dupa exod” | Jurnal de Vacanta
Sighisoara este orasul meu preferat in care am reusit sa ajung chiar luna trecuta. Imi place mult blogul, ma bucur mult ca am dat de el si ca mai sunt oameni care promoveaza frumusetile tarii noastre!
ApreciazăApreciază
Iti multumesc tare mult, conteaza enorm feedbackul pentru cineva la inceput de drum:) Sper sa reusim sa postam curand si restul de 80% din articolele ce asteapta la rand de atata timp. Cat despre Sighisoara, de fiecare data e o placere sa revii:)
ApreciazăApreciază
Pingback: Jurnal de hoinar: Sighisoara-capitala Transilvaniei turistice | Sighisoara