Tura cu bicicleta pe langa Bucuresti via Stefanesti si Petrachioaia

Atunci cand vrei sa evadezi cu bicicleta, dar nu ai chef sa te deplasezi prea mult, poti explora si imprejurimile Bucurestiului. Asta am si facut, intr-o sambata calduroasa. Cu un conac in minte si cu cateva zone inca neexplorate, am decis sa dau startul din Stefanesti de Sus. Punctul de plecare a fost dat de intersectia DJ 100 cu DJ 200.

Drumurile judetene din zona sunt asfaltate si se prezinta intr-o stare destul de buna. Traficul nu este ridicat in weekend, dar masinile care mai trec au ceva viteza, asa ca este nevoie de o atentie sporita.

Sensul de deplasare a fost catre Afumati, de-a lungul DJ 100. Dupa 3 km de la start, am facut stanga pe strada Scolii, iar mai apoi dreapta pe strada Stefan cel Mare. In capatul strazii am facut iar stanga si am continuat pe DJ 200A.

DJ 100 intre Stefanestii de Sus si Afumati

La iesirea din localitatea Afumati poti zari mici oaze cu flori aflate langa marginea drumului. Imediat dupa urmeaza si padurea Afumati – un moment bun sa mai scapi de arsita soarelui.

Flori in fata portii la iesirea din Afumati

Drumul continua printre ogoare iar dupa 3 km urmeaza intrarea in Petrachioaia.

DJ200A la intrarea in Petrachioaia

Ajuns in zona baltilor de pe valea Mostistei, am facut putin stanga pe strada Plopilor pentru a admira frumusetea peisajului.

Petrachioaia – pe langa strada Plopilor

 

Petrachioaia – pe langa strada Plopilor

Exista chiar si un mic parc dotat cu foisor, banci si alei.

Biserica de langa cimitir si parcul din Petrachioaia

La intersectia cu DJ 402 am facut initial stanga, avand impresia ca obiectivul de pe lista se afla in localiatea Petrachioaia. Am sesizat destul de repede ca nu e sansa de conac acolo, asa ca m-am intors in intersectie si am continuat pe drumul spre Maineasca.

Conacul cautat se afla chiar la intrarea in Maineasca, pe partea dreapta si este in proprietatea Agroindaf. Poarta de la drumul principal este deschisa si nici vorba de paznic. Cum intri, pe partea stanga, poti observa multe trunchiuri taiate, semn ca la un moment dat zona era mult mai verde.

Conacul din Maineasca

Accesul in conac se face pe o usa din lemn, sau, ca sa fim mai exacti, pe langa ea. La parter gasim doua camere in lateral si un salon mare in fata. Salonul este vopsit in roz si este decorat si cu cateva graffiti-uri. Peisajele care se vad prin geamurile salonului, in schimb, compenseaza cu gradul destul avansat de degradare al conacului.

„Salonul Roz”

Scarile care duc la etaj nu imi prezinta prea multa siguranta asa ca nu insist in a face poze si deasupra.

Scari si geamuri din conac

In stanga conacului se afla si o biserica separata de conac printr-un zid.

Peisaje din jurul conacului

In fata conacului se intinde o mica livada, cu siruri aliniate de copaci si cu o deschidere catre baltile de pe valea Mostistei. Pentru a obtine o perspectiva diferita a conacului, se poate merge pe digul de pamant ce separa cele doua balti de langa livada.

Baltile de pe valea Mostistei

Dupa vizitarea conacului, ma indrept inapoi spre Petrachioaia si fac o mica pauza pentru a poza una din bisericilie din localitate.

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Petrachioaia

Traseul continua inspre satul Gagu. La intersectia cu DJ 200 fac stanga si ma mai opresc inca o data langa balti, pentru a savura peisajele. Aici poti intalni chiar si MIG-uri parcate frumos, in curtile oamenilor.

Baltile din jurul localitatii Gagu

Pana la punctul final al traseului nu mai raman decat 10 km de parcurs si o singura localitate de strabatut – Dascalu.

Peisaje Gagu – Dascalu

Animale intalnite pe traseu – unul mort si unul viu

Traseul a fost unul destul de lejer, insumand o lungime totala de 37 km si un urcus de aproximativ 170 m. Ca si durata traseul a fost in parcurs in putin peste 3 h 30 min cu toate pauzele aferente.

Rezumat traseu: Stefanestii de Sus, Afumati, Petrachioaia, Maineasca, Petrachioaia, Vanatori, Gagu, Dascalu, Stefanestii de Sus.

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂

2 gânduri despre „Tura cu bicicleta pe langa Bucuresti via Stefanesti si Petrachioaia

  1. Mama mea s/a nascut in aceasta zona .Vorbea cu mult drag si dor despre aceasta zona .Cunosc locurile ,sunt minunate iar oamenii sunt ospitalieri ,respectosi si f. amabili .Regret ca acel conac care este o minunatie este lasat in parasire si nu se afla o cale sa fie refacut si cei care trec prin zona sa se bucure de frumusetea lui .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s