Judetul Prahova este un judet care abunda in obiective turistice.Mai toata lumea s-a plimbat pe valea Prahovei, valea Doftanei sau pe valea Slanicului. Mai exista insa si alte zone in Prahova unde un turist are ce vedea. M-am concentrat de data asta pe o parte a zonei viticole Dealul Mare. Aceasta are multe de oferit si parca turismul in zona nu este suficient exploatat.
Punctul de plecare a fost stabilit in Gura Vadului, la intersectia DJ 100H cu DJ 102B. De aici am pornit pe asfalt catre Tohani urmand DJ 100H.

Peisaje Gura Vadului – Tohani
La mai putin de 1 km, pana la iesirea din Gura Vadului, intalnim pe partea stanga domeniile Tohani. Aici se afla fabrica de imbuteliere, iar putin mai sus de aceasta locatie exista si un popas turistic integrat in circuitul Drumul Vinului. Un panou vechi ne arata si programul de vizitare al cramelor (M-D 10-16).

Cramele Tohani

Peisaje Tohani
Trecem de Tohani si, inainte de Jugureni, facem stanga spre Boboci. Pana in Boboci beneficiem de o coborare in forta pe un drum ingust, dar asfaltat. Este o coborare scurta dar frumoasa, drumul continuandu-se pana in Valea Scheilor unde facem dreapta si intram pe DJ 102B.

Coborare spre Boboci
La nici 500 m pe dreapta se ascunde o posibila viitoare pensiune cu o piscina exterioara, decorata in stil grecesc. Pe gardul de la intrare este trecuta denumirea de „Jardine Hills”

Jardine Hills
Nu mai tinem mult asfaltul, asa ca facem din nou dreapta dupa 100 m . Intram pe un drum pietruit care ajunge in Miresu Mare. Dupa ce trecem de o zona mai noroiasa, peisajul incepe sa se schimbe, devine mai salbatic. Apare o zona asemanatoare unor chei, cu dealuri stancoase strabatute de un mic parau.

Drum Valea Scheilor – Miresu Mare
Strabatem un pod din lemn, dupa care ne pregatim sa facem stanga spre padure pentru a iesi pe platou. Este o urcare dura, cu vegetatie inca uscata si cu bucati mlastinoase pe alocuri. Spre coama dealului, observam in padure un covor de leurda care degaja un puternic miros asemanator usturoiului. Terminam urcusul si ajungem pe o poteca ce iese pe platoul cautat.

Urcus prin padure
Traseul era programat sa ne scoata in localitatea Tataru, dar gresind o bifurcatie, coboram in Calugareni, ca mai apoi sa urcam spre Tataru.

Imagini de pe platou
O data ajunsi in Tataru abordam un drum offroad (DJ 238) care ne va scoate in Sangeru. Multe portiuni de aici au fost destul de tehnice (santuri adanci, zone cu mult noroi si putine variante de ocolire), dar peisajele in schimb au compensat. La capatul celor 3 km de offroad dam de civilizatie. In Sangeru ne-am propus sa bifam si doua muzee, cunoscute mai mult pe plan local, dar care zic eu ca au multe de oferit.
Primul muzeu la care ne-am oprit a fost Muzeul Satesc din Sangeru. Cladirea care il gazduieste este un conac de secol XVII care a apartinut familiei Bozianu. In spatele muzeului exista si o biserica cu turn, toate cladirile facand parte din ansamblul curtii boieresti Bozianu. Din pacate, accessul in incinta bisericii nu este permis (nu am primit niciun motiv logic pentru asta).

Exteriorul Muzeului Satesc Sangeru
Muzeul Satesc apartine de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, iar asta se vede in tarifele de vizitare (intrare 8 lei si taxa foto 50 lei/camera). Pentru un muzeu aflat la tara este un bilet de intrare destul de piperat. Nu mai vorbim de taxa foto aberanta, care mai este intalnita si in alte muzee din Prahova. Cu binevointa ghidului din muzeu, am reusit sa surprind si cateva cadre din interior.

Poze din interiorul Muzeului Satesc Sangeru
Tot in Sangeru, vis-a-vis de Muzeul Satesc Sangeru intalnim un muzeu privat, cu o abordare total diferita fata de ce a muzeului satesc. La Muzeul Pietrei intrarea este gratuita, fotografiatul permis in orice colt, iar drept ghid il puteti avea chiar pe proprietarul muzeului (noi nu l-am prins, dar am stat de vorba cu fiica acestuia).

Muzeul Pietrei din Sangeru

Muzeu Pietrei din Sangeru

Colectie sculpturi piatra
Poetul Lucian Avramescu, caci el este proprietarul, a adunat o sumedenie de pietre cioplite din diverse parti ale tarii si le-a reunit in acest loc minunat. Aici se organizeaza tabere de sculptura dar si alte evenimente culturale. Pe langa lucrarile din piatra, mai putem vedea si o serie de caricaturi realizate de Marian Avramescu, fratele poetului.

Expozitie interior

Expozitie Caricaturi – Marian Avramescu
Dupa vizitarea muzeelor, am continuat traseul pe langa valea Cricovului Sarat, trecand prin urmatoarele localitati: Marlogea, Apostolache, Valea Cricovului, Priseaca. In dreptul localitatii Priseaca am facut dreapta catre Valea Seaca. Aici am avut parte de o serie de urcari care parca nu se mai opreau. Pret de aproape 10 km am avut o urcare cu diferenta de nivel de 400 m. Nu este neaparat mult, dar pe final de traseu parca nu pica asa de bine.

Monument al eroilor localizat in Silistea

Peisaje Tataru
Luptam cu dealurile care nu se mai terminau si intr-un final ajungem iar in Tataru de unde incepe coborarea catre punctul de unde am inceput traseul. Coborarea se face de-a lungul drumului judeatean 102B (trecand inca o data prin Calugareni si Valea Scheilor). Dupa Valea Scheilor, drumul se strecoara printre sirurile de vii ce fac parte din domeniile Tohani.

Apus si final de traseu
Traseul a fost unul destul de solicitant, insumand in total 58 km (din care 10 km neasfaltati) si 1250 m de urcare. Parcurgerea lui a durat in total 9 ore, incluzand pauzele pentru poze, mancare, hidratare si muzee (aprox o ora).
Rezumat traseu: Gura Vadului, Tohani, Boboci, Valea Scheilor, Calugareni, Tataru, Sangeru, Marlogea, Apostolache, Valea Cricovului, Priseaca, Valea Seaca, Silistea, Podgoria, Tataru, Calugareni, Valea Scheilor, Gura Vadului.

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.
Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂