Trenul regal – pregătit pentru o nouă călătorie simbolică

Timp de două zile, înainte de a efectua o călătorie simbolică, de 1 Decembrie 2014, trenul regal a staţionat în gara din Sinaia, deschizându-şi uşile vizitatorilor. A vizita trenul regal este o ocazie destul de rară, pe care nu o puteam rata nici noi de altfel.

Trenul a fost comandat în 1926 de Regele Ferdinand şi a fost gata în numai 2 ani. La realizarea lui au lucrat uzinele Ernesto Breda şi Construzioni Meccaniche din Milano. A servit casa regală între anii 1928 şi 1948, devenind tren prezidenţial până în 1977, perioada în care a fost folosit de liderii comunişti ai vremii. Timp de 35 de ani a fost scos din uz, iar abia în 2012 trenul regal este restaurat şi dat în folosinţă către casă regală.

Garnitura trenului regal este compusă din 5 vagoane: vagon sufragerie (cu 24 de locuri la masă în salonul mare şi 12 locuri în salonul mic), vagon dormitor regal (2 cabine prevăzute cu grup sanitar cu cadă) , vagon dormitor însoţitori (2 cabine cu paturi duble cu grup sanitar şi 2 cabine cu paturi suprapuse), vagon clasa I dormitor (6 cabine cu pat şi lavoar) şi vagon clasa II dormitor (8 cabine a câte 2 locuri cu lavoar).

Ne-am suit într-un tren bine întreţinut, care nu îşi trădează vârsta, deşi este cel mai vechi din România. Secretul tinereţii fără bătrâneţe pare a fi remiza CFR din Mogoşoaia, care îl adăposteşte, ferindu-l de intemperii.

La urcare, vizitatorii sunt bineveniţi de mecanicul de locomotivă, un domn cu mustaţă, foarte fotogenic, îmbrăcat într-o uniformă albastră.

Prin vagoane era forfota mare, lumea înghesuindu-se să facă poze şi să tragă cu urechea la ghid. Spaţiile fiind destul de mici, este o adevărată provocare să faci poze şi în paralelsă fii atent la informaţiile prezentate.

Fiecare vagon este încălzit cu ajutorul unor sobe cu lemne sau cărbuni, acestea asigurând şi apă caldă în băile din tren.

Sobă pe lemne şi ţevi care transportă apa în vagoane

Baie din vagonul regal şi baie din vagonul clasa I

Dormitor din vagonul regal

Dormitor din vagonul însoţitorilor

Dormitor din vagonul însoţitorilor

Pentru finisajele din interior s-a folosit piele de Cordoba, sticlă de Murano, furnir de mahon, santal şi trandafir, cristal de Boemia, alabastru de Grecia.  Sistemul de iluminat este asigurat de o serie de baterii care se încarcă cu ajutorul unor dinamuri.

Plafonul din vagonul sufragerie

Corpuri de iluminat din sticlă de Murano

Salonul mic din vagonul regal

Tablourile din tren sunt aduse de la Palatul Elisabeta

Fotolii din piele de Cordoba – salon la capătul vagonului de însoţitori

Radiourile nu făceau parte din decorul iniţial al trenului

După ce am terminat de inspectat trenul, ne-am îndreptat către salonul de primire din gara regală, proiectată după planurile arhitectului Duiliu Marcu. Pe unul din pereţii salonului este reprezentată o scenă de vânătoare domnească, cu personaje în mărime naturală. Frescă poartă semnătură lui Dimitrie Ştiubei.

Gara regală din Sinaia

Separeu unde sunt primiţi invitaţii

Pictură murală realizată de Dimitrie Ştiubei (5,5m x 5,5 m)

Expoziţie cu fotografii de epocă

Videoproiecţii din salonul de primire

Lumea se grăbeşte să urce, doar că să aibă pe unde coborî apoi. Traversează vagoanele în grabă şi poate se aşteaptă să găsească o atmosfera luxuriantă, rămânând oarecum dezamăgiţi de stilul simplist şi de mobilierul învechit, desuet şi greoi. Trenul regal nu este vreun Orient Express. A fost conceput în stilul art-deco, în vremuri când se punea accentul mai multpe utilitate decât pe extravaganţă detaliilor. Regii României erau mai preocupaţi de tratatele semnate şi tratativele discutate în salonul Sufrageriei decât să epateze prin opulenţă.

Tocmai asta este motivul pentru care merită vizitat trenul regal – este un muzeu mobil, cu amprentele monarhiei şi cu urmele paşilor celor ce-au sortit odată viitorul României. Mirosul de mochetă veche nu este deloc demodat, te ajută să te întorci în timp şi să asişti invizibil la scrierea unor pagini din istoria propriei ţări.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s