Expoziţia de trenuri în miniatură din Sinaia. Un loc de joacă pentru oamenii mari?


În gara din Sinaia am dat de un muzeu atipic prin subiectul abordat. Este vorba de o expoziţie de trenuri în miniatură, aşezată într-o cadru care imită în detaliu viaţa reală.

Muzeul a fost inaugurat în 2009, fiind rodul muncii italianului Alberto Drera, pasionat de miniaturi. După moartea lui, colecţia de trenuleţe a fost donată de către fiica sa gării din Sinaia. Pasiunea lui Alberto este acum dusă mai departe de nepoata Lauren Drera.

Machetele sunt expuse într-o sală, în care există şi o cafenea, unde părinţii pot servi o băutură în timp ce îsi supraveghează copiii.

Diorama din muzeu este una complexă şi cuprinde, pe lângă trenuri, depouri, viaducte, tunele, fabrici, clădiri administrative, gări din diverse oraşe europene, biserici, parcuri, pârtii de schi, etc. Poate cea mai mare clădire reprezentată aici este chiar Gara din Sinaia, macheta acesteia fiind realizată de Alberto.

Un vizitator atent la detalii poate observa şi scenele desprinse din viaţă reală: un mecanic reparând o locomotivă la flacără, un accident auto unde oamenii s-au luat la bătaie, un schior căzut pe pârtie, câţiva jucători de golf pe un deal dar şi multe alte ipostaze.

Sala principală

Machetele sunt protejate de un geam transparent pentru a restricţiona accesul la elementele componente. Copiii nu trebuie să fie dezamăgiţi însă; există un loc de joacă special amenajat pentru ei. Pe o masă lungă sunt înşirate piese din lemn care compun un mic sistem feroviar şi care stau la dispoziţia celor mici.

Tot în cadrul acestui muzeu este expusă şi o colecţie de jocuri de Lego care sigur atrage atenţia oricărui copil. Acestea aparţin lui Shwan Sebastian, patronul muzeului, cel care se ocupă şi de întreţinerea machetelor.

Programul de vizitare şi tarifele se găsesc aici. Atenţie: intrarea în muzeu nu se face din strada principală, ci de pe peronul gării.

De atâtea ori am trecut pe lângă semnul modest care invită înăuntru şi de fiecare dată l-am ignorat, neasteptandu-ne să găsim acolo o mică lume, făcută din mii de piese puse cap la cap, un microunivers tehnic care-şi vede de ritmul propriu, fără să-i pese parcă de palmele curioase lipite de geamul despărţitor.

De departe de a fi doar un mic muzeu, diorama este moştenirea unei pasiuni şi a unei munci migăloase. Cu o fascinantă atenţie pentru detaliu, Drera şi-a creat o evadare într-o lume izolată, lăsând la sfârşit uşa deschisă şi altor copii mari, cu imaginaţie creativă, asemeni lui.

Depou de locomotive

Oraşul

Mecanic reparând o locomotivă

Patinoar

Moş Crăciun chinuindu-se să intre pe horn

 

Turn de control

Gara din Sinaia

 

Biserica si două evenimente din viaţa reală: o nuntă şi o înmormântare

Fabrica de cherestea

Parc

O maşina clasică

Un alpinist cutezător

La cosit de iarba

 

Cladirea pompierilor

Jocuri Lego

Jocuri Lego

Vedere cu gara din Sinaia

 

 

Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Lasă un comentariu