Tură cu bicicleta pe Valea Doftanei via Brebu şi Lutu Roşu

 

Pe sfârşit de mai ne-am aventurat pe Valea Doftanei, dar nu în zonele aglomerate şi frecventate de turişti, ci pe poteci mai puţin umblate. Plănuisem un traseu de aproape 50 km, cu pornire din Lunca Mare, o localitate aflată pe drumul judeţean 102L, drum care duce spre barajul Paltinu. Am parcat maşina lângă un baraj din Lunca mare şi ne-am suit pe cai, sau mai bine zis, pe şei.

Locul de plecare

Drumul judeţean era destul de circulat ţinând cont că era duminică şi că lumea era ieşită la grătare. Primii 6 km de pe traseu trec repede, iar noi ajungem la baza barajului Paltinu. Aici ne aşteaptă o urcare scurtă dar intensă, care te pregăteşte pentru restul traseului.

Defileul Doftanei

Urcarea spre barajul Paltinu

Barajul Paltinu

Sus la baraj facem o mică pauză şi ne răcorim la un izvor din apropiere. După câteva poze, începem să pedalăm. Nu mult, căci după 1 km, înainte de un pod peste lacul Doftana, ne despărţim de asfalt şi intrăm pe drumul forestier Păltinoasa. Aici avem de străbătut o urcare cu peste 400 m diferenţă de nivel.

Drumul forestier Paltinoase începe cu 150 m înaintea acestui pod

Este o linişte deplină pe această bucată de drum. Nu am întâlnit nicio maşină, niciun biciclist, motociclist sau altfel de aventurier. Şi din fericire, nici vreun animal sălbatic.

Drumul forestier Păltinoasa

Casă părăsită

Drumul forestier Păltinoasa

Drumul forestier Păltinoasa

După 6 km, ajungem la o bifurcaţie unde facem dreapta. Pedalăm mai puţin de 1 km şi abordăm un drum abrupt prin pădure, despărţindu-ne de cel forestier de mai devreme. Gâfâim pe lângă biciclete şi după 200 m, ne intersectăm cu drumul judeţean 101T. Vorba vine drum judeţean, este o simplă potecă prin pădure, fără urmă de amenajare.

Intrarea pe drumul judeţean 101T

Urmăm drumul judeţean în direcţia Lutu Roşu, următorul sat. Încet încet, drumul începe să se strice şi se transformă dintr-o potecă ciclabilă într-un drum destul de greu de parcurs cu bicicleta: şanţuri adânci, noroaie, pârâuri care traversează drumul etc.

Biciclind prin pădure

Prin pădure ne întâlnim cu câteva turme de oi. Sunt păzite evident de câini, iar dacă la prima turmă am scăpat nelătraţi, la cea de-a doua am fost înconjuraţi din mai multe părţi de dulăi. A trebuit să aşteptăm intervenţia unui cioban ca să putem avansa cu bicicletele.

Turme de oi

Câini prietenoşi

Ieşirea din pădure

Agonia din pădure a durat aproape o oră, iar distanţa parcursă a fost de doar 3 km. Lucrurile nu s-au schimbat nici la ieşirea din pădure, unde şanţurile erau parcă şi mai adânci. Chiar dacă aveam noroc să fim scutiţi de bălţi, tot nu aveam cum să pedalăm. Drumul era frecventat de animale şi probabil că de aceea starea lui era cam precară.

Şanţuri greu de trecut

Şanţuri greu de trecut

Wallpaper de windows

Un cal agitat

Salcâm înflorit

Cea mai gustoasă legumă

Cu greu ajungem în Lutu Roşu, nu înainte de a mai face câteva poze. Ne bucurăm să scăpăm de noroaie şi de şanţuri şi ne dăm seama de unde vine denumirea acestui sat. Drumul taie o serie de dealuri alcătuite dintr-un pământ roşu aprins – ceva unic în zonă.

Dealurile roşiatice

Bifurcaţie

Colecţie de stupi

Pedalăm pe lângă răul Vărbilău, iar la intrarea în satul Bertea ne întâmpina asfaltul. Casele din zonă sunt frumoase, iar curţile sunt pline de flori. Le admirăm din mers şi nu facem pauză decât peste 6 km, în satul Ostrovu, unde facem dreapta şi intrăm pe drumul judeţean 214.

Casă din Bertea

Casă din Bertea

Casă din Ostrovu

Trecem de un pod peste răul Vărbilău şi intrăm în satul Aluniş, care se întinde pe 7 km. Urcarea este lină până la ieşirea din Aluniş. De aici ne aşteaptă o urcare cu 150 m diferenţă de nivel. Căldura de afară şi cei 40 km deja parcurşi ne-au obligat să împingem bicicletele în loc să pedalam pe ele.

Intrarea în Pietriceaua

Cruce pe un deal

Scăpăm de urcuş şi ajungem la o intersecţie unde facem dreapta şi imediat stânga, pentru a urma drumul judeţean 214. Urmează o coborâre pe asfalt de aproximativ 3 km, până ajungem în Brebu Mănăstirii. De aici ne despărţim de drumul judeţean şi o apucăm spre ieşirea către Podu Cheii. Nu înainte de a ieşi din localitate, facem stânga şi coborâm către locul de parcare. Ne-am încadrat la fix pentru ploaia de vară iscată din senin, exact la final.

Casă din Brebu

Final de traseu

Am terminat traseul în aproximativ 6 ore şi jumătate, incluzând toate pauzele. De pedalat am pedalat doar 4,5 ore. Diferenţa de nivel a fost de puţin sub 900 m. Porţiunea cea mai dificilă din traseu a fost reprezentată de cei câţiva km din pădure, care ţin de DJ 101T, plini de şanţuri, bălţi şi noroaie. Din cei 48 km, aproximativ două treimi sunt asfaltaţi.

Rezumat traseu: Lunca Mare, Seciuri, baraj Paltinu, drumul forestier Păltinoasa, Lutu Roşu, Bertea, Ostrovu, Aluniş, Pietriceaua, Brebu Mânăstirii, Lunca Mare.

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.

 


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim🙂

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s