Conacul Archia – atmosferă dolce far niente, în stil ardelenesc, pe sufletul “boierilor contemporani”

 

Căutam un loc bine integrat în natură, dar nu departe de oraş, un colţ unde te poţi relaxa liniştit la piscină, sorbind dintr-un cocktail, dar să nu fie vânat de petrecăreţii cu pretenţii de afişare gălăgioasă în locuri care dau bine pe Instagram. Voiam să găsesc posibilităţi de agrement, în caz că prea multă leneveală devenea plictisitoare, dar în acelaşi timp să se potrivească şi într-o zonă înconjurată de obiective numai bune de umplut un weekend prelungit de vizite. Iar Conacul Archia, la doar 5 km distanţă de Deva, a fost câştigătorul care le-a bifat pe toate şi a care plusat şi cu ceva în plus.

Povestea unei afaceri de succes a început prin 1994, când familia Szabo a cumpărat în satul Archia terenul şi clădirea unui fost C.A.P., ridicând iniţial aici o căsuţă de vacanţă. Mai târziu, odată cu pasiunea nou dezvoltată pentru cabaline, spaţiului i-au fost adaugate grajdurile, iar unitatea propriu-zisă de cazare a fost inaugurată la sfârşit de 2008, când lucrările cu fonduri europene la cele 13 duble şi 2 camere superioare au fost finalizate.

Întregul domeniu se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, incluzând terenurile de tenis, cel de echitaţie, grajdurile, terasa exterioară cu piscină şi spaţiile de oraganizare a evenimentelor.

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

M-au încântat încăperile, fiecare cu design-ul ei original, senzaţia de calm şi de linişte preţioasă, recreată prin atenţia la detaliile de decor şi transmisă prin atmosfera burgheză, adecvată conceptului.
Fiecare cameră propune o poveste, pictată de artişti plastici pe pereţi sau scrisă în piesele de mobilier. Fie că alegi camera Flori de Câmp, Cuib de Păsărele, Levănţică, Pădure, Rădăcini, Transilvan…la fiecare nouă şedere la Conac, experienţa ta va fi una diferită.

Aici se munceşte în familie, întreg personalul lăsând impresia că este parte implicată şi prezentă în business. Dar se lucrează cu plăcere, cu relaxare, împărţind multe zâmbete şi arătând mereu disponibilitate.

Mi-a plăcut oferta de activităţi cu care îţi poţi umple timpul liber. Poţi sta în tihnă sau poţi fii activ; e o alegere grea, dar cumva aici devine atât de uşor să uiţi de taskuri, de deadline-uri şi de obligaţii şi să-ţi permiţi un moment doar pentru tine.

Pe de altă parte, Ţara Haţegului abundă în atracţii: de la Castelul Huniazilor, la siturile de la Sarmisetegusa, Deva cu a ei cetate şi Palatul Magna Curia, bisericile de piatră renumite din regiune, Cetăţile Colţi şi Mălăieşti, mai nou înfiinţatul Geoparc al dinozaurilor, rezervaţia de zimbri din Haţeg sau traseele apropiate din Retezat, le vom lua pe rând şi vom vorbi despre ele în postări viitoare. Până atunci însă, insist pe ideea că ţinutul hunedorean este unul dintre cele mai ofertante regiuni ale ţării, dacă judeci după răspunsul la întrebarea “ce vizităm, ce e de văzut şi de făcut pe-aici?

Dar ce m-a impresionat a fost altceva: diferenţierea printre competitori, altfel spus – marketarea spaţiului în sine. Turistul nu vânează numai cea mai convenabilă cameră; se ghidează după simţuri, după o emoţie; cumpără aşadar un concept şi alege să se identifice cu o imagine.
Ca urmare, apreciez iniţiativele structurilor de cazare neaoşe care se poziţionează ca un brand, care au o idee coerentă, fezabilă, actuală şi inspirată, bine promovată în rândul unui target clar definit. Înţelegerea că totul porneşte de la întrebările “cui ne adresăm?”, “avem un astfel de public interesat?” şi ”ce le oferim?

Mulţi nu apelează la specialişti în crearea unei identităţi vizuale, nu abordează o strategie de marketing corespunzătoare şi rămân dezamăgiţi apoi de lipsa rezultatelor, neînţelegand de ce clienţii nu se înghesuie.
Echipa Inoveo, împreună cu familia Szabo, au făcut treabă bună: totul de la site, prezenţa în online, logo şi conţinut este articulat, original şi inteligent integrat în viziunea propusă. Iar rezultatul final este cel care mi-a plăcut cel mai tare.

Ce recomand?
Poate o delimitare mai clară a domeniului şi a traseelor permise turiştilor în perimetru. De exemplu, nu am găsit grajdurile şi nici nu mi-a fost clar pe unde avem voie să ne aventurăm şi pe unde ar fi trebuit să ne aşteptăm la observaţii din partea personalului că am încălca prioprietatea privată.

Şi la cât de scurtă este vara, aş propune probabil un program prelungit de seară la piscină, pentru oaspeţii cazaţi. La cât mai multe pool party-uri nocturne!

Utile
Sugestie: întreabă dacă sunt evenimente programate pe durata sejurului tău, pentru a-ţi asigura un somn liniştit. Altfel, dacă nu eşti invitat la dans, rişti să rămâi îmbufnat, cu ochii aţintiţi pe tavan, aşteptând ca mesenii să-şi termine petrecerea ca tu să poţi adormi.

Întreabă de activităţile extra puse la dispoziţie, oferta de agrement nu-ţi va sări altfel în ochi de cum ajungi la recepţie.

Locaţia exactă o găseşti aici.

Datele de contact pentru rezervări le găseşti aici, laolaltă cu oricare altă informaţie care te-ar putea interesa despre conac. Au unul dintre cele mai frumoase site-uri de prezentare pe care le-am văzut la o unitate de cazare, fie ea autohtonă sau nu. Conacul Archia şi-a făcut bine temele de social media, aşa că îi regăseşti pe aproape orice canal la modă în online – recomand contul lor de Facebook. Nu ţi-e dat prea des să vezi un boutique hotel cu peste 100k followeri.

Cât costă
Tariful pe cameă porneşte de la 260 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, ajungând în iulie-august până la 400 de lei pe noapte pentru camerele cele mai spaţioase – Maci (40 mp) şi Transilvan (60 mp).

Meniul restaurantului îmbină elemente româneşti cu bucate din bucătăria internaţională, pe model “affordable gourmet”. Ceea ce înseamnă că poţi servi şi o ciorbiţă bună sau un desert gustos la un preţ decent, dar în acelaşi timp, poţi alege şi preparate mai sofisticate.

Activităţi

Archia face parte din mâna de jucători de pe piaţă ospitalităţii autohtone care propun o ofertă completă de agrement; unii dintre puţinii întreprinzători care au înţeles că doar turistul de ocazie se mulţumeşte cu un pat şi cu o masă mediocră, în timp de plimbăreţul educat caută oferte care să-i gâdile simţurile, să-i trezească emoţii, mai presus de un somn bun şi de o masă care să-i rămână întipărită în minte.

Aşadar, la Archia, dacă vrei să te relaxezi pe ritmuri de lounge lângă piscina răcoroasă, o poţi face fără să fii deranjat de zgomot.

Dacă vrei să îţi faci pe plac cu activităţi recreative, ai de unde alege:
Poţi face o plimbare cu calul in natură (110 lei pentru o oră), plimbări cu poneiul (30 de lei preţ de 5 ture), poţi lua lecţii de echitaţie (60 de lei lecţia de 40 de minute) sau alte combinaţii cu tematică ecvestră, pe care le poţi studia în detaliu aici.

Clubul de tenis cuprinde 6 terenuri, dintre care 2 au nocturnă. Poţi închiria un teren pentru 30 de ron (50 de lei pentru nocturnă) timp de 50 de minute, maxim 4 persoane.

Conacul mai organizează ture off-road în Ţinutul Pădurenilor şi excursii tematice în Ţara Haţegului, oferte despre care poţi afla mai multe aici.

Archia este un spaţiu în care se îmbină într-un foarte inspirat mod valorile interbelice cu cele moderne. Decorul te smulge din haosul urban, din agitaţia cotidiană şi îţi propune o incursiune nostalgică în vremuri în care conceptul de “slow travel” nu exista, dar se practica.

Gândul se îndreaptă spre trecut, în timp ce simţurile rămân ancorate în prezent, bucurându-se de un confort actual, întreţinut cu succes de un personal atent, implicat şi bine instruit. Aşadar, dă-ţi voie să te cufunzi în spiritul de relaxare nobiliară şi să gusti fără remuşcare din răsfăţul unui ritm pe-ndelete, în stilul clasic ardelenesc – sau pe măsura unui “boier contemporan”, asemeni ţie.


 

Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s