Targu Jiu – oras sculptat in piatra

Daca vii dinspre Horezu,  depui un mic efort sa faci un ocol pana aici, Targu Jiu fiind la 70 de km distanta. Asta daca nu vii dinspre Rovinari…sau Targu Carbunesti. But then again, cine ar veni in scop turistic dinspre Rovinari sau Targu Carbunesti?!

Altfel , Targu-Jiu este un oras nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cateva cladiri interesante, un centru curat, un mic muzeu al satului tare apetisant si…cam atat. Asta daca nu ar fi existat Brancusi.

Dar ce bine pentru noi ca a existat…si ne-a lasat ansamblul monumental ridicat la Targu-Jiu in 1937-1938 – singura creatie a lui Brancusi situata in aer liber, singura creatie de for public a sculptorului. Ansamblul a fost comandat de Liga Nationala a Femeilor Gorjene, prezidata de Aretia Tatarescu – sotia premierului Gheorghe Tatarescu – si donat orasului “pentru a preamari memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit in razboiul de intregire” (adica in luptele de la Marasesti din 1917). A fost inaugurat la 27 octombrie 1938 si restaurat ulterior in 2000-2003.

Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, pe o lungime de 1275 m.

Masa tacerii reprezinta masa dinaintea bataliei, scaunele-clepsidra masurand timpul care decurge in tacere.

Aleea scaunelor cuprinde 2 banci si 30 de scaune de piatra,in forma de clepsidra,facand legatura intre Masa tacerii si Poarta sarutului.

Poarta sarutului (Monumentul intregirii neamului), construita din travertin, face trecerea spre o alta viata, iar Coloana sacrificiului infinit este construita din 17 module romboidale din fonta, simbolizand anul in care Romania a intrat in Primul Razboi Mondial, terminandu-se cu jumatate de modul, care reprezinta jumatatea anului respectiv.

Ca sa o luam de la origini si sa trecem fugitiv si prin lectia de istorie – nascut la Hobita, la 25 de km de Tragu Jiu, Brancusi se scoleste in Craiova si la Bucuresti, primind prima comanda a unui monument public in 1903, comision care l-ar fi ajutat sa-si achite drumul pana la Paris. Tema lui a fost bustul generalului medic Carol Davila, statuia amplasata in curtea Spitalului Militar fiind de altfel singurul monument public al lui Brancusi din Capitala. In urma carcotelilor vis a vis de lucrarea terminata, Brancusi pleaca fara a-si ridica intregul comision, hotarand sa bata drumul pana la Paris pe jos.

A expus prima oara la Paris in 1906, deschizand apoi in 1914 prima sa expozitie din State, la New York. Restul a fost istorie, pana la moartea sa, in 1957.Atelierul sau din Pompidou, acum parte din Muzeul National de Arta Moderna a Frantei si vizitat de sute de mii de turisti, a fost lasat prin testament de Brancusi romanilor.Deloc surprinzator, guvernul comunist al Romaniei anilor 1950 a refuzat cele 230 de sculpturi oferite de artist, pe motiv ca “nu ajuta la edificarea socialismului in Romania”, fiind decadente, concluzionand ca “orice taran neinstruit putea face sculpturi ca ale lui Brancusi”. Sunt convinsa ca o Pasare in vazduh, Ovoid sau Domnisoara Pogany in viziunea lui Ceasca ar fi fost un real rasunator.

V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti” ramane un motto bine meritat, vesnic aplicabil mentalitatii romanesti.

Gorj-ul este un judet cu personalitate multipla 🙂 – datator de Brancusi, Sergiu Nicolaescu,Vasile Lascar,Gheorghe Magheru, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Tatarascu, Tudor Vladimirescu sau Ecaterina Teodoroiu.

Brancusi e cel care castiga insa rezonanta internationala cea mai puternica, ramanand unul dintre cei mai mari sculptori ai sec. al XX-lea. Eu nu ma pricep la arta si nu inteleg ce-i da artistului valoare, dar datorita lui, azi, designeri sau artisti straini folosesc elementele noastre traditionale,inspirandu-se din arta populara romaneasca, punandu-ne tarisoara pe o harta a lumii. Brancusi a vrut sa redea si altora universul taranului roman, pastrandu-si mandru radacinile unui popor care nu l-a vrut.

Nici nu stiti ce va las eu voua”…macar de-am aprecia noi vreodata cele ce multi altii ne-au lasat mostenire…

decf8b237b02459efa1164fc81756b63 Mi-a placut mie bucata asta si m-am gandit s-o fur de pe Flickr…nu ca nu ar fi tot net-ul plin de ea

Iar daca Targiu-Jiu isi epuizeaza atractiile repede, in apropiere mai exista motive de poposit:

–          Vestigiile Castrului roman de la Bumbesti-Jiu, construit in vremea imparatului Septimiu Sever (201.d.Hr)

–          Cula Cornoiu de la Curtisoara (10km de Targu-Jiu), ridicata la 1745. In apropriere se afla si Muzeul Arhitecturii populare gorjene (mic preview mai jos)

–          Manastirea Tismana la 10 km de Hobita, inaltata de Vlaicu Voda Basarab intre 1375-1378 si unul din cele mai vechi monumente istorice si de arhitectura feudala romaneasca

–          Manastirea Crasna (1636) si Biserica fortificata Vladeni (1695)

–          Casa memoriala Constantin Brancusi din Hobita, Casa memoriala “Tudor Vladimirescu”, Casa memoriala “Ecaterina Teodoroiu”, eroina din Jiu avansata sublocotenent

–          Muzeul satesc din Lelesti (arhitectura populara de sfarsitul sec.XIX) si Muzeul satesc din Barbateti (obiecte de etnografie si istorie locala)

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

Un gând despre „Targu Jiu – oras sculptat in piatra

  1. Pingback: Cascadele Beuşniţei,Văioaga,Şuşara,Lacul Ochiul Beiului şi La Tunele – acolo unde se petrece magia Cheilor Nerei | Jurnal de Hoinar

Lasă un comentariu