Gent medieval

Din cauza limitei de spatiu impuse de WS, intregul album foto poate fi vazut aici.

La 55 km de Bruxelles,Gent este accesibil, ca distanta si ca pret (19.2€ trenul dus intors din capitala). Gent (sau Ghent) face parte din categoria  “centrul istoric frumos face tot orasul mai luminos”sau “centrul face jumatate din oras”. De la gara, dupa ce mergi pe jos 15-20 de minute ,incepi sa te gandesti ca poate n-a fost o alegere asa buna si ca poate mai indicat ar fi fost un Anwterpen. Si poate te oftici putin,Anvers ar fi fost si mai aproape, si mai ieftin,basca unii spun ca e mai frumos ca Ghent asta innorat,pustiu, tern si neospitalier. Dar ia stai asa si sa nu ne pripim, ce se zareste acolo dupa bloculetele astea comuniste si gri? Seamana a fatade din caramida si zahar ars, semn ca ne apropiem de centru. Just – imediat dupa colt,zumzait de turisti,claxoane de biciclete, un castel grozav si cladiri gotice..lots of them!

Punctul culminant al actiunii se desfasoara deci in Koren Markt. Pacat cu targu’ asta de Craciun care fura din arhitectura si obtureaza aparatul foto…un targ cam kitchos si galagios,overpriced and overrated, dar ce este un centru istoric fara un targ pe masura? 🙂

Casutele colorate de-o parte si de alta a canalului sunt irezistibile Serios, nu ai cum sa rezisti sa nu le pozezi din toate unghiurile.

Rasfirate pe la intersectii, rasar catedralele cu turnuri ascutite,rozete colorate si porti masive ferecate. N-are nimic, pe dinauntru par toate la fel asa ca nu simti o mare pierdere daca nu reusesti sa intri.

Moving on to the castle. Ah, da, castelul! Gravensteen – Castelul Contilor,la 200 de metri de piata centrala, a fost ridicat de Philip de Alsacia in 1177. A functionat ca inchisoare, iar executiile publice aveau loc in imediata apropiere, in piata Veerle.Muzeul de instrumente de tortura medievale si inchisoarea amenajata la subsol, satisfac curiozitatea morbida si justifica pretul intrarii, 8€/adult. Eu ma stiu mai sadica, asadar I totally enjoyed the history lesson 😀

Interesante mi s-au parut imaginile before & after, cu lucrarile de restaurare a locatiei,incepute dupa 1890, cand castelul a fost revendicat de locuitorii orasului si salvat de la demolare. Lucrarile par covarsitoare,iar rezultatul final – impresionant. Din imagini, parea o relicva, cateva caramizi salvate. Totul a fost apoi recladit aproape de la zero, intr-o maniera foarte fidela planului initial. Cu greu se observa o diferenta intre baza constructiei si pietrele asezate peste ea.

Turul dureaza cam o ora,in functie de cata importanta acorzi tablitelor descriptive afisate in sali.

Atentie merita primaria din centru, construita intre sec. XV-XVII, extrem de incarcata arhitectural si cred ca la fel de bogata si pe interior.

Turnul Belfry este simbolul independentei orasului,pozitionat in linie cu Catedrala Sfantului Bavo si Biserica Sfantul Nicolae. Decoratiunile fatadei povestesc legenda lui Cimon,condamnat sa moara de foame si salvat de fiica-sa, care l-a hranit zilnic la san, de unde si denumirea de “Mammelockker”.

Pe canal se organizeaza boat tripuri,la 6.50€ de persoana si 3.50€ copii pana in 12 ani. Diverse reduceri se aplica in functie de marimea grupului. Cu cat numarul dornicilor este mai mare, cu atat reducerea este mai substantiala si gradul de caldura degajat de corpurile inghesuite, mai sporit. Astfel ca o paturica in plus si caldura sufleteasca sunt suficiente pentru a face frigul de pe canal suportabil timp de o ora.

Pe site-ul turistic al orasului, se poate consulta lista obiectivelor de interes, cu detaliile logistice aferente.

Nu cred ca trebuie comparat cu alte orase din vecinatate. Ca o fi mai putin frumos ca Bruges, mai aproape decat Oostende sau mai putin incarcat ca Antwerpen, chiar nu conteaza, fiecare cu cladirile si farmecul sau. Merita deci un drum si o oprire.

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

Publicitate

Un gând despre „Gent medieval

  1. Pingback: Bruxelles si cetatenii ei europeni | Jurnal de Vacanta

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s