Bruxelles – Things to do, places to see (part II)

Din cauza limitei de spatiu impuse de WS, intregul album foto poate fi vazut separat, as follows:

Cinquantenaire/Autoworld

City lights

Brupark

Maison du Roi

Musee du Monnaie

De la un centru de informare turistica aflat aproape de Palatul Regal, am sterpelit un brat de pliante, pentru a face o lista cu punctele de interes care merita mai mult si pentru a sti ce urma sa ratez. Nu am avut timp sa ma informez inainte si in capul meu, 2-3 zile aveau sa fie suficiente pentru  o trecere rapida prin toata lista. Aiurea, asta poate doar daca nu intentionezi sa bagi capul in vreun muzeu, sa te plimbi linistit prin cartierele mai cunoscute sau sa cumperi vreun suvenir.

Si pentru ca sunt multe de insirat, insir o parte doar, pe rand:

Palais Royale(Koninklijk Paleis) cu aferenta Place Royale(Koningsplein). Palatul se afla in fata Parcului Bruxelles si se poate vizita doar in timpul verii, dupa Ziua Nationala (21 iulie).

Langa Palatul Regal se afla Place du Musee (Museumplein). Din densitatea de muzee si cladiri in stil gotic,neoclasic, art deco sau art nouveau de aici, cele mai cautate sunt:

Muzeul Magritte cu o colectie frumoasa a lui Rene Magritte, mult elogiatul artist belgian suprarealist.

Muzeul Bellevue, cu o colectie de mobila, sticla si obiecte de arta din sec XIX.

Muzeul Instrumentelor Muzicale, cu o fatada Art Nouveau irezistibila. Unul din locurile in care regret ca nu am apucat sa intru. Cladirea in sine te atrage intru totul, unde mai pui si minunatiie dinauntru…

Bozar – Palat al Artelor unde se tin concerte, expozitii, spectacole de teatru, cinema, conferinte…de toate pentru toti.

Bruxelles este un oras cu adanci amprente artistice. Aici a fost inventata pictura pe canevas. Pana la inceputul sec. XV se picta numai pe carti sau pereti, pana cand fratii Jan si Hubert van Eyck au avut revelatia acestei noi tehnici. Memling, Rubens sau van der Weyden, sunt nume respectate in zona.Dar nu se mandresc numai cu pictori inventivi, ci mai ales cu arhitecti, muzicieni si scriitori de seama.

Coborand spre Mont Des Arts, trecand de Biblioteca Regala, in stanga, spre Gara Centrala, surpriza surpriza, cine s-ar fi asteptat sa vada inca o..catedrala!. Doar ca Catedrala Saint Michel et Gudule pare mai impunatoare si mai…mare. Vis a vis este Muzeul Bancii Nationale Belgiene. Initial am crezut ca ar fi primul si unicul muzeu moca; desi iti dau bilet de intrare, suma trecuta e 0€. Ei as, cand m-am uitat acasa pe pliant scria “acces gratuit pendant les week-ends aisi qu’en juillet et en aout”. Ainsi-ul ala ma inducea in eroare dar e clar, daca nu il nimeresti de vineri pana duminica, platesti 5€. Am intrat mai mult pentru efectul de incalzire, nu ma asteptam insa sa fie nici prea prea, nici foarte foarte.

Este in schimb, destul de misto. Organizat pe mai multe incaperi, prezinta intr-o maniera interactiva, cu aparaturi moderne si analogii interesante, istoria,rolurile si functiile bancii nationale si a mijloacelor de plata, de la piatra, grau, aur si pana la bancnote cat o foaie A4 si monedele de astazi.

Fiecare sala prezinta o povestioara: cum se “confectioneaza” banii, cum distingi un fals de o bancnota veritabila,cum se naste inflatia,rolul bancii nationale sau cum functioneaza bursele. Economista cu acte-n regula fiind, nu ma pricep la finante, nu prea mi-am pus problema “circuitului banilor in natura” si nici tabla inmultirii nu prea o mai stiu. Totusi, mecanismele sunt atat de simplu explicate, fain ilustrate si captivant documentate, incat si un copil de 10 ani intelege principiile de baza. Bine, pentru asta iti trebuiesc cateva ore bune ca sa citesti tot.

N-avem cateva ore bune asa ca iesim mai incalziti si mai destepti si ne orientam spre ceva mai mare. Piata mare that is:) A.k.a. Grote Markt , where the magic happens – climax-ul arhitectural al unei juxtapuneri armonioase de gotic, baroc si renascentist. Forfota, agitatie, haos, galagie, aglomeratie, flashuri, muzee, “gotisme” si baroc,magazine, baruri, birturi si restaurante,targ de Craciun (daca veniti, evident, in decembrie) si sute de entuziasti cu ochii pe sus.  Grand Place in a nutshell. La inceputul sec.XIII, aici se aflau trei piete, una de carne, una de paine si una de haine, fiecare cu cate o cladire reprezentativa. Toate cele 3 cladiri apartineau atunci Ducelui de Brabant, marele boss al vremii. Cum explozia economica a dus la dezvoltarea altor industrii, incet-incet, au fost construite si celelalte cladiri ale pietii. Asa-i ca arata bine conservate din 1400 si pana acum? Nu fiti naivi, avand in vedere ca piata a fost aproape in intregime distrusa, restaurarea dateaza de  undeva de prin sec XVIII.

Din acest sit UNESCO, Primaria sau Casa Regala, construita intre 1401 si 1455, e cea care fura prima ochii. Turnul inalt de 100 de metri intruchipeaza statuia Sfantului Mihail, patronul spiritual al orasului, iar fatada e decorata cu creaturi mitice si portrete ale nobilimii (n-or fi acelasi lucru?!)

Merita o vizita si Muzeul Orasului (numita Maison du Roi – in sec XVI parterul era locuit de Ducele de Brabant- sau Broodhuis, adica Piata de Paine, facand referire la prima intrebuintare a cladirii), cu o istorie a evolutiei si dezvoltarii capitalei. Se lauda si cu  colectia costumelor lui Manneken Pis. (4€ intrarea)

Muzeul Regal al Africii Centrale marcheaza relatiile dintre puterile coloniale europene si popoarele pe care le-au inrobit. Pentru resursele congoleze de care Belgia s-a bucurat in sec XIX, sub conducerea  regelui Leopold, bastinasii au platit un pret usturator. Muzeul cuprinde o frumoasa colectie de obiecte de arta africana, podoabe, arme…

Muzeul Stiintelor Naturale, un fel de Antipa, intrare 7€.

Muzeul Ciocolatei. In orasul unde un belgian cu un apetit insatiabil si ficatul intreg consuma 9 kg de ciocolata pe an, primul ciocolatier a aparut prin 1600. Se cerea deci si un tribut boabei de cacao. 5.50€ intrarea, dar se lasa cu o degustare la final.

Muzeul Berii sau cum se fabrica berea pe vremuri, cum se face acum, iar la sfarsit, partea cea mai interesanta, cum se bea berea. Deh, din peste 400 de branduri de bere, sa te tot tina ficatul…

Muzeul Figurinelor Originale, in interiorul Galeriilor Horta. 5€ intrarea.

Muzeul Costumelor si a Dantelei. Dantelaria belgiana era cautata in special la curtile regale din Paris si Londra, fiind un simbol al luxului rezervat celor mai bogati.

Mestesugul dantelei era la mare moda in Bruxelles, din sec. XVI pana prin sec. XIX. Dantela produsa aici era cea mai renumita ca frumusete, bogatia si migala motivelor folosite, cele mai iscusite maini neputand crea mai mult de cativa cm de material pe zi. O data cu mecanizarea si producerea la scara larga a dantelariei, insemnatatea ei ca arta a disparut; putine femei mai cunosc astazi secretul mestesugului, iar cea mai mare parte a productiei aflate la vanzare acum in Bruxelles provine, evident din China…the true land of choice.

Muzeul Mitologiei Eroticecum naiba de nu stiam de el dinainte?:)). Se vrea o trecere in revista a artei erotice, din Antichitate pana in vremurile noastre, cu una din cele mai bogate colectii private de acest tip, din Europa (picturi, sculpturi, antichitati greco-romane, printuri japoneze si alte curiozitati). Un fel de Kama Sutra in vitrina, cu intrare la 10€.

Port de Hal/Hallepoort. Din cele 6 porti de aparare ale orasului, pare a fi singura supravietuitoare.Construita in 1381, a fost folosita pe post de inchisoare, vama,depozit de grau si biserica luterana.

Gradina Botanica este de fapt o cladire de sticla costruita in stil neoclasic in 1826. Acum se organizeaza spectacole de teatru, expozitii sau concerte, singurele plante fiind cele din gradina din fata.

Planetarium, cu 6€ intrarea. 

Aquarium, cu 8€ intrarea.

La statia de metrou Merode, se coboara pentru Muzeul Cinquantenaire, sediul muzeelor regale de arta si istorie, cu o vasta colectie impartita in 4 teme: arheologie nationala, antichitate, arta europeana decorativa si civilizatii non-europene. 5€ intrarea.

Tot aici se afla Parc du Cinquantenaire,creat in 1880 pentru a celebra aniversarea a 50 de ani de independenta belgiana. Pe suprafata de 37 de hectare se zareste si un Arc Triumfal e 60 de m, inconjurat de 8 statui feminine care simbolizeaza provinciile Belgiei.

Muzeul Regal al Armelor si al Istoriei Militare face parte din acelasi complex. Pe pliantul meu scrie ca intrarea ar fi gratuita, iar din imaginea din interior, pare ditamai hangarul, plin cu aeronave,tancuri si nave din primul si al doilea razboi mondial. 12 secole de istorie – must see! 

Cu 12 euro platesti biletul la Autoworld si vezi una din cele mai complete colectii de autovehicule din Europa, cu  250 de piese. E cam scump, dar chiar merita. E foarte bine structurat, te poarta prin intreaga istorie a automobilelor, de la prima caruta pana la cele mai puternice masini de curse. N-ai sa vezi asa ceva la Romexpo si cred ca si Tiriac ar fi invidios pe fotografiile facute aici. Nu este doar pentru baietii mari:)

Parlamentarium. Intrare libera pentru cei ce vor sa vada cum se iau deciziile in Parlamentul European si cum influenteaza ele painea noastra cea de toate zilele. Nu stiu cat de clar va fi asta din proiectiile digitale, calatoria virtuala interactiva prin Europa si mesajele video ale membrilor parlamentului,  dar daca tot e gratis…:)

Zona ce coboara dinspre Cinquantenaire duce spre cladirile Comisiei Europene (Palatul Berlyamot), Consiliului UE si Parlamentului European. Parea a oras in alt oras. Intregul cartier e dominat de cladiri de sticla grotesti, masive, hidoase, moderne, luminate ca un pom de iarna, reci si respingatoare.

Eu le-am simtit intimidante si inspaimantatoare. Era trecut de 6 iar pe strazi alergau grabiti corporatistii europeni, in costume scortoase, cu cravata si diplomat in mana. Parca Pipera cu cladirile ei mai scunde, cu o atmosfera mai umana si salarii mai mici – suna mai confortabil.

Langa cladirea Parlamentului European se vede fatada Garii Luxembourg, singura ramasita a celei mai vechi gari de tren din Belgia, acum demolata.

Galeriile: Horta (galerii comerciale inaugurate in 1952 la etajul garii centrale), Bortier , Ravenstein  (in fata garii centrale, de care este legata printr-un pasaj subteran. Adaposteste 80 de magazine, cladiri de imobile si o parcare subterana) ,Galeriile Centrului, Galeriile Regale St. Hubert  – acesta din urma fiind un pasaj in piata centrala, inaugurat in 1847, care cuprinde nu numai magazine boutique, dar si Teatrul Regal al Galeriilor, Teatrul Vaudeville si Cinematograful Galeriilor, zica-se ca ar fi primul mall al Europei, eu tin minte ca Vilacrosse-ul nostru era deja Bucharest’s hot spot la vremea aia.

De altfel, intreg orasul este o uriasa galerie comerciala – piete colorate, boutiquri de antichitati, un labirint al magazinelor de moda, bijuterii sau suveniruri.Cartierul de shopping cel mai chic si exclusivist se afla in zona bulevardului Louise. Nu e rost de cumparat, poate doar de un ochi aruncat:)

Atomium. Simbolizeaza potentialul industriei belgiene, pornind de la ideea ca atomul se afla la baza tuturor stiintelor care studiaza materia. Fiecare din cele 9 sfere gigantice are un diametru de 18 m si se inalta pana la 102 m. Doar 6 sfere se pot vizita si am inteles ca noaptea, sistemul de iluminare ilustreaza miscarile electronilor in jurul centrului fiecarui atom al unei molecule de fier.

Nici sculptura, nici arhitectura, futuristul atom oversized ( marit de 165 e bilioane de ori), construit in 1958,cu ocazia Targului Mondial, incapsuleaza in sferele sale restaurante, baruri si puncte de belvedere asupra orasului. Liftul urca pana la nivelul 7, cel mai inalt punct panoramic. Se afla langa statia de metrou Heizel, iar Intrarea costa 11€. Nu am intrat, nu mi s-a parut ca merita.

Langa Atomium, in Brupark, e rost de balaceala all season la Oceade. Nu pare la fel de mare ca al nostru din Militari, dar descrierea si imaginile de pe site, promit. 4 ore de scaldat te usuca de 17,50€, dar avand in vedere ca e acoperit si te poti bucura de el tot timpul anului, poti sa arunci slapii si papucii in bagaj.

In acelasi Brupark, dupa The Village (cateva restaurante si fast food-uri), intri in Mini(Kitchy)Europe. Pentru 14.20€ ai acces la un mini parculet cu mini reconstituiri ale celor mai iconice zone/cladiri/obiective ale unora din orasele membre UE. Unele machete sunt mai reusite, altele mai putin. Pentru sectiunea “Romania” au ales palatul de la Mogosoaia, ca stil reprezentativ brancovenesc. Un parculet dragut dar neimpresionant..poate daca erau din Lego…

Am lasat la sfarsit obiectivul caruia eu i-am acordat cea mai putina importanta. Pisaciosul Manneken Pis. Daca te plimbi pe strazile din centru, e imposibil sa nu-ti sara in fata statuia construita prin 1618. Fiind aproape simbolul orasului, foarte indragit de locuitori si cautat de turisti, e normal sa se fi creat atata valva in jurul lui. Totusi…Are cateva sute de costume care ii sunt schimbate aproape saptamanal , eveniment insotit de parade, cu fanfara si tot dichisu’. Sa mai zica cineva ca doar romanu’ cauta mereu prilej de sarbatoare si bauta:)

Costumele sunt donate de mai toate natiile, inclusiv Romania i-a donat 3 costume traditionale. Sute de propuneri sunt trimise in fiecare an de admiratori, dar doar cateva sunt fabricate si folosite.Imaginati-va o statuie de 30 de cm, imbracata in costum de baci, cu suba de blana si clopu’ pe cap, facand pipi printr-o gaurica prin itari. Basca in 1985 s-a nascut si Janneke Pis, perechea feminina a baietelului, surprinsa in toiul aceleiasi activitati si localizata nu stiu unde, ca eu n-am putut s-o gasesc (teoretic in zona strazii Macelarilor).

Legenda cea mai cunoscuta din jurul statuii de bronz spune ca prin sec XVII, olandezii au vrut sa dea foc cetatii si un baietas a facut pipi pe fitil, ramanand astfel celebru. Alta legenda spune ca pustiu’ s-a scapat pe usa unei vrajitoare care locuia in casa pe locul careia acum se afla fantana. Suparata nevoie mare, l-a preschimbat in statuie.

O statuie fashionista cu o poveste cam trasa de par. Simpatic, dar tot overrated. Cred ca erau mai multi turisti inghesuiti la poze decat intr-o sambata de august la Fontana di Trevi.

Admirabila totusi rezonanta statuii in sine pentru locuitorii orasului si asocierea ei cu rezistenta in fata represiunii, cu increderea, curajul, inventivitatea, cinismul si spiritul rebel, care refuza supunerea. Asta se vrea mesajul belgienilor pentru asupritori, tirani sau despoti. Un copilas de bronz, poreclit Petit Julien care spune “I piss on you all and do it with a smile”.

Targurile de Craciun te inconjoara din toate pietele. Evident cea din Grote Markt e miezu’. Nu cred ca rivalizeaza cu cele din Viena sau Budapesta sau oricare alt oras european cu traditie in asta, dar atmosfera e …destul de festiva. In afara de un vin fiert, un wurstel sau o turta dulce cu topping de cartofi prajiti imbuibati in maioneza, nu prea ai ce sa alegi. Kitchul predomina. Nu mi s-a parut ca ar fi un targ cu specific de Craciun, ci doar un simplu targ, cu fel de fel de prostioare, mai mult sau mai putin relevante sarbatorilor.

O mica remarca. Sa te fereasca sfantu’ sa nimeresti in piata din centru intr-o sambata seara! Cred ca erau minim un miliard de cetateni imbujorati si entuziasmati acolo. Pasnici si veseli dar…imbulziti ca la revolutie. Daca mai esti si claustrofob, ai pus-o! Nu te misti, stai pe loc, te uiti la buzunare, faci o cruce, astepti sa se miste valul de la sine si zici mersi ca te incalzesti la inghesuiala. Se strang toti in fata bradului, langa Pimarie pentru show-ul de lumini si muzica proiectata pe cladiri la fiecare 30 de minute. Asta chiar a fost fain! Culori sincronizate care dansau pe muzica si luminau piata:) Sau luminile erau mai mult de la flashurile aparatelor si telefoanelor…

Numai daca te plimbi fara rost pe strazi si-ti ies in cale piete, piatete, mai o sculptura avantgardista,o cladire futurista, o expresie a artei stradale, un palat baroc, neoclasic sau neorenascentist, un muzeu original sau vreun local mai…altfel. Mi se pare un oras mare, cultural, cool si permisiv.

Lista tuturor atractiilor mi se pare interminabila si ma oboseste cumplit. Daca le inghesui pe toate, devine poveste de adormit copii, mai ales ca n-am apucat sa vizitam decat vreo 3 muzee si principalele cladiri mai de doamne-ajuta, evident, doar pe dinafara. Asta in 3 zile pline, cu febra musculara si mancare pe fuga…Daca m-ar intreba cineva cate zile ar fi suficiente pentru un tur satisfacator in care sa simti si pulsul orasului, n-as sti sincer ce sa-i raspund. Poate intre o saptamana si o luna, dupa buget, timp, chef si interese 😀

O lista mai exaustiva a muzeelor din Bruxelles se regaseste pe site-ul de aici.

In aceeasi idee, merge aruncat un ochi si aici sau aici.

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s