Bujoreni-muzeul satului din Valcea

Muzeul Astra al Sibiului o fi cel mai mare, muzeul satului Dimitrie Gusti al Bucurestiului o fi mai popular, iar cel din Golesti este mai cuprinzator; dar Bujoreniul mi s-a parut mie a fi cel mai insufletit.

Gasesti aici o imagine nealterata a satului valcean,structurat ordonat de la stana la zona montana,cu gospodarii autentice transferate din diverse localitati ale judetului.Au fost reconstruite cu migala  atelierele mestesugaresti,instalatiile tehnice de producere a vinului, morile,interioarele fiind ticsite de piese ale artei traditionale valcene.

Sunt 45 de gospodarii,distribuite pe 4 sectoare:

Sectorul Social cuprinde un han de la sfarsitul sec.XIX din satul Saliste si o biserica de lemn cocotata in varf de deal, datand de la 1785 si transferata din comuna Nicolae Balcescu (foarte cautata pentru cununiile religioase-culmea chiar de straini veniti de prin tarile nordice carora li s-a facut lobby de niste romani pasionati)

   

Sectorul Mestesuguri  se lauda cu ateliere de dulgherie din Serbanesti, de olarit din Vladesti, de fierarie din Prundeni, mori de mana si de apa din zona Lovistea,instalatii pentru prelucrarea vinului din zona podgoriei Dragasani.

Sectorul Constructiilor Specializate numara cateva stupine, troite, o stana, un conac de vie si foisoare.

Unele case sunt unicat,tehnica construirii neregasindu-se in alte muzee de gen de prin tara, iar materialele fiind cele originale. Pentru a conserva cat mai mult comorile, in fiecare saptamana se deschide spre vizita o singura unitate reprezentativa. Noi am picat in saptamana unei case cu podea din lut si lemn vechi de sute de ani, cu interior de piticot, cu ustensile in miniatura. Mai traditional de atat nu se poate! Absolut adorabil 🙂

Hanul merita la fel de mult, laolalta cu mica bisericuta de lemn si cula Bujoreanu-Perovici,datata 1802-1912 si reconstruita intre 1966-1968. A fost folosita ca turn de paza contra invaziilor carjaliilor (turci din sudul Dunarii) si are la parter expozitia “Culele din Oltenia” si la etaj inventarul unui refugiu de scurta durata. Daca ai noroc si nimeresti in saptamana cand se poate vizita, cu atat mai bine.

   

Ghida noastra n-a fost deloc zgarcita in povesti, femeie cu drag de traditii oltenesti si ingaduitoare cu vizitatorii. Desi trebuia sa ne arate interiorul unei singure gospodarii, i-am placut si ne-a deschis mai multe usi.Am observat ca daca te prezinti la un muzeu cu lectia invatata si arati interes si entuziasm, primesti mereu un bonus care valoreaza de 10 ori cat pretul biletului 🙂

Dupa ce inveti una alta despre satul valcean, ai liber la plimbari in tot muzeul, cat vrei, unde vrei…pe deal, pe ulite, la vale, pe pasuni, in padure sau in curtile caselor. Ca intr-un parc mare care ti-e doar al tau. Am vizitat Oltenia pe timp de aprilie, cu verde napraznic si flori mirositoare. Primavara chiar e prilej de evadare in natura si rost de indragosteala:)

Intre aprilie si octimbrie muzeul se viziteaza zilnic intre 10.00-18.00 (luni inchis) iar intre noiembrie-martie este deschis intre 10.00-17.00 (cu vesnica zi sfanta de luni,cand mai toate muzeele sunt inchise)

Puneti pe GPS Muzeul Satului Bujoreni , Comuna Bujoreni, pe DN7 si n-aveti cum sa-l ratati.

Online gasiti informatii pe pagina de Facebook, la adresa de mail muzeulsatuluivalcean@yahoo.com sau pe site-ul muzeelor din Valcea. Raspund la numarul de telefon 0250 74 68 69.


 

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

Publicitate

Un gând despre „Bujoreni-muzeul satului din Valcea

  1. Pingback: Cascadele Beuşniţei,Văioaga,Şuşara,Lacul Ochiul Beiului şi La Tunele – acolo unde se petrece magia Cheilor Nerei | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s