Muzeul Trovantilor din Costesti-Valcea

Trovantii sunt un fenomen interesant dar nu rar. La noi sunt raspanditi langa Sibiu, in Hunedoara,in muntii Buzaului, langa Cluj, in Bistrita, Suceava, Bacau sau Buzau. Noi n-am ajuns inca decat la cei din Costesti.

Pe partea stanga a drumului care leaga  Ramnicu Valcea de Horezu, inainte de intrarea in satul Costesti, se afla un indicator dupa care trebuie sa-ti sucesti gatul in timp ce esti atent la curbe. Altfel treci pe langa si ratezi guguloaiele de cateva tone care ies din pamant.

Aparent sunt doar niste bolovani cu forme ciudate, sferoidale, nodulare, elipsoidale sau cilindrice, aruncati haotic  ici-colo, fara vreo noima. Dar…in urma cu 6,5 milioane de ani pe acest loc era un bazin de sedimentare, mai exact: o delta. Materialul transportat de rauri s-a depus treptat (4-5 mm/an),formand gramezi de nisip.Peste aceste gramajoare de nisip s-au depus ulterior produsi chimici (carbonate), apoi alte sedimente, pana cand nisipul este facut sendvis sub aceasta greutate, fiind tasat prin eliminarea apei din golurile ramase. Mda, parca geologia si chimia din generala devin mai interesante pe masura ce imbatranesti…

Existenta trovantilor a fost legata de civilizatiile extraterestre, de credinte populare care le-au atribuit puteri supranaturale sau de anumite proprietati terapeutice. Unii spun ca ar fi animale preistorice pietrificate sau sursa de inspiratie pt Brancusi. Deh, cui nu i-a placut geologia si chimia aia din generala 🙂

Taranii din zona inca mai obisnuiesc sa puna la loc de cinste in gospodariile lor trovanti,simbol al indestularii si datator de spor in casa.

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor are o suprafata de 1,10 ha si a fost constituita ca rezervatie geologica. Pacat insa ca se viziteaza gratuit si nu exista paznici, drept urmare, se poate observa in mod recurent motivul iubirii vesnice, scrijelite cu patos pe bolovani.

Daca pietrele sunt de milioane de ani in pamant, cu siguranta si dragostea jurata pe ei va dainui la fel de mult. N-o sa inteleg niciodata de ce, daca oamenii se iubesc incomensurabil de mult, nu-si imprima mai degraba cu acul pe piele “Gigel + Maria = Lov foreva”, scutind a natura de-un chin?!

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

Un gând despre „Muzeul Trovantilor din Costesti-Valcea

  1. Pingback: Cascadele Beuşniţei,Văioaga,Şuşara,Lacul Ochiul Beiului şi La Tunele – acolo unde se petrece magia Cheilor Nerei | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s