Tura cu bicicleta printre lacuri si conace via Belciugatele si Hagiesti

Imi doream de ceva timp un traseu care sa cuprinda lacurile din jurul comunei Belciugatele. Desi mai fusesem prin zona, deplasarile au fost facute cu masina si parca nu au fost suficente pentru a surprinde frumusetea zonei. Pentru turistii care vin pe aici exista mai multe forme de relaxare: balaceala la piscina, preparate gatite cum trebuie la restaurantele din zona sau pescuitul. Mai exista si o alta varianta de a te relaxa si anume pedaland linistit pe malul baltilor.
De data asta am planificat un traseu mai lejer, in jur de 37  km avand ca loc de pornire Popasul rustic Diana din localitatea Belciugatele si continuand spre Fundulea, Gostilele, Mariuta, Hagiesti.

Primii 8 km sunt de-a lungul lacurilor si se fac pe un drum de tara aflat intr-o stare destul de buna, chiar si pentru masini. Defiland prin jurul pescarilor cu multe lansete aliniate ca la carte, parca incepi sa te simti ca un intrus care deranjeaza linistea baltii. Nu este chiar asa desi multa lume se intreaba ce cauta biciclisti pe aici. Ma asteptam sa intalnesc mai multa muzica data tare si multe gratare sfaraind. Nu a fost cazul.

Balta Belciugatele

Pentru a evita intrarea in orasul Fundulea, la al 3-lea baraj de pamant am trecut pe partea stanga a malului.

Peisaje de pe malul baltilor

Odata ajuns la intersectia cu DC 42 (drum betonat) traseul meu se desparte de balti.

Intersectia cu DC 42 si intrarea pe balta Fundulea 1

Drumul comunal se intersecteaza la randul lui cu DJ 402 unde am facut stanga catre localitatea Gostilele.

Intersectia DC 42 cu DJ 402. In dreapta este un baraj de pamant si beton iar in stanga drumul spre Gostilele

Am continuat cu pedalatul trecand prin Gostilele si Mariuta oprindu-ma in Hagiesti.

Dig de pamant care face accesul catre localitatea Mataraua

 

Lanuri de grau necopt in apropierea localitatii Hagiesti

Punctul culminant al turei a fost reprezentat de conacul Marghiloman din Hagiesti care figura de ceva timp pe lista mea de obiective nevizitate. Beneficind de o arhitectura tipic boiereasca dar si de o pozitionare destul de avantajoasa, acest obiectiv nu trebuie ratat de cei care au drum prin zona. Cladirea este inconjurata de cativa copaci batrani si are o deschidere catre balta Hagiesti.

Exteriorul conacului Marhiloman

In urma cu aproape 20 de ani au fost demarate lucrari de resturare de catre Ministerul Culturii dar din lipsa de fonduri acestea au fost intrerupte. Nu am insistat sa intru in conac dar am putut face cateva fotografii prin intermediul ferestrelor.

Poze din interiorul conacului (beci si parter)

Multe geamuri au fost sparte asa ca unele ferestre au fost baricadate cu scanduri de lemn pentru o oarecare protectie.

Langa conac dar mai aproape de drumul principal se afla si o biserica ctitorita de Radu Dudescu la inceputul secolului al XVIII-lea. La momentul vizitei aceasta era inchisa asa ca m-am multumit doar cu niste poze din exterior.

Biserica Sfantul Nicolae si copacii de langa conac

Intoarcerea de la conac s-a facut pe o portiune de drum de 3 km comun cu traseul de la venire. A urmat un drum pe camp lung de 2 km printre lanurile de grau verde, drum care nu a pus probleme fiind uscat.

Drum pe camp

La capatul acestuia m-am intersectat cu DJ 302 unde am facut dreapta catre Belciugatele. Fiind un drum cu pietris si tasat destul de bine am putut sa ma deplasez lejer cu viteze de peste 20 km/h.

Drumul Judetean 302

Ajungand din nou aproape de balti am dat si de asfalt, Catre stanga se face un drum care duce spre Complexul Valea Iazurilor (aflat in localitatea Candeasca)

Complexul Valea Iazurior (neinclus in traseu)

Am continuat tot inainte pe asfalt, Pentru a nu ajunge in localitatea Cojesti, dupa 350 m a urmat un viraj la stanga catre centrul localitatii Beciugatele. La 500 m de intersectie, pe partea stanga, gasim si o biserica.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Belciugatele

Dupa inca 1 km am ajuns la punctul final al traseului: parcarea de langa Popasul Rustic Diana.

Popas Rustic Diana

Tot langa acest popas se mai afla si complexul turistic Elisa dotat cu piscina exterioara si restaurant.

Complex Turistic Elisa

Per total a fost un traseu destul de lejer. Am reusit sa parcurg distanta de aproape 37 km in 4 ore incluzand opririle destul de dese pentru poze si popasul de la conac. Fiind o zona de campie, urcusul nu a depasit 20 m pentru tot traseul. Vremea a fost una perfecta pentru pedalat: nu foarte cald si cu putin vant. De asemenea nu am prins zone cu noroi pe nicio portiune din traseu.

Rezumat traseu: Belciugatele – Fundulea – Gostilele – Mariuta – Hagiesti – Belciugatele

Traseu Bikemap

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.

PS: Nu pot sa nu remarc modul in care ne respectam trecutul. Felul in care arata cladirile istorice sau cele cu valoare arhitecturala si faptul ca animalele pasc linistite chiar langa ele ar trebui sa ne puna pe ganduri.

In jurul unei case din Mariuta se pot observa capre degustand iarba din curte. Acelasi scenariu si pe pajistea din jurul conacului Marghiloman: vite linistite la pascut

 


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂

Publicitate

3 gânduri despre „Tura cu bicicleta printre lacuri si conace via Belciugatele si Hagiesti

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s