O alta incursiune, tot pe valea Mostistei, am facut-o la sfarsit de aprilie, profitand de vremea buna de afara.
Pentru a ajunge la punctul de plecare, se iese din Bucuresti prin Pantelimon si se urmeaza vechiul drum spre mare. Se trece de Fundulea si se continua inca 8km pe DN3 pana cand apare un indicator la dreapta catre localitatea Sarulesti Gara. De acolo se intra pe DJ 303, se trece si peste autostrada Soarelui, iar dupa 10 km se ajunge la Sandulita. Am decis sa incepem traseul din Sandulita, acolo unde DJ 303 coteste catre stanga la 90 grade.
Dupa primele pedale intram deja in Sarulesti. Incep sa apara multe lanuri de rapita inflorita, cu un farmec aparte care coloreaza tot peisajul. Pe partea dreapta a drumului judetean avem tot timpul salba de lacuri (Lacul Sarulesti, Lacul Cocorilor, Lacul Frasinet) de pe valea Mostistei, o zona binecunoscuta de pescari.

Lanuri de rapita de langa Sandulita
In zonele plantate cu rapita poti vedea din cand in cand si apicultori veniti cu stupii de albine pentru a culege rodul florilor. Am intrebat de curiozitate daca exista si miere la vanzare, dar mi s-a spus sa revin dupa doua saptamani atunci cand recoltatul va fi gata,
Drumul trece in continuare prin satele Cotofanca, Silistea, Valea Argovei. Vladiceasca.

In Cotofanca berzele tocmai ce se instalasera confortabile in cuiburi

Baraj de langa balta Milotina

Baraj Frasinet
In dreptul localitatii Danesti drumul judetean face dreapta spre localitatea Frasinet, de unde ne vom desprinde de asfalt (dupa 25 km parcursi).
Am intrat pe drumul de tara si, fortat de imprejurari (pana pe spate), a trebuit sa facem o mica pauza. Un prilej de a admira peisajul si de a ne hidrata.

Lacul Mostistea vazut de langa Frasinet
Dupa 1 km dam de o bifurcatie. Amandoua variante de drum ajung in Ostrovu, doar ca cea din dreapta te duce pe langa balta, prin zone cu mult stufaris. Poti vedea si pescari cu lansetele aliniate, gata sa prinda o captura serioasa.

Un loc bun de pescuit
Pret de 6 km drumul strabate o serie de terenuri agricole pana cand ne scoate in Valea Presnei.

Peisaje de pe camp

Valea Presnei
Mancam un sandwich, zabovim putin pe ulitele satului si pornim din nou spre Gurbanesti. Mergand pe camp, pe partea dreapta, putem observa o biserica veche care tine de Valea Presnei.

Biserica pe camp de langa Valea Presnei
Inainte de Gurbanesti exista o mica padure parca putin ratacita printre atatea terenuri agricole.

Padure aproape de Gurbanesti
Intram in Gurbanesti si suntem deja pe DJ 305.

Intrarea in Gurbanesti
Continuam pana la intersectia cu drumul comunal 75 si tinem tot inainte pe drumul comunal care ne scoate la Preasna. Ajunsi din nou pe malul Mostistei, facem dreapta pe o poteca pietruita, doar pentru a vedea cateva case din chirpici desprinse parca din alta epoca. Nefiind niciun pod in imediata apropiere (doar niste fundatii vechi), ne intoarcem la intersectia cu DJ305 si dupa ce trecem de un baraj, facem stanga catre Sarulesti si mai apoi Sandulita, locul de unde am plecat.

Peisaje din Preasna

Intrarea in Sandulita
Traseul a fost parcurs in 4 ore, asta incluzand toate pauzele (mancare, hidratare, rezolvare pana, poze). Pe portiunea asfaltata nu am resimtit asa de tare caldura datorita vitezei mai mare de deplasare, in schimb pe drumurile de pe camp unde nu batea vantul a fost nevoie de hidratari mai dese. Desi traseul are o lungime ceva mai mare (aproape 60 km) nu l-as clasifica drept unul dificil. Dificultatea ar fi una medie avand in vedere ca aproximativ 60% din traseu este asfaltat iar diferenta de nivel se plaseaza undeva in jurul a 120 m.
Rezumat traseu : Sandulita – Sarulesti – Cotofanca – Silistea – Valea Argovei – Vladiceasca – Danesti – Frasinet – Ostrovu – Valea Presnei – Gurbanesti – Preasna – Gurbanesti – Sarulesti – Sandulita
Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.
Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂