Palatul Culturii din Targu Mures – cladirea iconica, mandria orasului

Palatul Culturii este una dintre cele mai stranii si interesante cladiri pe care am vazut-o in peregrinarile mele prin tara. Este incadrata ca stil in epoca Secession (Art Nouveau sau Modern Style in functie de tara din perspectiva careia o privesti). Mai simplu, in limbaj transilvanean – Stilul 1900, perioada in care, in urma inovatiilor tehnologice, se incearca o schimbare in abordarea arhitecturala, pentru a incorpora noile materiale de constructie descoperite, deci materie prima la moda.

Valorificand cultura traditionala locala si exemplificand motive decorative din folclorul maghiar, cladirea este o desfatare pentru ochi si pentru obiectivul camerei foto deopotriva. Construit intre 1911-1913, cand edil era harnicul Bernady Gyorgy si aflat la intersectia Pietei Trandafirilor cu strada George Enescu, palatul indeplinea rol de sala de spectacole, conservator, biblioteca, galerie de arta, muzeu etnografic sau scoala de limbi straine.

Usi decorate in feronerie cu motive florale, panouri in mozaic viu colorat, fresce decorative, vitralii originale, stalpi “inmarmuriti”-  cladirea asta este un muzeu in sine. Parterul striga a marmura de Carrara si oglinzi venetiene, la primul etaj se afla Sala Oglinzilor, la etajul doi Muzeul de Istorie, iar spatiul ultimului nivel este acum destinat Muzeului de Arta. Interiorul mai functioneaza si ca spatiu pentru Filarmonica de Stat, Biblioteca Judeteana si Uniunea Artistilor Plastici.

Pe langa holul monumental, ochii mei au ramas fixati pe acoperisul colorat, din majolica de Zsolna si pe orga perfect functionala din sala de concerte. Construita in 1914, cu 4463 de tuburi si 63 de registre, este una dintre cele mai mari din tara.

  

  

In Palatul Culturii intri si ramai un pic cu falca cascata. Banuiesc ca Sala Oglinzilor este si mai hipnotizanta. Revin la Targu Mures special pentru ea; intreaga cladire s-a inchis la cea de-a doua tentativa de a-i vizita muzeele, pe motiv ca atunci descarcau obiectele pentru expozitia “Aurul si Argintul Antic al Romaniei”. Motiv bine intemeiat de altfel, daca nu o inchideau, riscam sa plecam pe furis cu vreo bratara dacica si uite-asa ne asiguram bugetul pentru o calatorie in jurul lumii 🙂


Daca ti-a placut si ti s-a parut util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂

 

Publicitate

Un gând despre „Palatul Culturii din Targu Mures – cladirea iconica, mandria orasului

  1. Pingback: In Targu Mures se mananca, se vorbeste si se traieste ungureste | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s