În a doua zi de Crăciun, când mai toată lumea se aşează la o masă îmbelşugată şi savurează mâncărurile specifice sărbătorii, am plecat la colindat cu bicicleta prin Dobrogea. Vremea prea caldă de afară ne-a ademenit să ieşim din casă şi să facem puţină mişcare. De această dată ne-am aventurat puţin mai departe, la vreo 200 km de Bucureşti şi la 30 de km de Cernavodă.
Varianta iniţială presupunea o ocolire completă a lacului Oltina, dar având în vedere că zilele din decembrie sunt mai sărace în lumină, am mai scurtat puţin traseul.
Dunărea langă Rasova
Dunărea langă Rasova
DJ 223
Aliman – locul de pornire (intersectia DJ 223 cu DC 51)
Am pornit din Aliman, apucând-o pe drumul comunal 51, înspre Dunăreni. De o parte şi de alta a drumului sunt presărate podgorii, zona pretându-se activităţilor viticole. Fiind pe câmp deschis, vântul bătea mai cu putere, obligându-te să te protejezi cu o căciulă şi o geacă de vânt.
Dealuri terasate
Drumul comunal 51
Podgorii dobrogene
Lacul Dunăreni
În Dunăreni asfaltul se termină şi intrăm pe alt drum comunal, DC 50, către satul Viile. Drumul este de pământ, cu şanţuri câteodată adânci, dar fiind uscat, nu am avut probleme în a-l parcurge.

Creste dobrogene întâlnite pe drumul comunal 50
Creste dobrogene întâlnite pe drumul comunal 50
Drumul comunal 50
Drumul comunal 50
La prima intersecţie din Viile facem dreapta către Oltina (nu există vreun indicator). După o mică urcare intrăm pe alt drum comunal (DC 49), un drum pietruit, foarte bine tasat. Urcuşurile de aici sunt line şi întinse pe distanţe lungi. Înainte cu 1 km de Oltina începem să coborâm, nu înainte de a suprinde în câteva cadre Dunărea aflată în apropiere.
Drumul comunal 49
Drumul comunal 49
Drumul comunal 49
Lacul Oltina

Case din Oltina
Drumul judeţean 391A
Urmează 10 km de asfalt pe drumul judeţean 391A, care ne va scoate apoi în Băneasa.
Drumul judeţean 391A
Drumul judeţean 391A
Ocolim acest sat pe un drum neasfaltat şi ieşim după 3,5 km la drumul naţional.
Intrăm pe DN3 şi preţ de 7 km coborâm în viteză, fără să ne oprim. Deja soarele bătea în retragere, iar în zonele cu umbră începea să se simtă frigul.
Intrarea pe DN3 (aproape de satul Baneasa)
DN3 inainte de Ion Corvin
DN3 inainte de Ion Corvin
Din Ion Corvin am urmat indicatorul de Cernavodă şi am început o urcare uşoară. Afară începuse să se întunece dar culorile apusului erau fascinante.
Ultima coborâre de pe traseu a fost prin pădure, înainte de localitatea Floriile. De aici am parcurs ultimii 5 km la lumina frontalei.
Satul Floriile văzut de pe deal
Ultima urcare de pe traseu
Apus de Dobrogea
Final de traseu
Cei 57 km ai turei i-am străbătut în 6 ore. Diferenţa de nivel indicată de bikemap este undeva la 500 m. Majoritatea kilometrilor sunt asfaltaţi, mai puţin bucata de 15 km dintre Dunăreni şi Oltina. Dobrogea are farmecul ei, chiar dacă este o regiune mai puţin dezvoltată. Este plină de comori ascunse ce aşteaptă să fie descoperite de orice călător entuziast.
Rezumat traseu: Aliman, Dunăreni, Viile, Oltina, Răzoarele, Băneasa, Negureni, Ion Corvin, Floriile, Aliman.
Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.
Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂