Casele de oaspeţi ale contelui Kalnoky – Micloşoara. Călătoreşte în inima Transilvaniei tradiţionale!

 

Despre dragostea prinţului Charles pentru Transilvania rurală şi autentică s-a tot scris, povestit şi vorbit. Casele de pe Valea Zălanului, Viscri şi Micloşoara, restaurate şi introduse în circuit turistic, au devenit destinaţie preferată printre lorzii britanici şi vest europenii dornici de a experimenta un alt fel de turism, pe care la ei acasă cu greu îl pot practica.

Prinţul a făcut lobby mult timp pentru peisajele sălbatice, bijuteriile arhitecturale săseşti şi oamenii deschişi, calzi şi blânzi pe care-i întâlneşti prin părţile locului. Astfel că mulţi dintre străinii veniţi iniţial în vizită, au ales să rămână. Şi să ducă mai departe conceptul iniţiat şi promovat de Charles. Aşa se face că din ce în ce mai mulţi englezi populează astăzi satele transilvănene; şi-au cumpărat case aici, îşi ridică pensiuni la ţară, cultivă pământul, documentează trecutul pentru publicaţiile de specialitate din afară şi promovează o dezvoltare sustenabilă şi cât mai prietenoasă cu mediul, cu implicarea continuă a comunităţilor locale.

Susţinem cu tărie şi încurajăm cu entuziasm iniţiativele de gen, ne bucură noua abordare în mentalitatea localnicilor şi suntem mari fani al acestui tip de găzduire. Am scris despre asta întâia oară, cu ocazia primei noastre vizite la casa de oaspeţi care aparţine prinţului, cea de pe Valea Zălanului (Zalanpatak), experienţă despre care poţi citi aici.

CINE ESTE TIBOR KALNOKY?

În fiecare an când soseşte în ţară, prinţul se opreşte în vizită şi la Micloşoara, la bunul sau prieten, contele Tibor Kalnoky. Familia Kalnoky este o prezenţă cu vechime în peisajul nobiliar transilvănean – legenda spune că, undeva prin anii 1200, un secui pe numele Kalnoky i-ar fi salvat viaţa regelui Ungariei, străpungând cu săgeata un urs care s-ar fi năpustit asupra regelui, pe când acesta ieşise la vânătoare. În semn de mulţumire, Kalnoky primeşte titlul de conte, laolaltă cu mai multe domenii în Miklósvár. Iar ursul săgetat va deveni blazonul familiei.

Tibor Kalnoky nu s-a născut în România. Sosit prima dată în ţară în 1987, a îndrăgit locul, a revendicat proprietăţile familiei şi s-a stabilit aici, gândindu-se mai întâi la prietenii care veneau în vizită, atunci când a ridicat guesthouse-ul în forma lui iniţială. Simţind potenţialul, a extins ulterior spaţiul de cazare şi l-a introdus în circuit turistic.

UNDE TE CAZEZI?

Astăzi, casele de oaspeţi de aici numără 11 camere, decorate cu piese tradiţionale, recuperate de la localnicii din regiune şi restaurate cu atenţie, totul fiind construit folosind resurse locale, cu respect pentru natură şi în armonie deplină cu valorile unei familii nobiliare.

Stilul de căsuţă ţărănească recreează atmosfera vacanţelor pe care le petreceai, copil fiind, în natură, în căminul bunicilor. Nu există televizor (motiv pentru care unitatea este clasificată la doar două margarete) şi nu se targeteaza tipul de turist pus pe distracţie ieftină la sfârşit de săptămână.

CU CE ÎŢI OCUPI TIMPUL?

Aici este loc de odihnă şi de reconectare cu natură. Te poţi cufunda într-o lectură plăcută – camerele au o mică bibliotecă cu albume şi cărţi care amintesc Transilvania – pe timp de vară te încălzeşti la soare, întins în grădină, iarna tragi lângă focul din şemineu, cu o băutură caldă sau poţi să stai pur şi simplu la poveşti cu gazdele sau cu ceilalţi musafiri.

Cea mai mare parte a vecinilor de cameră sunt străini curioşi, sociabili şi interesaţi să afle cât mai multe despre România. Iar tu, la rândul tău, vei avea şansa să descoperi poveşti de viaţă ale unei categorii de oameni cu care nu te întâlneşti în orice zi. Este deci un mediul ideal pentru un schimb intercultural de informaţii suculente, captivante şi inspirante.

Dacă planul sună însă prea liniştit pentru tine, ai de unde alege dintre activităţile sugerate: închiriază o bicicletă, înhamă-te la o tură de echitaţie, fă o plimbare cu trăsura, scoate copiii iarna la derdeluş cu sania sau exprimă-ţi interesul pentru o sesiune de birdwatching – pasiunea contelui pentru lumea vieţuitoarelor este deja cunoscută, iar ieşirile în natură pe care le planifică sunt extrem de căutate printre turiştii străini care poposesc la Micloşoara. Un ghid specializat te va însoţi în explorare, te va ajuta să construieşti propriul hrănitor pentru păsări şi îţi va explica taine ale lumii sălbatice ale vieţuitoarelor.

În plus, se organizează picnicuri sau excursii în împrejurimi, la Lacul Sfânta Ana, cheile şi peşterile Varghişului sau la atelierele meşterilor din zonă.

Castelul Kalnoky se află la doar câteva minute de mers pe jos de casa de oaspeţi. Construit în stil renascentist în anii 1500, fostul conac de vânătoare al familiei a intrat în proprietatea statului după 1990, fiind încă administrat de primăria oraşului Baraolt, de care aparţine şi Micloşoara.

În 2004 a fost concesionat de conte pe o perioadă de 49 de ani, în speranţa că va reuşi să-l salveze din abandonul în care a fost părăsit şi să-l repoziţioneze pe harta elementelor restaurate alepatrimoniului cultural.

Momentan se lucrează de zor la renovare, dar având în vedere investiţiile substanţiale care trebuiesc în continuare făcute în amenajarea lui, nu se ştie încă când va fi redeschis publicului.

MESELE LA MICLOŞOARA – PRILEJ DE SOCIALIZARE

Mâncărurile de suflet sunt gătite de bucătăresele din zonă, cu produse din propria ogradă sau procurate de la săteni. Mesele sunt servite în spaţiile comune, lăsând loc socializării între oaspeţi, într-o atmosferă caldă şi deschisă. Astfel că discuţiile se pot prelungi până târziu în noapte, încurajate de un vin bun şi de bună-dispoziţia mesenilor.

Nu există meniu à la carte, se servesc aceleaşi feluri tuturor oaspeţilor, iar cei ce au anumite preferinţe sau alergii la unele preparate sunt rugaţi să anunţe din timp, ca cei de la bucătărie să le poată acomoda cererile. Nici vegetarienii nu vor avea de suferit, cu atât mai mult cei mici, care pot fi răsfăţaţi cu un meniu special.

CÂT TE COSTĂ UN SEJUR NOBILIAR?

Tariful de persoană pe noapte este de 39 de euro, incluzând micul dejun. Copiii sub 14 ani beneficiază de 50% reducere, iar cei sub 4 ani se bucură de gratuitate.

Prânzul costă 15 euro/persoană, iar cina 18 euro/persoană. Pentru o listă detaliată a tarifelor în funcţie de perioadă, de mărimea grupurilor sau al altor servicii cerute, verifică aici.

Ca o notă, încasările generate de vizitatori sunt folosite mai departe în lucrările de restaurare a patrimoniului cultural. Case tradiţionale săseşti sunt conservate şi readuse la viaţă de mâinile pricepute ale meşteşugarilor locali, susţinuţi de fondurile redirecţionate de Trustul Kalnoky.

CUM AJUNGI?

Din Bucureşti ajungi la Micloşoara în 3h30, timp aproximativ în care parcurgi cei 200 de km. Din Braşov, urmează direcţia Feldioara-Măieruş-Belin-Aita Mare-Micloşoara. Dacă coteşti înspre Apaţa , va trebui să continui înspre Ormeniş-Augustin-Micloşoara şi să ţii cont că drumul ce leagă Apaţa de Aita Mare este închis.

Din Braşov se poate veni cu trenul până în Augustin, de unde gazdele de la Micloşoara pot asigura transferul gratuit. Mai departe, poţi consulta mersul trenurilor pentru cursele regulate până în Augustin.

CONTACT

Pentru rezervări sună la 0742 202 586 sau scrie la k@transylvaniancastle.com.

Informaţii interesante despre camerele de oaspeţi din Micloşoara, Valea Zălanului sau Viscri găseşti atât pe pagina oficială, cât şi pe cea de Facebook – Count Kalnokys Guesthouses în Transylvania.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

 

 

Publicitate

Un gând despre „Casele de oaspeţi ale contelui Kalnoky – Micloşoara. Călătoreşte în inima Transilvaniei tradiţionale!

  1. Pingback: 8 cele mai frumoase Castele din România

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s