Casa Comana – un loc special în delta Neajlovului

 

CE ESTE COMANA?

În primul rând este un parc natural înfiinţat în 2004, care se întinde peste aproximativ 25000 hectare. Este axat în jurul deltei Neajlovului, iar aproape o treime din suprafaţa lui este împădurită. Nenumărate specii de păsări, peşti, plante, mamifere şi reptile îşi au locul aici, unele specii fiind protejate de lege.

În a treia zonă umedă a României (după Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei), ai ocazia să vezi ultimii stejari seculari, ce făceau odinioară parte din Codrul Vlăsiei şi poţi observa o raritate, Rezervaţia de Bujor Românesc, floare-simbol celebrată în Comana în luna mai, atunci când se organizează Sărbătoarea Bujorului.

Cunoscută drept Balta Comana, zona are o biodiversitate impresionantă, numărând 141 de specii de păsări şi 13 de peşti. O deltă subestimată, cu un imens potenţial de agrement, la doar 40 km de capitală.

Parcul natural Comana a devenit o locaţie ideală pentru cicloturism, fiind aproape de Bucureşti şi punând la dispoziţie un cadru natural pitoresc pentru trasee lejere prin pădure. Numărul bicicliştilor care vizitează această zonă creşte de la an la an, asta şi datorită concursurilor de MTB organizate la Comana.

CE VIZITEZI?

Principalele obiective cu care se mândreşte Comana sunt: Mănăstirea Comana, Complexul Casa Comana, Moara de hârtie (atelier-muzeu unde se ţin workshopuri de pictură, caligrafie şi alte asemenea meşteşuguri), Casa memorială Gellu Naum (scriitor suprarealist român, retras la Comana în căutarea muzei), Fântâna cu Nuc (locul în care Vlad Ţepeş a fost ucis în 1476). Pe vremuri exista şi un mic ‘sat celtic‘, ridicat pentru a servi drept platou de film. Lăsat apoi de izbelişte, a început să se degradeze, iar ceea ce a rămas a dispărut în totalitate în apele unei viituri care a distrus căsuţele lacustre.

Satul celtic, aşa cum arăta în 2008

Satul celtic, aşa cum arăta în 2008

Într-o zi caldă de august din 2014, am poposit la Comana în recunoaştere. După un drum puţin anevoios, ne-am oprit mai întâi la mănăstirea Comana. Ansamblul în forma actuală a fost ridicat de Radu Şerban în secolul XVI, pe ruinele unei mănăstiri mai vechi, ctitorită de Vlad Ţepeş.

Din curtea bisericii se poate ieşi în spatele aşezării, unde există un ponton amenajat pe Delta Neajlovului.

La acea dată, lucrările de renovare nu erau finalizate, unele schele fiind încă prezente. În mijlocul curţii interioare am dat şi peste o colecţie de clopote de mari dimensiuni, majoritatea lor fiind donaţii făcute către biserică.

A doua oprire am făcut-o apoi la Casa Comana. Trecuseră câţiva ani buni de la ultimul nostru popas aici, aşa că modificările aduse între timp complexului, ne-au surprins plăcut. Vechea pensiune a dispărut, lăsând loc unui hotel cu o arhitectură ce respectă stilul de vechi conac.

Casa Comana

Casa Comana

Aranjamente florale

 

UNDE TE CAZEZI?

Sunt 50 de locuri de cazare, în 21 de camere, dispuse pe trei etaje. Fiecare etaj este personalizat cu numele unei familii cu importanţă istorică în fostul ţinut valah (Cantacuzinii, Craiovestii, Draculestii), camerele purtând numele domniţelor, domnitorilor sau al boierilor legaţi de trecutul Comanei.

Camerele sunt decorate rustic, cu mobilier de lemn pictat manual, în stil tradiţional. Dau o senzaţie de intim, iar atmosfera îmbie la leneveală plăcută. Cu atât mai mult dacă vremea nu te scoate afară la joacă, iar căldura şemineului aprins te trage mai tare de mânecă.

Interior cameră dublă

În magazinul de la intrare – Dugheana– găseşti la vânzare obiecte de artizanat şi cărţi despre istoria regiunii. Tot la intrare vei fi întâmpinat de veselul şi palavragiul papagal Fane, deliciul oaspeţilor şi mai ales amuzamentul celor mici.

Ca variantă mai retrasă de cazare, poţi alege între Vila Cătălina (găzduire în trei camere de lux) sau Casa Pescarilor (amenajată în apropierea lacului, pentru amatorii pescuitului)

Casa Pescarilor

 

UNDE MĂNÂNCI?

În cadrul complexului, în afara restaurantului tradiţional românesc din incinta Casei Comana, mai găseşti Salonul din Pădure (destinat evenimentelor) şi Taverna Marelui Paharnic, restaurantul grecesc, în pivniţa căruia se organizează degustări de vinuri alese.

Salonul din Pădure

Pivniţa Marelui Paharnic

Pivniţa Marelui Paharnic

Bucătărie a restaurantul cu specific românesc

Terasa de pe lac

O idee care în ţările vest-europene este deja consacrată, dar pe care la noi nu prea am întâlnit-o, este conceptul de fermă bio cu autoservire, direct de la sursă, folosind principiul „mai proaspăt de atât nu există”. La Comana, suprafaţa este împărţită în două secţiuni: Grădina cu Legume şi Grădina cu Mirodenii. La intrare găseşti coşuleţe şi îndemnul de a-ţi alege propriile legume, respectiv mirodenii, pe care ţi le culegi singur, le aşezi în coşul de răchită şi laşi la plecare o sumă prestabilită, în funcţie de mărimea coşului ales.

Pornind de la ideea de a acoperi necesarul de legume, fructe şi condimente folosite în restaurant, grădina satisface şi o plăcere pe care mulţi orăşeni ar avea-o: aceea de a culege cu mâna lor, dintr-o grădină, un produs proaspăt. Pe lângă faptul că plimbarea în sine este terapeutică, ai ocazia de a învaţa despre soiurile de plante, citind materialele de pe panourile informative strecurate ici-colo, prin grădină. O ieşire educativă, relaxantă şi sănătoasă, într-o piaţă în aer liber.

La Grădină

Grădina de legume

Grădina de mirodenii

Pentru a îţi face o idee despre frumuseţea zonei, trebuie să mergi de la Pasarela Dorinţelor încă 200 m, până la o colină de unde poţi admira bălţile deltei Neajlovului. Noi am avut noroc şi am văzut apusul de aici.

Pasarela Dorinţelor

Balta Comana

 

CE FACI UN WEEKEND LA COMANA?

Pentru o evadare de o zi în împrejurimile Bucureştiului, Comana pare alegerea inspirată a unui weekend leneş şi călduros – un parc/rezervaţie naturală, o mănăstire cu istorie, un domeniu întins pe care te poţi plimba în voie, parc de aventură, trasee de cicloturism, restaurant pe ponton, lângă lac…

Parcul de aventură

Dacă vrei să stai, stai, dacă preferi o odihnă activă, ai la dispoziţie destule variante de distracţie, care îţi vor ocupă lejer weekendul. Dacă relaxarea îţi prisoseşte, se pot închiria biciclete pentru ture prin pădure, caiace sau bărci pentru o plimbare pe lac, poţi lua lecţii de echitaţie, tir cu arcul sau te poţi aventura la o tiroliană peste apă, căţărări sau paintball cu gaşca. Poţi ieşi la pescuit cu băieţii, la o plimbare cu trăsura sau poţi încerca un zbor cu motoparapanta deasupra deltei.

CONTACT

Pentru tarife, rezervări sau alte detalii, încearcă o simulare pe Booking.com, sună direct la recepţie sau trimite un mesaj pe Facebook.

Link-ul direct al parcului de aventură îl găseşti aici (include tarifele tuturor activităţilor de agrement disponibile la Casa Comana)

Meniul restaurantului ce aparţine de Casa Comana îl poţi consulta aici.

CUM AJUNGI LA COMANA, CÂND E CEL MAI BINE SĂ VII ŞI CE ALTCEVA VIZITEZI ÎN ZONĂ?

Din Bucureşti există 3 variante de drum:

Bucureşti – Adunaţii Copăceni – Grădiştea – Comana (36 km)
Bucureşti – Călugăreni – Brăniştari – Budeni – Comana (43 km)
Bucureşti – Uzunu – Mihai Bravu – Comana (50 km)

Cea mai bună variantă pentru maşină este cea prin Grădiştea, asfaltul fiind destul de bun. Între timp s-a asfaltat şi varianta prin Brăniştari. Ultima variantă de drum este plină de gropi şi nu este recomandată pentru automobilele care nu sunt 4X4. Modurile de a ajunge dinspre Bucuresti sunt aici.

Ce-i drept, vara locul este înţesat de petrecăreţi veniţi la diverse evenimente care se organizează cu regularitate peste weekend la Comana. Aşa că dacă planifici o ieşire în vârf de sezon, ia în considerare posibilitatea de a nu găsi locuri de cazare disponibile, de a aştepta până se eliberează loc la masa din colţul preferat de pe ponton sau de a te întâlni prin pădure cu amatori gălăgioşi de grătare.

De la Casa Comana până la Domeniul Greaca faci jumătate de ceas cu maşina. Dacă îţi pui în gând să profiţi de un alt exemplu reuşit de valorificare a potenţialului turistic din Giurgiu, îţi recomand cu mare drag o vizită la Greaca. Pentru toate motivele despre care am povestit aici.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

2 gânduri despre „Casa Comana – un loc special în delta Neajlovului

  1. Pingback: Cu caiacul pe Neajlov, în Delta Comanei – o distracţie aventuroasă în natură, accesibilă întregii familii, la mai puţin de o oră distanţă de Bucureşti | Jurnal de Hoinar

  2. Pingback: Cum aleg locuri baby friendly când ies cu bebe în oraș - FashionMoms

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s