Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului – fenomen hidrogeologic, sculptat în tuf calcaros

 

 

Cascada Urlătoarea de pe Valea Dălghiului nu prea are multe în comun cu sora ei omonimă din Buşteni. Mult mai puţin cunoscută, comercială şi traficată în comparaţie cu varianta de pe Valea Prahovei, Cascadele Urlătoarele (sunt de fapt două, născute din aceleaşi izvoare), sunt mai degrabă o curiozitate a naturii.

Prima cascadă şi cea mai mare dintre cele două, impresionează prin dispunerea relativ orizontală, liniară şi prin întinderea de tuf calcaros pe care se rostogolesc micile izvoare. Pânzele de apă subterane alimentează cele 7-9 izvoare, asigurând un debit şi o temperatură constantă tot timpul anului. La un debit mai scăzut, poţi exersa şi mersul pe apă, pentru un plus de originalitate în fotografii.

A doua serie de cădere de apă o găseşti puţin mai sus, cotind dreapta la intersecţia cu drumul forestier ce va continua îniante, afunzându-se în pădure.

Mai sus pe stânga, ce să fie oare? o nouă cascadă se iveşte-n zare:)

Întreaga vale Urlătoarea este extrem de pitorească şi te poate ţine lejer ocupat cel puţin jumătate de zi, dacă cutreieri potecile forestiere din zona cascadelor. Nu există neapărat trasee marcate, dar nici risc de a te pierde prin pădure, dacă iei cu tine un GPS sau ai simţ al orientării în spaţiu.

Başca zona e teribil de bună pentru mountainbikeri, având la alegere şi trasee mai greoaie, cu urcări solicitante prin pădure, dar mai ales cu poteci generoase şi lejere pentru amatorii unei plimbări care să nu ceară tribut un suflet şi un plămân pe tavă.

Am fugărit norii, cocoţându-ne pe dealuri, am speriat oile ieşite la păscut lângă râu, ne-am afundat prin desişuri, am luat biciclete de la gazdele noastre şi am urcat potecile forestiere, în căutarea aerului de munte.

Citeşte şi : Bio Hotel Boutique Vama54 – camere cu poveşti, într-o oază cochetă la poalele Ciucaşului

Cum orice zonă turistică de la noi trebuie musai asezonată cu un mic la grătar care sfârâie pe ritmuri de manele, nici zona cascadelor nu face excepţie. Aşa că vara, pe timp de weekend, există mari şanse să nu te poţi bucura cum se cuvine de vuietul apei, anihilat de răsunetul boxelor din poiană, pierdut în fumul grătarelor instalate pe malul râului. Recomandabil aşadar, pentru efect de impresionare, pe timp de toamnă sau primăvară, când poţi bate în solitudine zona la picor.

Iarna nu-i ca vara, iar dacă la vizita noastră eram singuri în toată pădurea, cu siguranţă în sezon, peisajul nu mai e acelaşi…

Mi-a plăcut tare întreaga întindere dintre Vama Buzăului, Dălghiu şi Valea Chiruşca; este unul din locurile alea potrivite, pe care le cauţi pentru evadare şi reconectare: accesibile, dar suficient de necunoscute, cât să mai conserve farmecul unui colţ liniştit şi aerisit, la margine de pădure.

Când descoperi ultimele astfel de bucăţi de natură, nici nu ştii ce să faci: să povesteşti despre ele ca să se ducă vorba, sau să le păstrezi pentru tine, în speranţa că le vei regăsi şi peste câţiva ani la fel de curate şi de neatinse…

Oaia rătăcită de turmă aleargă bezmetică (şi zgomotoasă) spre pădure. Behăind a pericol, se întoarce pe calea cea dreaptă…

  

…si ajunge acasă:)

Citeşte şi : Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor din Vama Buzăului

Cum ajungi aici?

Ca punct de pornire/reper, luăm Vama Buzăului. Venind dispre Vamă, continuă pe DN 103 A în direcţia Dălghiu, încă 12km pe drumul pietruit. La prima intersecţie de drumuri, urmează indicatorul spre Chiruşca, ţinând drumul forestier până la indicatorul cu Urlătoarea. Mergi în dreapta încă un kilometru şi ajungi în zona cu pricina.

Început de traseu…

La intersecţia cu această casă vei găsi indicatorul spre cascadă

Înainte, pe forestier – Valea Strâmbu şi Ciucaş (şi un bar mascat discret pe fundal), la dreapta înspre Urlătoarea

Localizarea exactă a cascadei pe hartă nu o vei găsi, dar localnicii te vor putea ghida, iar indicatoarele sunt de ajutor. Ca idee, ar trebui să ajungi în punctele marcate mai jos. Poziţionarea după coordonate GPS pe googlemaps o găseşti aici pentru prima cascadă şi aici pentru cea de-a doua.

Citeşte şi : Herghelia Cislău – una dintre cele mai vechi herghelii din ţară şi singura producătoare de pursânge englez în România

 


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Publicitate

4 gânduri despre „Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului – fenomen hidrogeologic, sculptat în tuf calcaros

  1. Pingback: Herghelia Cislău – una dintre cele mai vechi herghelii din ţară şi singura producătoare de pursânge englez în România | Jurnal de Hoinar

  2. Pingback: Bio Hotel Boutique Vama54 – camere cu poveşti, într-o oază cochetă la poalele Ciucaşului | Jurnal de Hoinar

    • Multumim pentru comentariu,pentru vorbele frumoase si pentru sugestia foarte buna!La urmatoarele postari vom include data vizitei noastre,avand in vedere ca data postarii nu corespunde mai niciodata cu cea a calatoriei efective:) Vama 54 si imprejurimile au fost vizitate pentru prima oara in octombrie 2015.Ulterior am mai revenit,chit ca pentru o scurta vizita sau pentru o tura de bicicleala:)

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s