Bio Hotel Boutique Vama54 – camere cu poveşti, într-o oază cochetă la poalele Ciucaşului

 

Vama54 e unul din locurile în care vii pentru simpla plăcere de a sta aici. În linişte, departe de agitaţia şi de zgomotul oraşului de care nu ştim cum să facem să scăpăm mai repede. Cabana chic stă retrasă, ascunsă bine în miezul naturii, păstrată ca pentru cunoscători.

Venind dinspre Întorsura Buzăului, sunt 5 km de drum pietruit, aproape forestier, până la pensiunea din Dălghiu. 5 km de drum greoi, care-ţi lasă suficient timp să te deconectezi de freamătul civilizaţiei şi să te afunzi încet-încet în tihna şi starea de bine a naturii. Ajuns la destinaţie, nu vei găsi motiv să scoţi maşina din parcare până la plecare.

DC 49A – înainte de terminarea asfaltului

Designul per ansamblu este extrem de reuşit. Ici-colo sunt strecurate elemente originale de amenajare interioară, iar decorul este fluid, totul lăsând o senzaţie relaxantă de cald, intim şi romantic, care obligă la deconectare.

Oamenii

Business-ul este administrat de o familie tânără şi pesemne tare ambiţioasă, dacă a reuşit să transforme un plan curajos într-un model de succes. Să dezvolţi o unitate de cazare tip boutique, independentă energetic, într-o locaţie relativ izolată, să o aprovizionezi cu toate cele necesare ca să te asiguri că turiştilor nu le lipseşte nimic şi să gestionezi şi un restaurant în aceleaşi condiţii, nu e deloc floare la ureche.

Oamenii ori au nervii de oţel, ori satisfacţiile pe care le primesc compensează din plin bătăile de cap. Nu ştiu care le e secretul, dar când mă fac mare, vreau să fiu ca ei!

Desigur, generatorul mai pică, semnal GSM nu există, dar WiFi-ul funcţionează ireproşabil, iar o pauză de la tehnologie este tocmai unul dintre motivele pentru care cauţi refugiu aici. Te bucuri de tot confortul de care nu vrei să te despărţi şi ai toate astea în inima naturii.

  

Camerele

Sunt 15 camere în total – 13 duble, o cameră twin şi un apartament de 3 persoane. Fiecare a împrumutat un element din natură, un element adaptat şi reinterpretat, astfel ca fiecare turist să-şi exploreze imaginaţia şi să se lase inspirat de povestea unică a încăperii alese, pe măsura numelui pe care-l poartă camera: Imaginaţiei, Pământului, Florilor, Bucuriei, Baldaquin, Aerului, Esenţelor de Lemn, Generozităţii, Clipelor, Lămpilor, Bibliotecii, Focului, camera Poveştilor sau a Echilibrului.

Personalitatea fiecărei camere se regăseşte în energie şi în atmosferă, în forme şi în culori. Cu toate astea, încăperile împărtăşesc aceeaşi simplitate în design, fapt care potenţează armonia detaliilor. Iar spaţiile generoase şi luminoase inspiră detaşare de viaţa urbană şi echilibru în emoţii.

Mi-a plăcut atenţia la detalii în amenajarea spaţiului, am apreciat faptul că televizorul lipseşte şi că balconul este prezent în toate camerele, răsfăţând ochii proaspăt treziţi cu privelişti revigorante către munte.

Şi cum un somn odihnitor şi tihnit este întotdeauna binevenit, saltele ortopedice şi draperiile black-out garantează unul dintre cele mai profunde şi relaxante reprize de somn de care ai avut parte.

Mâncarea

La prima vedere, poate meniul a la carte nu-ţi pare atât de variat. Te asigur că mâncarea este cum nu se poate mai gustoasă, atent gătită şi generoasă în porţii. Brânzeturile sunt aduse de la stâne din zonă sau de la producători locali, dulceţurile şi zacusca sunt făcute în propria bucătărie, după reţeta tradiţională, iar peştele este adus de la păstrăvăriile din apropiere.

Până şi un fel de mâncare aparent banal are o savoare diferită de cea cu care eşti obişnuit din alte restaurante, semn că ingredientele alese fac diferenţa de gust.

Mi-a plăcut că restaurantul nu este cu circuit închis, aşa că dacă eşti în trecere, aflat poate într-o tură cu bicla sau pe traseu în zonă, ai unde îţi potoli foamea.

  

Activităţi

La Vama54 nu e rost de plictiseală. Dacă vremea tristă te ţine înăuntru, ai la dispoziţie o librărie, boardgames şi xbox (15lei/pers/oră). Între 1 noiembrie şi 1 mai, între 16.00 şi 18.00, poţi folosi sauna finlandeză (40 lei/pers/zi).

Iarna se închiriază snowmobile pentru trasee pe drumurile forestiere ale Ciucaşului sau poţi scoate copiii la săniuş pe dealurile din apropiere. Gazdele pun la dispoziţie gratuit sănii, boburi şi făraşe. Se organizează şi plimbări cu trăsura şi sania trasă de cai.

  

Pe timp călduros, când soarele te pofteşte afară, te poţi bucura de piscină sau jacuzzi (50lei/pers/zi), poţi lenevi la plaja amenajată sau poţi închiria biciclete (30 lei/2 ore sau 60 lei/zi). Traseele sunt atât lejere, pentru începători, cât şi mai solicitante, pentru mountainbikeri pasionaţi.

Solicită o expediţie offroad (175lei/oră, minim 7 doritori) sau cheamă-ţi prietenii la un meci de volei/fotbal pe terenul amenajat în curte.

Copiii îşi pot ocupa timpul cu o plimbare cu poneiul sau pot rămâne la locul de joacă, unde au trambulină, leagăne şi tobogan.

În curte este amenajat un teren de fotbal şi volei, iar pentru oaspeţi se mai organizează şi petreceri seară cu foc de tabăra.

Există şi trasee:

-marcajul cu cruce albastră te duce în Poiana Dalghiului (1/2h – 950m), continuând spre Poiana Teslei (2h – 1500m), sfârşindu-se la Cabana Babarunca (4h de la începutul traseului – 908m)

-marcajul cu cruce roşie duce spre Mâna Dracului (3-3,5h – 1560m) şi spre Vârful Ciucaş (4-4,5h – 1954m)

  

La Vama54 poţi planifica un eveniment special, o petrecere cu dichis sau o nuntă boemă la cortul din spatele unităţii.

Am văzut oameni ieşiţi pe terasă, care stăteau relaxaţi cu un pahar în mână şi cu faţa la soare, căutând căldura unei raze de toamnă. Aici statul este atât de plăcut, încât l-aş include pe lista de agrement, ca activitate în sine.

Ce altceva vizitezi în zonă?

Dacă alegi fie la dus, fie la întors spre Bucureşti varianta de drum Ploieşti-Vălenii de Munte-Cislău-Vama Buzăului-Dălghiu, ai un prilej bun de a face popas la herghelia de cai din Cislău.

Opreşte-te la Rezervaţia Naturală „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului şi fă o plimbare în natură până la Cascada Urlătoarea.

La graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov, în Teliu, se află cel mai lung tunel de cale ferată de la noi din ţară, având aproape 4 kilometri jumătate. Îl găseşti pe pe ruta Hărman-Întorsura Buzăului, iar viaductul din aceeaşi localitate are 20m înălţime şi 150m lungime.

Se plănuieşte pentru viitorul apropiat achiziţionarea unui tren de epocă, care să plimbe turiştii între Braşov şi Întorsura Buzăului, cu mici opriri pe traseu, unde oamenii pot explora împrejurimile.

  

Muzeul etnografic Maria a fost înfiinţat de Luca Gheorghe, în propria curte din Dobârlău, după ce a colecţionat toată viaţa obiecte de la localnici, le-a strâns cu migală sau le-a primit în donaţie de-a lungul timpului. În ograda lui moş Luca găseşti de toate şi absolut orice fel de instrument sau utilaj pe care bunicii noştri îl foloseau odinioară: de la obiecte de uz casnic, la haine, maşinării, aparaturi mai mult sau mai puţin contemporane, prăzi din al doilea război mondial, aparate radio, cărţi, discuri, fotografii vechi, o piuă din anul 1700 sau o moară dacică.

Poarta casei este deschisă oricând doritorilor, iar după stingerea din viaţă a lui moş Luca, nepoata cea mare, Maria Sabrina, duce mai departe povestea muzeului, încercand în acelasi timp să termine inventarierea celor peste 8000 de obiecte adunate peste vreme.

Nu se percepe taxă de intrare, dar donaţiile sunt binevenite. Muzeul se află la 30km de Braşov, 20km de Sfântu Gheorghe şi la 24km de Întorsura Buzăului.

Fostul post de grăniceri al punctului vamal austriac (1700-1918) dintre Transilvania şi Ţara Românească, de unde şi denumirea de Vama Buzăului

De câţiva ani, se organizează în Vama Buzăului un concurs de sculptură în lemn sau metal, lucrările rămânând expuse în sat pe parcursul întregului an

  

Cât costă o noapte la Vama 54?

Tarifele de cazare pornesc de la 22,5-30 de euro/cameră în timpul săptămânii şi eventual în afara sezonului estival, urcând până la 40 de euro/cameră în weekend. Vizitează secţiunea de “oferte” de pe site, poţi găsi deal-uri bune.

Micul dejun nu este inclus în tariful cazării, costă 22 lei/persoană şi este suficient de îndestulător şi variat. Sunt trei variante predefinite din care poţi alege, dar dacă ceri ceva extra, neinclus în meniu, mă îndoiesc că nu se face loc pe masă pentru a-ţi satisface pofta.

Cum ajungi?

Variantele de drum dinspre Bucureşti le găseşti aici.

  • Recomandat fie varianta Bucureşti-Braşov pe A3,DN1/E60 şi apoi Săcele-Tărlungeni-Acriş-Vama Buzăului-Dălghiu (3 ore 30 min), fie Bucureşti-Ploieşti pe A3, apoi Pătârlagele-Nehoiu-Gura Şiriului-Sita Buzăului-Vama Buzăului-Dălghiu (3 ore 50 min, dar posibil mai avantajoasă decât pe Valea Prahovei într-un weekend aglomerat).
  • Poţi lua în considerare şi alternativa DN1/DN10 dinspre Bucureşti- Ploieşti-Vălenii de Munte-Cislău-Vama Buzăului-Dălghiu (circa 4 ore).
  • Nu veni dinspre Cheia-Vama Buzăului-Dălghiu şi nici dinspre Zizin-Dălghiu , decât dacă ai 4×4 şi ai chef de o tură lungă de off-road forestier, care te va aduce zgâlţâit şi cu întârziere la pensiune.

Contact

Pe site-ul Vama54 găseşti toate informaţiile de care ai putea avea nevoie, fiind foarte bine pus la punct, cursiv în grafică şi uşor de parcurs în lectură. Aici vezi noutăţi legate de activităţi, tarife, oferte şi o descriere faină care mie mi-a plăcut mult, a specificului fiecărei camere.

Secţiunea de “rezervări” include un calendar cu disponibilitatea şi tariful camerelor pe luni, actualizate.

Scrie-le un mail la contact@vama54.ro sau sună la 0742434499 Andreea Profire pentru detalii. Vama54 sunt şi pe Facebook.



Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe 
Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Publicitate

3 gânduri despre „Bio Hotel Boutique Vama54 – camere cu poveşti, într-o oază cochetă la poalele Ciucaşului

  1. Pingback: Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului – fenomen hidrogeologic, sculptat în tuf calcaros | Jurnal de Hoinar

  2. Pingback: Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor din Vama Buzăului | Jurnal de Hoinar

  3. Pingback: Tură cu bicicleta prin Vama Buzăului | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s