Tură pe bicicletă cu incursiune pe valea Oltului, via Călimăneşti şi Şuici

 

Drumul ne-a purtat de această dată într-o zonă deluroasă, plină de sate şi de peisaje spectaculoase, o zonă cuprinsă mai exact între Curtea de Argeş şi Călimăneşti. Am pornit într-o zi de mai la drum şi după două ore de condus, am ajuns în Băniceşti, un sat aflat la 10 km distanţă de Curtea de Argeş. De aici, am intrat în traseu, urmând drumul judeţean 703 H. Am început să pedalam pe asfalt, dar după nici 3 km, la ieşirea din Verneşti, drumul judeţean s-a transformat într-un drum pietruit.

Peisaj din Băniceşti

Pe marginea drumului am văzut mulţi salcâmi înfloriţi şi din când în când, stupi cu albine. Erau ieşite la cules de polen, semn că zona se pretează pentru apicultură.

Salcâmi înfloriţi

Stupi

Din Ceparii Pământeni revenim pe asfalt, iar după 2km de coborâre, ajungem la o intersecţie, unde facem dreapta către Şuici.

Peisaj din Ceparii Pământeni

Casa din Ceparii Pământeni

După alţi 3 km, ne despărţim de DJ 703H şi facem stânga, intrând pe DJ703 G, care ne va scoate după 20 km în Călimăneşti. În intersecţie observăm un indicator cu cula Sultănica şi ne hotărâm să facem o vizită acestui obiectiv.

 

Râul Topolog

Barajul Şuici

Cula se află la 500 m de barajul Şuici iar pentru a ajunge la ea, se coboară pe drumul comunal 235. Există câteva indicatoare, destul de mici, care ajută la localizarea culei.

De pe panoul de pe gard ne dăm seama că această culă a beneficiat de un proiect de conservare şi restaurare, prin care acoperişul a fost refăcut, iar zidurile consolidate.

Cula Sultănica

Cula Sultănica

După un mic popas la culă, revenim pe traseu şi urcăm pe asfalt încă 2 km, până în Paltenu. De aici începem să coborâm treptat către Călimăneşti, făcând mici pauze pentru poze, acolo unde peisajele deveneau interesante.

Baltă de pescuit din Paltenu

Casă din Paltenu

Peisaj rural din Paltenu

Case din Paltenu

Drumul judeţean 703G

Urcare pe DJ 703G în Paltenu

Peisaj la ieşirea din Robaia

Peisaj la ieşirea din Robaia

Din Stoeneşti revenim din nou pe asfalt, iar următorii 6 km îi parcurgem prin satele Seaca şi Sălătrucel. La ieşirea din Sălătrucel facem stânga către Dăeşti.

Intrăm pe un alt drum judeţean, 703 L – un drum paralel cu cel naţional de pe valea Oltului. Traficul este mult mai redus faţă de cealaltă variantă (drumul naţional), aşa că trecem repede de Dăeşti şi intrăm în Sânbotin, sat unde facem stânga şi ne îndreptăm către Valea Babei, aflată la 12 km distanţă.

Valea Oltului

DJ 703 L

Garnituri de tren abandonate în apropiere de gara Daeşti

Câmp cu flori la iestirea din Sânbotin

Am constatat ulterior că această bucată de traseu (urcare cu o diferenţă de nivel de 370 m) coincide cu o bucată din Cozia MTB, ba chiar am nimerit la o zi după desfăşurarea acestuia. Marcajele lăsate în pădure de organizatori nu au putut decât să ne faciliteze orientarea.

Înainte de a intra în pădure, suntem nevoiţi să ne oprim şi să lăsăm o turmă mare de oi să elibereze drumul. Câinii de stână au fost prietenoşi şi nu au sărit pe noi.

Măgăruşi în acţiune

O turma mare de oi

Afară se înnorase şi în pădure se răcorise. Următoarea brumă de civilizaţie am întâlnit-o abia într-un mic sat, numit Snamăna. Aici am făcut dreapta şi am intrat pe o urcare de 1 km, tot prin pădure, care ne-a scos pe drumul judeţean 703 F. Pe urcare am fost nevoiţi să tragem pe dreapta şi să ne adăpostim de ploaia serioasă care se pusese.

Deal surpat

Ieşirea din pădure către Valea Babei

De la drumul judeţean pedalăm mai puţin de 3 km până în Valea Babei.

Urcare scurtă pe asfalt către Valea Babei

DJ 703F în apropiere de Valea Babei

DJ 703F în apropiere de Valea Babei

Peisaj din Valea Babei

Aici drumul principal coteşte către stânga, iar noi începem să urcăm 2 km prin pădure până în satul Zamfireşti.

Urcarea spre Zamfireşti

Urmează o coborâre care ne poartă prin satele Urluieşti şi Ceparii Ungureni. Imediat ce trecem de valea râului Topolog, facem dreapta şi intrăm pe drumul judeţean 678 A, pe care mergem încă 3 km.

În Bârseştii de Jos facem stânga pe strada Lupoaia. De aici mai aveam de parcurs aproximativ 6 km până la maşină.

Strada Lupoaia din Bârseştii de Jos

Surpriza a venit după ce casele de pe uliţă au rămas în urmă şi pietrişul a dispărut. Au început să apară şanţuri adânci, noroaie şi bălţi camuflate de vegetaţie. Un adevărat drum comunal, pe care probabil prea puţină lume se încumetă să meargă.

Deşi, după o scurtă urcare am ajuns pe o pajişte plină de flori şi copaci răsfiraţi, lucrurile nu au devenit mai uşoare. Urmărind poteca am reuşit să ne rătăcim, aşa că a trebuit să ne întoarcem şi să găsim drumul iniţial.

Mergând pe marginea unei păduri ne-am intersectat cu drumul comunal 243. Urmând acest traseu, ar fi trebuit să ajungem în cel mai scurt mod la drumul judeţean, unde aveam maşina parcată.

Am reuşit încă o dată să deviem de la traseu şi am nimerit o variantă mai lungă, care ne-a condus printr-o pădure, aflată în apropierea satului Băniceşti. Cu chiu cu vai, am reuşit să nimerim drumul judeţean 703 H şi să terminăm traseul.

Ultimii 6 km  am reuşit să îi parcurgem în o oră şi 30 de minute. A fost cireaşa de pe tort, la final de traseu, atunci când ne aşteptăm cel mai puţin.

Satul Băniceşti in planul secund

Parcurgerea traseului de 65 km ne-a luat undeva la 10 ore. Este un timp destul de lung pentru această distanţă, dar şi pauzele au fost ceva mai dese, iar bucata de la final ne-a întârziat şi mai mult. Diferenţa de nivel se plasează undeva la 1000 m, fără urcări abrupte. Exceptând o mică ploaie, vremea a fost numai bună de pedalat, cu temperaturi de primăvară suportabile.

Rezumat traseu: Băniceşti – Verneşti – Ceparii Pământeni – Rudeni – Şuici – Paltenu – Robaia – Scăueni – Stoeneşti – Seaca – Sălătrucel – Dăeşti – Sânbotin – Snamăna -Valea Babei – Zamfireşti – Urluieşti – Ceparii Ungureni – Bârseştii de Jos – Băniceşti

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.


     Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim :)

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s