Alba Carolina – vizitează una din cele 7 minuni ale României

 

Nu este doar o expresie gratuită; românii şi-au ales în urmă cu câţiva ani, într-o campanie mediatică, minunile – simbolurile şi locurile care le reprezintă cel mai bine ţara. Pe baza de vot au fost alese: Castelul Corvinilor din Hunedoara, Ansamblul Brâncuşi din Târgu-Jiu, Iaşiul cultural, mănăstirile pictate din Bucovina, Sibiul istoric, cetăţile dacice din Orăştie şi Cetatea Alba-Carolina.

În presa anului trecut se scria că Alba-Iulia este a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din România, după Peleş, că este în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri, a ajuns cel mai bine promovat oraş din România şi se află în top 5 oraşe din ţară, după indicele vitalităţii culturale locale.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan

Poarta a 3-a

Oraşul a fost primul din România care a lansat un manual profesionist de brand, broşura de 234 de pagini devenind de la lansarea sa din 2010 un simbol al eforturilor consecvente de promovare a oraşului. Strategia de marketing adoptată a inclus astfel Alba-Iulia în programul “City Logo” al UE, program în care mai există doar alte 7 oraşe europene (dacă sunteţi curioşi să vedeţi cum arată manualul, îl găsiţi aici).

Cu o strategie bine gândită şi cu un brand puternic în spate, cea mai mare cetate a României va câştiga cu siguranţă titlul de Capitală Europeană, pe care şi-l merită cu prisosinţă. Oare primarul Mircea Hava acceptă schimb de roluri cu primarul Bucureştiului?:) Măcar temporar. Nu de alta, dar cred că 3 ani îi sunt suficienţi lui ca să ne aducă din urmă şi măcar să ne contureze un schelet de identitate.

După lucrările de restaurare, am vizitat Alba-Iulia mai întâi în 2014 şi am revenit în mai 2016, la Festivalul Roman Apulum. Nu mă aşteptăm să fiu luată prin prea mare surprindere, însă spectacolul în sine a fost reuşit, bine organizat şi m-a convins să revin şi la alte evenimente marca Alba-Carolina; sunt sigură că vor fi cel puţin la fel de bine puse în scenă.

Citeşte şi: Festivalul Roman Apulum 2016 – cum s-a transformat cetatea Alba-Iulia în loc de joacă pentru gladiatori, legiuni romane şi triburi de geto-daci

Singurul lucru de care mi-a părut rău a fost ratarea din nou a schimbului de gărzi şi a salvelor de tun. Dacă în 2014 am vizitat cetatea într-o zi de luni, când muzeele erau închise, vremea ploioasă ţinea lumea în case, iar ora programată pentru spectacolul garnizoanelor era demult trecută, anul asta se pare că festivalul a vrut să acapareze întreaga atenţie, motiv pentru care programul a scos de pe listă parada gărzilor.

Nu-i nimic, am lăsat un motiv în plus pentru a reveni cât de curând, mai bine informaţi în privinţa programului şi am compensat de data asta cu un tur gratuit al cetăţii, bonus al organizatorilor Festivalului Apulum.

Citeşte şi: Alba Iulia – povestea unei cetăţi renăscute, mândria unei capitale istorice

L-am găsit pe Dan Chindriş la Poarta a IV-a , l-am auzit povestind cu har despre trecutul cetăţii, aşa că ne-am lipit grupului deja format şi ne-am ţinut după el timp de aproape două ore, cât ne-a plimbat pe la cele mai importante obiective ale Carolinei.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan

Poarta a III-a

Poarta a 2-a

Poarta întâia a cetăţii

Poarta întâia a cetăţii

După un scurt popas pe aleile fostului castru roman, ne-am îndreptat spre cele mai reprezentative clădiri ale cetăţii.
Traseele turistice din interiorul cetăţii le gasesti detaliate aici.
Doar pentru traseul celor Trei Fortificaţii se percepe taxă şi este deschis între 10.00-18.00
Adulţi: 15 lei
Copii sub 12 ani: 10 lei

Viaţa în vechea cetate

În muzeul Principia îşi avea reşedinţa comandantul castrului roman. Aici poţi vedea urmele fostelor oficine ale armatei, un hipocaust (faimosul sistem roman de încălzire prin pardoseală, ale cărui principii se aplică şi astăzi) şi fragmente originale ale vechiului castrum roman Apulum.
Program şi tarife
Marţi-Duminică: 09:00 – 18:00
Luni: inchisAdulti: 10 lei Copii: 5 lei
Preşcolari: gratuit

Hipocaust

Machete ce reconstituie scene de luptă şi tabere militare romane. Realizate de istoricul Dan Anghel, lucrate cu migală şi dedicare timp de câţiva ani de zile.

În clădirea Urania, care se vede prin telescop, a funcţionat fostul observator astronomic, unul dintre cele mai moderne din Europa pentru acea perioadă (1794). Clădirea mai adăpostea tipografia şi biblioteca Batthyaneum, cu volume rare, manuscrise valoroase, documente de arhivă şi colecţii muzeale de patrimoniu.

Biblioteca Batthyaneum (după numele episcopului Transilvaniei care i-a dat destinaţia finală) ascunde şi fragmente din celebrul manuscris medieval occidental – Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorsch, scris cu unciale de aur pe pergament. Alba-Iulia păstrează două evanghelii din manuscrisul comandat în 810 de regele Carol cel Mare, restul manuscrisului aflându-se la Vatican şi la muzeul Victoria şi Albert din Londra.

Am înţeles că nu se vizitează momentan, dar am găsit un program destinat cititorilor pentru 2016 (probabil doar pe bază de abonament)
Programul sălilor de lectură:
Luni, miercuri, vineri : 10.00 – 18.00
Marţi, joi: 12.00 – 20.00

Accesul cititorilor în bibliotecă:
Luni, miercuri, vineri: 08.00 – 18.00
Marţi, joi: 08.00 – 20.00

Muzeul Naţional al Unirii este împărţit în câteva secţiuni care ilustrează viaţa, obiceiurile şi tradiţiile vechi româneşti.

Dar încăperea pe care trebuie să o vizitezi este Sala Unirii, fosta Casină Militară în care se ţineau balurile, recepţiile şi evenimentele armatei austro-ungare staţionate în garnizoana cetăţii Alba-Iulia. Era cea mai mare sală din zonă, motiv pentru care a fost aleasă că loc pentru semnarea la 1 decembrie 1918 a actului unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Cele şase registre care păstrează semnăturile originale se găsesc în capătul sălii.

Program şi tarife Muzeul Naţional al Unirii:
1 Ianuarie – 31 Martie 2016: Miercuri – Duminică: 10:00 – 17:00/ Luni – Marţi: închis

Mai – August 2016: Marţi – Duminică: 10:00 – 19:00/Luni: închis
Copii, elevi, studenţi, adulţi 65+ ani: 4 lei
Adulţi: 8 lei

Program şi tarife Sala Unirii
1 Ianuarie – 31 Martie 2016: Miercuri – Duminică: 10:00 – 17:00/Luni – Marţi: închis 

Mai – August 2016: Marţi – Duminică: 10:00 – 19:00 / Luni: închis
Acces liber

Muzeul Unirii Albă-Iulia este împărţit în două secţiuni: una cuprinde Sala Unirii şi o expoziţie etnografică, cealaltă clădire (vis-a-vis) cuprinde muzeul de istorie şi un vivariu.

Sala Unirii

Două din cele şase registre cu semnăturile înfăptuirii Marii Unirii de la 1918

Muzeul Naţional al Unirii – secţiunea de istorie

Pe locul unde poporul a cerut înfăptuirea Marii Uniri, s-a construit după modelul bisericii Curţii Domneşti din Târgovişte Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii, care urma să găzduiască ceremonialul încoronării regelui Ferdinand I şi al reginei Maria. Lucrările s-au finalizat în timp record, începând în martie 1921 şi fiind gata în octombrie 1922. Regele a primit la 15 octombrie coroana în curtea catedralei, religia catolică nepermiţând desfăşurarea ritualului în interiorul bisericii.

În Catedrala Sf.Mihail se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alături de cele ale fratelui Johannes Miles, fiului Ladislau, al reginei Isabella şi al fiului sau Ioan Sigismund.

Lista completă a obiectivelor din cetate, cu detalii despre fiecare în parte, o poţi studia aici.

Ai fi tentat să refuzi din start o astfel de ofertă, ai spune că tururile ghidate sunt pentru străini sau pentru tine atunci când vizitezi o altă ţară, în niciun caz nu ai avea nevoie de cineva care să-ţi înşiruie nişte date pe care oricum le poţi cauta online. Dacă atunci când pleci în vacanţă, eşti dispus să plăteşti câteva zeci de euro ca să ţi se împărtăşească secretele locului, de ce nu ai face acelaşi lucru şi la tine acasă? Cu ce este mai prejos un oraş din propria-ţi ţară?

Indiferent că eşti turist străin sau de-al locului, un tur ghidat profesional îţi garantează accesul la informaţii pe care nu le găseşti atât de uşor pe net, picanterii istorice, curiozităţi mai puţin ştiute sau poveşti cu haz care nu sunt scrise pe panourile informative ori in broşurile turistice. Poate îţi pare comercial, dar te asigur că este exact contrariul. Obţii uşor, într-o prezentare plăcută şi pentru o suma modică, detalii care te vor convinge să priveşti cu alţi ochi o clădire oarecare, o ruină aparent neinteresantă sau o locaţie care altfel ar putea trece neobservată.

Ţi-l recomand pe Dan Chindriş, ştie multe, le povesteşte cu umor, îţi ţine atenţia trează şi urechile atente pe toată durata turului. Îl găseşti pe Guide Alba, pe Facebook şi la numerele de telefon 0745 705 692 sau 0731 162 191.

Pe lângă tururile clasice, organizează vizite tematice sau programe speciale, în funcţie de preferinţe. Îţi recomandă cele mai frumoase locaţii din judeţ şi intermediază participarea la ateliere de pictură pe sticlă, de ceramică tradiţională şi olărit, vizite la stâne sau întâlnirea cu legionari romani.

Palatul Apor

Utile

Am avut dificultăţi în a obţine confirmarea programului exact al schimbului de gardă şi al salvelor de tun. Unii spuneau un program, alţii indicau alte ore şi nu am întâlnit două păreri identice.

Verifică site-ul Turism Apulum pentru calendarul lunii şi ora exactă a spectacolului. Unii îşi planifică popasul la Alba special pentru asta, aşa că ar fi o surpriză neplăcută să rămâi dezamăgit la prima ta vizită de o eventuala schimbare în program.

Site-ul aparţine de Biroul de Informare Turistică, pe care îl găseşti la ieşirea pe Poarta a III-a a cetăţii. Program şi detalii aici.


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s