Pe langa Delta, podgorii, situri arheologice, sate lipovenesti sau tataresti, Dobrogea are si multe manastiri. Nu sunt fana a turismului ecumenic, pentru mine religia este subiect tabu, cu toate astea, imi plac manastirile din doua motive: mancarea lor buna si locatia, de cele mai multe ori izolata si linistita.
Dobrogea e plina de manastiri, care mai vehi, care mai noi, de biserici lipovenesti si de moschei turcesti. Ale noastre sunt parca mai cu mot: ori sunt extrem de vechi, ori au o legenda interesanta in spate, ori au o locatie privilegiata care le face mult mai worth while to visit.
De la Pestera Sfantului Andrei, Dervent, Manastirea Evanghelica Colilia, Manastirile Uspenia (zica-se singura manastire ortodoxa de calugari de rit vechi din lume) si Vovidenia (zica-se singura manastire ortodoxa de maici de rit vechi din lume), pana la asezaminte vechi precum biserica de la Dumbraveni (asezare rupestra, milenara, cunoscuta drept “Canaraua Fetei”), Basarabi sau Axiopolis, toate merita o vizita. Cu cat mai veche, cu atat mai interesanta:)
Dintr-o lista lunga, in drum ne-au iesit doar 3, as follows:
De la Tulcea, spre vest, trecand prin orasul Somova si urmand drumul pana in Telita, se ajunge la Manastirea Celic Dere, numita astfel dupa paraul din apropiere, care in turca inseamna “parau de otel”. Manastirea a fost intemeiata in 1841 de doi calugari lipoveni. Muzeul detine o colectie de carti bisericesti rare, covoare vechi si cea mai veche icoana din Romania, adusa aici de la Muntele Athos din Grecia. Moara de vant din gradina este adusa de pe tarmul Marii Negre este unul dintre putinele exemplare ramase din miile de asemenea mori raspandite in intreaga regiune in secolele trecute.
Mergand mai departe spre vest, in satul Niculitel, se gaseste capela unei cripte paleocrestine, construite in 370 d.Hr. Situl a fost descoperit in 1971, dupa ce o furtuna a spalat pamantul, dezvelind una dintre cele mai vechi biserici din Romania. Capela are o cripta ce adaposteste moastele a patru martiri crestini (Zotikos,Attalos,Kamasis si Phillipos), ale caror cosciuge se afla acum la manastirea Cocos din apropiere.
Pentru a o vizita, trebuie sunat la numarul afisat pe geam, la intrare. Persoana care are cheia vine din sat in cateva minute, pe bicicleta, pentru a deschide si a face un ghidaj.
Langa Niculitel se afla Manastirea Saon, intemeiata de calugarii de la manastirea Celic Dere in 1846. Maicutele de aici lucreaza pamantul, pescuiesc si cresc albine. Au si o mini gradina zoologica cu pasari si…struti, probabil ca la micul dejun prefera omleta din oua de strut 🙂
La anu’ sigur trec pe lista schiturile din rezervatia Canaraua Fetei, siturile de la Basarabi si Manastirea Colilia, care arata demential; nu sunt la fel de cunoscute ca manastirile din Bucovina, Maramures, Olt sau Arges, dar ar merita la fel de mult interes si atentie.
Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂
Pingback: Pe urmele dinozaurilor din Dobrogea, in batranii Munti Macin | Jurnal de Hoinar