Transilvania saseasca: Biertan – cea dintai pe lista UNESCO

 

In dreptul Sarosului pe Tarnave, de la drumul principal se face stanga pe DJ141B ca sa ajungi in Biertan (Birthalm).Nu ai cum sa-l ratezi oricum, este unul din satele sasesti cel mai bine semnalizat, panouri cu “sit UNESCO” fiind destule la drumul mare.

Atestata documentar de la 1224, a fost printre primele asezari sasesti din Ardeal,fiind mereu in competitie cu surorile Medias si Mosna pentru obtinerea centrului administrativ al celor “Doua Scaune” (Medias si Seica). Asadar, toate cele 3 sate au incercat sa se impuna printr-o constructie mai mare, mai puternica si mai ornamentala. Biertan a plusat cu cele 3 ziduri de incinta ridicate pentru o mai buna protectie.

Lupta pentru sediul administrativ a fost intr-un final castigata de Medias, Biertan luandu-si revansa cand a devenit,intre 1572 si 1867,pentru 300 de ani,sediul episcopatului sasesc,dezvoltand astfel in jurul bisericii, una din cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania.

  

  

Locul este cunoscut si pentru descoperirea,in 1775, a Donariului de la Biertan,in  padurea Chimdru. Era un obiect de rit, din bronz,cu celebra inscriptie (pentru cei ce mai au reminescente de la istoria studiata in liceu) “Ego,Zevivs, votvm posvi” (Eu, Zenovius,am depus acest dar). Donariul atesta prezenta populatiei crestine vorbitoare de latina in regiunea Daciei in sec.IV,imbratisand aceasta religie prin filiera latina, cu mult inaintea venirii slavilor.Are inscriptionata monograma lui Isus si se afla astazi la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Biserica a intrat in patrimoniul UNESCO in 1993, fiind prima din cele 7 biserici evanghelice care au obtinut acest statut.

Are unul din cele mai mari altare poliptice din Transilvania (Sebes avandu-l pe cel mai valoros,Prejmer pe cel mai vechi, iar Medias pe cel mai frumos),o orga impunatoare si un amvon cioplit la 1500 dintr-un singur bloc de piatra-opera mesterului Ulrich din Brasov. Stranele de cor sunt foarte valoroase, decorate cu benzi de ornamente gotice,similare mobilierului de acelasi tip,intalnit in Germania sau Elvetia. Carevasazica, mesterii ardeleni nu sunt cu nimic mai prejos decat cei ai altora.

  

In partea superioara a boltei se zaresc niste detalii atipice unei biserici, ca de exemplu, arlechinul care pare a sustine povara tavanului. Nu se stie care-i povestea lui, unii spun ca ar fi o reprezentare grotesca a raului, altii ca ar fi o razbunare a mesterilor, nemultumiti de plata primita. Habar n-am ce-a vrut sa spuna autorul, dar e simpatic si curios.

  

 

  

  

Centrul atractiei vizuale insa, este usa sacristiei, unica in Europa si premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris. Pentru a proteja camera tezaurului si avutiile cele mai de pret, sistemul masiv si complicat de inchidere are 19 incuietori, perfect functionale si astazi. Pentru a actiona sistemul, se foloseste o cheie pentru 4 incuietori si o manivela pentru celelalte 15.

 

Intr-unul din bastioane se afla inchisoarea cuplurilor. In vremuri cand divortul era blamat,aici erau tinute pentru 2 saptamani cuplurile care intentionau sa se desparta. Li se dadea un singur pat, o singura masa, un scaun, o cana, etc, fiind nevoiti sa imparta totul. Timp de 300 de ani in Biertan s-a inregistrat un singur divort, deci metoda ar putea fi cu succes aplicata si in timpurile noastre. Am trai mai mult si mai fericiti, nu ne-am mai traumatiza copiii si nu am mai imbogati fara rost avocatii 🙂 Camera impacarii este un fenomen intalnit si in alte biserici fortificate din zona, cea de la Biertan fiind poate ceva mai cunoscuta si mai bine amenajata.

Am citit pe blogul Reptilianului cum ca podul bisericii ascunde o pictura pe panza foarte veche, care fusese expusa in trecut langa altar. Cum turistii incercau mereu sa o atinga, s-a hotarat mutarea ei intr-un loc sigur, unde sa poata fi conservata pana la gasirea unui restaurator. Pictura reprezinta scena biblica a aratarii lui Isus in Galilea,dupa inviere. Mi s-a parut faina descoperirea, pacat ca nimeni de-acolo nu povesteste nimic despre ea.

Biletul de intrare costa 8 lei (adult), iar orarul vizitelor este 10.00-19.00 cu pauza de la 13.00-14.00.Am inteles ca in alti ani se vizita doar intre 1 aprilie-31 octombrie,in restul anului putandu-se vizita doar cetatea, nu si biserica. Se practica insa obiceiul de a se schimba programul, asa ca nu poti niciodata sa nimeresti la sigur…decat daca suni inainte.

  

 

Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂 

Pentru mai multe,click pe semnul + de jos.

Publicitate

5 gânduri despre „Transilvania saseasca: Biertan – cea dintai pe lista UNESCO

  1. Pingback: Transilvania saseasca – Richis, locul cu povesti | Jurnal de Vacanta

  2. Pingback: Medias-cetatea neglijata, cu farmec neinteles | Jurnal de Vacanta

  3. Pingback: Mosna,Valea Viilor si Axente Sever sau ce l-a uimit pe printul Charles | Jurnal de Vacanta

  4. Pingback: Transilvania saseasca – “natura moarta dupa exod” | Jurnal de Vacanta

  5. Pingback: Biserica fortificată din Biertan - edificiul cu cel mai mare altar din Transilvania - FAM la pas turistic

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s