Cred ca orice fata se viseaza printesa intr-un castel nobiliar; macar in ziua nuntii si tot suspinam in batista barem o data in viata. Povestile romantice cu final fericit sunt cele in care visele devin realitate, iar astazi, sa indeplinesti astfel de dorinte nu mai inseamna sa te lupti cu zmeul cel aprig sau sa invingi balaurul cu 7 capete. Cavalerii indragostiti au la indemana un avantaj modern: castelele restaurate si introduse in circuit turistic. Ce-i drept, nu sunt multe cele care s-au bucurat de o soarta norocoasa, dar judetul Mures se faleste cu unul dintre putinele castele salvate din ruina si resuscitate din punct de vedere turistic.
La 20 km de Targu Mures, la mica distanta de aeroport si pe drumul inspre Turda (DN15) gasesti satul Ogra cu al sau Castel Haller. Unul dintre mai multele castele ale Hallerilor raspandite prin zona.
Castelul a fost ridicat in secolul XVII, dupa ce familia Haller a intrat in posesia intregului domeniu, in 1609. Luxos si sofisticat, odinioara interiorul era decorat cu candelabre aduse din Viena si mobilier masiv comandat la Paris. Dupa nationalizare insa, pictura murala a fost razuita complet, usile si ferestrele au fost inlocuite, tavanul si acoperisul schimbate cu altele ieftine si de prost gust. A impartasit aceeasi soarta previzibila cu restul cladirilor de valoare culturala inestimabila, cu arhitectura pretioasa si istorie care subminau ideologia comunistilor depasiti de niste notiuni pe care nu le puteau intelege. A functionat pe perioada regimului ca scoala, internat, sediu al militiei sau al consiliului popular pana in 1990, cand cladirea a fost abandonata. Recuperat si vandut apoi de mostenitori, castelul Haller a fost preluat de surorile Foris in 2007, restaurat cu o investitie de peste un milion de euro si impartasit cu cei in aflati in cautarea unei locati cu parfum aparte, castelul gazduind turisti din 2011.
Sunt 13 camere si un apartament, un restaurant cu 120 de locuri si o crama cu 100 de locuri. La primul nivel, printre decoratiuni post-baroc, tablouri vechi, piese de mobilier masiv, un pian,carti vechi, fotografii si alte obiecte personale ale mostenitorilor,se gasesc cele mai frumoase camere ale hotelului: apartamentul si camera mirilor, unde tinerii insuratei poposesc dupa nunta de vis pe care si-o planuiesc la castel. Asadar, daca vrei sa o impresionezi cu o miscare bine gandita si sa o coplesesti cu gestul tau cel mai romantic, ofera-i o noapte la castel si o sa fii singurul care a adus-o cea mai aproape de a se simti printesa rasfatata. Va trebui insa sa-ti fluturi falnic cardul asemeni unui palos, atat la restaurant, cat si la receptie. Dar la 250 lei camera dubla pe noapte, nu va fi un efort prea mare, pus in balanta cu multumirile pe care le vei primi dupa 🙂
La Haller petrecerile, aniversarile, balurile, degustarile de vinuri sau conferintele ies din tiparul unor simple evenimente, transformandu-se in veritabile experiente.
In ceea ce priveste propria perceptie insa, desi apreciez orice element de patrimoniu admirabil salvat de la uitare si valorificat in mod inteligent, nu ma pot abtine de la carcoteli, in felu-mi acid si pretentios…ca doar m-am visat printesa la castel pentru cateva zile. Primirea, servirea si tratatia nu le depasesc nici pe departe pe cele de care m-am bucurat cu alte ocazii, in locatii similare. Trecand peste alte mici rautacisme gratuite, singurul meu sfat este sa va asigurati inainte de a iesi din hotel ca gazdele nu uita de oaspetii plecati in explorari urbane. Altfel riscati sa reveniti noaptea, dornici doar de o baie fierbinte si de un somn princiar, si sa gasiti portile ferecate. Iar dupa o ora de sunat, telefonat, claxonat si pietre in geam aruncat, tonul moracanos si apostrofarile proprietarului proaspat trezit din somnu-i adanc sa vi se para picatura care varsa paharul. Daca mai si sunteti invitati sa va luati bagajele si sa parasiti incinta castelului in toiul noptii, descoperiti cum se poate impacheta eficient un bagaj in mai putin de doua minute si parasi val vartej palatul de clestar. Asadar, primirea nu o consider a fi pe masura unui boutique hotel de talia castelului Haller.
Dar poate asta se intampla doar daca sunteti singurii cazati si deci, cantitate neglijabila….sau daca tocmai va pregatiti sa sarbatoriti ziua voastra de nastere si asta este o surpriza bonus din partea castelului – cadou:)
Lasand gluma la o parte, in rest, numai felicitari si cuvinte de lauda pentru o initiativa curajoasa si exemplara, bine promovata si atent pozitionata.
Ceea ce este cu adevarat trist este ca la numai 2km departare, in Sanpaul, se afla resedinta permanenta a familiei Haller, care a ridicat aici un castel mai falnic si mai impunator ca cel din Ogra. Oferit de grofii maghiari Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia pentru a servi drept cerntru cultural sau camin de batrani,castelul din Sanpaul zace ingropat in buruieni si ignoranta de peste 10 ani, intr-o stare deplorabila din care mai poate fi recuperat cu imense eforturi si ambitii. Reconstruit de trei ori si tot de atatea ori ajuns in ruina, se pare ca Hallerul din Sanpaul a fost ajuns de legenda vrajitoarei care a blestemat familia si castelul la pustiire vesnica…

Castelul Haller din Sanpaul
Sursa foto: reportaj ProTV
Daca iti place si ti se pare util, te astept si pe Facebook sa ne imprietenim 🙂
Pingback: Castelul si parcul dendrologic Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu – vizita cu parfum nobiliar maghiar | Jurnal de Hoinar
Pingback: Complexul turistic Darina din Sancraiu de Mures – Restaurantul cu pestisor de aur si hotelul cu laguna | Jurnal de Hoinar