Tură cu bicicleta via Telega si Cocorăştii Mislii

În 2014 am avut parte de un sfârşit de octombrie destul de cald, aşa că am decis să profităm de vremea bună de afară şi să dăm o tură pe lângă Câmpina. Traseul a fost preluat de aici şi modificat puţin, în sensul că plecarea s-a făcut din Doftana şi nu din Câmpina. A rezultat astfel un traseu puţin mai scurt decât cel original, de numai 37 km, dar care păstrează frumuseţea zonei.

Plecarea în traseu am făcut-o din Doftana, de pe strada care duce către închisoarea cu acelaşi nume. După o coborâre de 1 km ajungem într-un un sens giratoriu, unde facem stânga şi imediat dreapta pentru a intra pe DC 133. Suntem pe asfalt şi ne aşteaptă o urcare de 4 km până în satul Buştenari.

Căpiţe, garduri de lemn si biciclete

Cerul e cu norii, pământul este cu petrolul

Culorile tomnatice s-au instalat deja şi nu putem decât să ne bucurăm şi să facem poze.

Culorile toamnei

Intrăm în Buştenari şi ţinem tot timpul drumul principal, până dăm de intersecţia cu DC 5B. Aici asfaltul se cam termină, iar noi facem uşor dreapta. Ne aflăm tot pe DC 133, iar o dată ieşiţi din sat, începe porţiunea cea mai frumoasă a traseului.

Bifurcaţia de la ieşirea din Buştenari

După 2 km de la ieşirea din Buştenari, ajungem într-o poiană întinsă, mărginită de copaci ruginii, unde oile şi vacile pasc nestingherite. Liniştea este la ea acasă în aceaste părţi.

Poiana de lângă Buştenari

Poiana de lângă Buştenari

Drumul coteşte uşor către dreapta şi încet încet intrăm în pădure. Din când în când se mai văd câteva platforme de gaze pe marginea drumului. Prin pădure pedalăm cam 7 km.

Din pădure culese…

Pădurea, frunzele si toamna

Cu puţin înainte de a intra în satul Cocorăştii Mislii, pe partea stângă, există un gorun secular. Conform panoului de pe copac, vârsta lui ar depăşi 500 de ani. Facem şi noi un popas pentru hidratare, câteva poze şi un sandwich.

Stejar secular

Ajunşi în Cocorăştii Mislii, facem dreapta şi intrăm pe DJ 100D (drum asfaltat). Până în următorul sat, pe partea dreaptă avem pădurea din care am coborât, iar pe stânga răul Mislea, afluent al Teleajenului.

În satul Sârca facem un mic ocol şi o luăm pe DJ 215. Trecem prin Bordenii Mari şi prin centrul localităţii Scorţeni, ca ulterior să revenim în DJ 100D.

Case din Bordenii Mari si Scorţeni

Centrul localitatii Scorţeni

Până în Doftana mai avem de pedalat 10 km, dar drumul este lejer, fără prea mult urcuş. Din Mislea renunţăm la DJ 100D şi continuăm traseul pe DJ 100E către Telega.

Ajunşi din nou în giratoriul din Telega, facem stânga şi ne pregătim de ultima urcare de pe traseu.

Râul Mislea si DJ 100E şerpuind prin Telega

Întrucât am terminat tura relativ devreme, iar afară încă mai era lumină, am decis să mai dăm încă 2 coborâri: una de 5 km de la Barajul Paltinul şi una de la Șotrile până aproape de baraj.

Parcurgerea traseului principal a durat puţin peste 4h 30 minute. Am pedalat într-un ritm mai relaxat, având un traseu ceva mai scurt şi peisaje mult prea frumoase. Diferenţa de nivel indicată de bikemap este de 440 m.

Rezumat traseu: Doftana, Telega, Buştenari, Cocorăştii Mislii. Sârca, Bordenii Mari, Scorţeni, Mislea, Telega, Doftana.

Traseul poate fi descărcat în format GPX/KML de aici.

Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂

Un gând despre „Tură cu bicicleta via Telega si Cocorăştii Mislii

  1. Pingback: De când extrasezonul a devenit noua modă în turismul românesc? | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s