De când extrasezonul a devenit noua modă în turismul românesc?

Simplu. De când cu tarifele mai avantajoase, disponibilitatea mai mare a hotelierilor şi forfota redusă a vacantierilor emigraţi în masă în concedii de odihnă.

  

FOTOGRAFII FĂCUTE PE UN TRASEU CU BICICLETA ÎN ZONA TOPOLOVENI

 

Notă. Acest articol îşi pierde valabilitatea şi farmecul în cazul unui sezon ploios, friguros, sau,mai rău,vântos. A se consuma în mod responsabil şi de preferinţă, pe timp de soare, cu temperaturi blânde şi în locaţii cât mai rar bătute de piciorul turistului modern.

Braşov de toamnă

Când eram mai tânără şi neplimbată, uram iarna care mă ţinea în casă la cald,începutul primăverii ploioase care parcă nu mai lăsa o dată loc verii mult aşteptate, pe care o îndrăgeam cel mai tare. Dar cel mai mult cred că uram toamna – atât de mohorâtă, cu picăturile ei insistente şi reci, cu burniţă tăietoare de orice chef şi cu temperaturile ei nehotărâte între cald şi frig. Frunzele cugeau din copaci, se întuneca devreme, şi simţeai cum se apropie iarna…mhm, hidoasă, albă,geroasă, brr!

Mănăstirea Turnu Vâlcea

Mini dovlecei de Cisnădie

Snagov

Apoi, limitată de opţiunile disponibile şi învăţată de cineva mai deschis la minte şi la călătorii, am început să plec de-acasă mai mult în perioadele în care alţii se ascund sub paturi. Şi a început să-mi placă…Vânam prognozele meteo pentru un weekend ce se anunţa însorit şi nu ratam nicio ocazie de a face ceva din orice bucată de timp liber.

Domeniul de vânătoare de la Lăpuşna

Baraj Olt

Casa memorială Anton Pann Vâlcea

      

Am învăţat că o haină potrivită face diferenţa şi am învăţat că atât un covor de frunze colorate, cât şi un strat alb de zăpadă, oferă o perspectivă diferită, dar la fel de încântătoare, asupra aceluiaşi loc.

Vulcanii Noroioşi – Pâclele Mari şi Pâclele Mici din Buzău

în noiembrie se arată vulpile în Apuseni

Vreme ideală pentru activităţi indoor – sau cum să slăbeşti 4 kile în 3 zile de ture speo şi de canyoning în Apuseni

  

Ce vreau eu să laud de fapt astăzi, nu este nici iarna care mai poate să aştepte la uşă până fierbem primul vin, dar nici primăvara, care oricum se bucură de o poziţie privilegiată în faţa verii…ah, şi de copaci înfloriţi, cu miros de cireşi şi meri. Le-am dedicat suficient spaţiu în alte articole.

Astăzi vorbim frumos şi ne arătăm aprecierea unei alte perioade mult hulite…toamna. Din anotimpul detestat, riscă să-mi devină cel preferat.

      

vila Florica – domeniul Brătienilor 

  

Goleşti muzeul satului în aer liber şi Conacul GOLEŞTILOR

Sătulă de preţurile mari de iulie-august şi de hoardele de turişti care se călcau în picioare în vârf de sezon, am început să valorific weekendurile calde de toamnă şi am descoperit că natura este cea mai seducătoare în anotimul cel mai fotogenic al anului.

Căsuţele Prinţului Charles – domeniul de la Zalanpatak şi cel din Micloşoara

 

Acum este perioada căldurii razelor strecurate printre dealurile aurii, timpul în care căutăm cu faţa orice urmă de soare la care să ne încălzim, tolăniţi şi leneşi că nişte şopârle. Toamna îţi oferă cea mai încântătoare cromatică a naturii şi îţi serveşte cele mai romantice peisaje ale anului. Pomii pădurilor devin pufoşenii portocalii, verzi,roşiatici, tomnatici, împrăştiaţi peste dealuri sau munţi.

Pietrele lui Solomon-Braşov

Zărneşti

Nostalgică şi plină de surprize, toamna te răsfaţă cu un joc straşnic de culoare şi lumini, scoate tot ce-i mai poetic din tine şi te îmbie la o relaxare nesfârşită.

PALATUL GHICA DIN CĂCIULAŢI

Prin sate umblă un miros de frunze arse şi de pastramă proaspăt prăjită, iar localnicii se bucură să se întindă la vorbă lungă cu tine.

    

TURĂ CU BICICLETA VIA TELEGA SI COCORĂŞTII MISLII

 

Te poţi bucura în tihnă de vizita unei case ţărăneşti sau a unui muzeu în aer liber, fără să stai la cozi pentru a cumpăra un bilet sau a face nişte fotografii. Îţi poţi alege cazarea preferată sau pe care îţi doreai să o încerci de ceva timp, fără teama prea mare de a fi refuzat, pe motiv de full-booking.

  

Codlea

  

la conacul Bălceştilor – Vâlcea

Complexul Darina – Sâncraiu de Mureş

  

PENSIUNEA VALEA LUPULUI – O LECŢIE DE OSPITALITATE, DEPRINSĂ PE VALEA BUZĂULUI

 

Te aşezi la orice terasă sau restaurant cochet care îţi face cu ochiul (şi pe care îl mai găseşti deschis 🙂 ), fără să rişti să aştepţi o oră pentru a fi servit.La obiectivele turistice ghidate, poţi avea parte de un tur privat, cu mai multă atenţie şi poveşti mai detaliate din partea unui ghid care nu mai este copleşit de grupurile numeroase de peste sezon.

          

Pe traseu înspre mănăstirea Stânişoara

Cincşor

    

Târgovişte

 

La mare, plajele îţi sunt la dispoziţie, nu eşti îngrădit de şezlonguri şi înconjurat de cearceafuri aşezate milimetric unul lângă celălalt. Nu te mai cheamă nimeni la porumb fiert şi la „kurtos kalacsi proaspeţi” şi eşti liber să asculţi doar valurile, fără acorduri de manele pe fundal. Nu mai vezi maşini parcate pe nisip, până în buza apei, şi, cu puţin noroc, te poţi bucura şi de o bălăceală la început de toamnă.

Cel mai frumos weekend la mare al ultimilor ani, l-am petrecut la final de septembrie , când tarifele la hotel erau de trei ori mai mici, piscina era liniştită,plaja călduroasă şi apa marii îmbietoare ca într-un sfârşit de săptămână de august.

VAMA SPRE MANGALIA,ÎNTR-UN WEEKEND ÎN CARE AM DESCOPERIT CĂ MAREA NU ÎNSEAMNĂ NUMAI LENEVIT LA PLAJĂ

Apusurile cele mai romantice de toamnă se văd de la Enisala

Inutil să adaug că city break-urile europene de toamnă sunt cele mai reuşite, pe aceleaşi principii ale preţurilor mai mici şi ale atmosferii liniştite din oraşe. Dacă vrei să explorezi autenticul unui oraş, neinvadat de călători curioşi, gălăgioşi şi băgăcioşi, ăsta ar fi momentul cel mai bun.

Iar ca bonus la toate cele de mai sus, vei lua cu tine acasă cele mai reuşite şi vesele fotografii, ajutate de culorile vii ale unei toamne indulgente.

Aşadar, weekendurile însorite de toamnă nu se petrec în casă; sunt prilej de celebrat nuanţele terapeutice ale naturii şi de încărcat baterii stoarse de energie şi de poftă de viaţă.

Valea Prahovei

  

DOMENIUL ŞTIRBEY – Buftea

     

A nu se înţelege însă că totul este lapte şi miere. Plimbările tomnatice, şi cele în extrasezon în general, nu duc lipsă şi de părţi mai puţin plăcute. Principalele dezavantaje sunt posibilităţile crescute de a da peste pensiuni închise la ceas de seară târzie, când cauţi disperat un loc de dormit printr-o localitate uitată de lume. Există riscul unei vremi schimbătoare, acces greoi la obiective unde se cere un grup minim de interesaţi, sau restaurante cu flux redus,care nu mai se aprovizionează la fel de bine.

Se întunecă devreme, deci trebuie să te scoli dimineaţă că să ajungi departe, iar la muzee mulţi închid mai devreme decât orarul afişat (care oricum e cel de iarnă, redus). Spre sfârşit de octombrie nu te poţi bucura totuşi de o baie în mare sau într-o piscină descoperită, iar lista punctelor mai puţin roz poate continua uşor…

Tabăra de sculptură Măgura – Buzău

 

Dar ceea ce poţi face în schimb şi felurile în care te poţi juca în fond cu oferta bogată a oricărui anotimp, compensează din greu, zic eu. Nu insist însă să încerci, dacă toţi ar face asta, nu s-ar mai numi extrasezon iar eu n-aş mai avea parte de un sejur liniştit şi relaxant, nu? 🙂

Este încă o toamnă îngăduitoare, nu te refugia între patru pereţi, ci călătoreşte deci cu spor şi îndrăzneşte să te cufunzi mai mult în locurile pe care le vizitezi!

    


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂

Publicitate

Un gând despre „De când extrasezonul a devenit noua modă în turismul românesc?

  1. Pingback: Honor Villa – ce au în comun o cabană cochetă din inima Harghitei, un parc natural unic în România, un centru de echitaţie cu armăsari islandezi şi o mică fabrică ce prelucrează produse din vânat? | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s