Litoralul sloven – Piran,Koper,Izola,Portoroz

Cele 4 staţiuni cunoscute ale slovenilor sunt Koper, Izola, Piran şi Portoroz. Cei 100 de km din Ljubljana până în Capul Istriei (Capo d’Istria sau Koper) îi faci în maxim o oră şi o zi este suficientă pentru opriri în fiecare dintre cele 4 staţiuni. Plus o baie. Inclus şi un peşte servit la o terasă pe faleză.

Koper nu este Capul Istriei pentru că ar fi prima în ordinea numerelor de pe tricou. Între secolele XX-XIII, mulţumită comerţului înfloritor, a poziţiei strategice şi legăturilor politice cu Veneţia, Koper şi-a câştigat renumele de “oraş conducător între oraşele peninsulei Istria”, de unde şi numele-i de Capo d’Istria.

  

  

Koper

Influenţele veneţiene sunt de altfel prezente în toate oraşele din Istria. În Koper, locaţia cea mai iconică este piaţa Tito, cu turnul ceasului, ce se ridică 54 de metri deasupra centrului istoric.Uşor de găsit la pas, sunt şi piaţa Preseren, cu poarta Muda şi piaţa Carpaccio, unde se presupune că a trăit şi a lucrat în sec XIV pictorul veneţian Vittore Carpaccio.

  

Koper – piaţa Tito

  

  

O lista a obiectivelor, pentru cei care vor să aloce mai mult timp acestui orăşel – aici

Koper

Izola este un mic oraş de pescari, aşa că o vizită standard porneşte din vechiul port Mandrac, continuând spre piaţa Veliki,unde se află clădirea primăriei şi, mai departe, spre piaţa Manzioli, unde găseşte palatul cu acelaşi nume. Construit în 1470, din ordinul primarului Tomasso Manzioli, palatul este una dintre cele mai vechi construcţii ale oraşului, găzduind în prezent atât birourile guvernului italian local, cât şi un winebar.

Izola

Muzeul Parenzana găzduieşte o colecţie de modele de trenuri, în amintirea liniei de tren Parenzana, inaugurată în 1902, care lega Trieste (Italia) de Porec (Croaţia). Trenul a operat până în 1935 dar, datorită reputaţiei câştigate pentru priveliştile pitoreşti asupra coastei mediterane, traseul a rămas astăzi o rută populară printre ciclişti.

  

Tradiţia cultivată încă din epoca veneţiană, a creşterii măslinilor şi a producerii vinurilor a rămas până astăzi mândria oraşului. Faima vinului de Izola l-a cucerit până şi pe Casanova, despre care se povesteşte că s-a îndrăgostit de vinul roşu primit în dar de la un coleg de celulă, în timpul “şederii” lor la temniţă Piombi, în Venezia.

Izola

Şi am ajuns la Piran, bijuteria coastei slovene şi unul dintre cele mai fotogenice oraşe de la Mediterană. Centrul său istoric te duce cu gândul la vecinele-i mai sudice Split sau Trogir: istoric, extrem de pitoresc şi cu o arhitectură bine conservată.

Piran

  

  

  

Acvariul din Piran

  

Începe turul din piaţa Tartinijev, numită după compozitorul Giuseppe Tartini, după care te poţi pierde pe străduţele înguste şi pietruite, umblând fără rost. Nu ai cum să te rătăcești şi nici să te îndepărtezi de centru. Orăşelul este mic, încântător şi îţi va bucura cele câteva ore pe care alegi să i le acorzi.

Piran – piaţa Tartinijev

Piran – piaţa Tartinijev

Piran – piaţa Tartinijev

Piran – piaţa Tartinijev

  

Piran

  

Piran

Deşi Piran este cea mai iconică dintre staţiunile de pe litoralul sloven, se pare că Portoroz ar fi una dintre cele mai cunoscute şi importante. Portul Trandafirilor se mândreşte cu unul dintre cele mai mari porturi moderne ale Adriaticii şi găzduieşte Internautica, o expoziţie internaţională de ambarcaţiuni, care se organizează în fiecare mai şi atrage 40.000 de vizitatori şi peste 400 de expozanţi.

Portoroz

Portoroz

Portoroz era faimoasă încă din secolul XIII, când şi-a dezvoltat un turism de nişă, axat pe welness şi spa, profitând de proprietăţile curative ale nămolului terapeutic şi băilor termale. Astăzi, in staţiune se găsesc 6 resorturi şi spa-uri de wellness.Deşi nu este bogată în arhitectură cu influenţe baroce şi renascentiste, Portoroz este staţiunea cazinourilor, a restaurantelor luxoase, a centrelor de conferinţă şi a spa-urilor.

Portoroz

  

Portoroz

În apropiere de Portoroz, se află Parcul Natural Secovlje Salina, unde sarea este produsă urmând aceeaşi metodă tradiţională, veche de 700 de ani. Zona înconjurătoare s-a dezvoltat ca o deltă, unde de-a lungul anilor, s-a format un microclimat favorabil păsărilor migratoare,plantelor şi animalelor halofite.

Parcul Natural Secovlje Salina

Salinele nu sunt doar minele de tip Turda sau Prahova, acelaşi termen se referă şi la bazinele externe de cristalizare şi evaporare ale apei sărate, transportată fie pe principiul gravităţii sau ajutată de pompe. Zonele umede de coastă au fost amenajate de om prin ridicarea de diguri,canale şi bazine joase, în care a captat apă marii şi unde a folosit forţa soarelui, a vântului, a fluxului şi a pompelor, pentru obţinerea sării.

Parcul Natural Secovlje Salina

Salinele sunt împărţite în două secţiuni, zona Lera (în nord) şi Fontanigge (în sud), despărţite de răul Drnica. În Fontanigge se folosea forţa morilor de vânt pentru transport, în timp ce în zona Lera austriecii au introdus, acum o sută de ani, o procedură modernă care folosea forţa pompelor motorizate.

Odată ce apa trece prin bazinele de evaporare, ajunge în cele de cristalizare, unde sarea se formează efectiv. În bazinele de cristalizare se cultivă petola – un strat gros de câţiva milimetri de alge, gips şi minerale, care împiedică amestecul nămolului cu sarea. Sarea este strânsă în grămezi mari cu ajutorul unor dalte speciale, apoi depozitată în zone special amenajate.

  

Parcul pune la dispoziţie trasee amenajate pentru bicicletă, un magazin de unde se pot cumpăra diverse produse locale pe baza de sare, un muzeu unde este exemplificată metoda tradiţională de extragere şi prelucrare a sării şi diverse alte încăperi unde rulează diverse documentare despre saline,camere multimedia şi o platformă cu vedere panoramică asupra rezervaţiei. Se organizează ateliere, vizite ghidate,sesiuni de pescuit şi birdwatching.

Merită cu siguranţă un popas, salinele sunt la doar 4 km distanţă de Portoroz. Noi ne-am oprit absolut întâmplător, în drum dinspre litoralul sloven înspre Istria. Am văzut la şosea un indicator de prezentare care părea interesant, am tras de volan şi am parcat exact în faţă intrării să aruncăm un ochi.

Un tur complet durează mai bine de o oră, suprafaţa totală fiind de 6,5 km pătraţi, zona de uscat acoperind aproape un kilometru pătrat,adică aproape 2,5 km de străbătut în arşiţa soarelui reflectat de albul sării. A se citi “nu uita sticla de apă şi protecţia pentru cap”.
Pentru detalii despre vizită, preţuri pe sezon şi acces, recomand site-ul lor oficial, extrem de bine documentat.

Parcul Natural Secovlje Salina

 


Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne imprietenim 🙂

Publicitate

2 gânduri despre „Litoralul sloven – Piran,Koper,Izola,Portoroz

  1. Pingback: Unde a scris Jules Verne “O călătorie spre centrul Pământului? În Parcul Skocjancke jame – cea mai impresionantă şi spectaculoasă atracţie pe care am văzut-o. Vreodată. | Jurnal de Hoinar

  2. Pingback: Cum să te îndrăgosteşti în 4 zile de Slovenia – ţara care promite multe şi-ţi oferă peste aşteptări | Jurnal de Hoinar

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s