La Domeniul Greaca am ajuns într-un weekend călduros de mai, căutând o distracţie nouă, nu departe de Bucureşti. Am găsit-o la 50 de kilometri de capitală, în Giurgiu, un judeţ asociat de mulţi cu “un loc de tranzit spre Ruse”. Ce-i drept, Greaca nu este la o aruncătură de băţ de oraşul Giurgiu, însă judeţul în sine lasă loc de câteva ieşiri de weekend interesante, nefiind chiar searbăd în obiective.
Peisaj de pe DN5A
Moşia a aparţinut unei grecoaice, care şi-a deschis un han aproape de intrarea în sat. Hanul se numea „La Greaca cea Frumoasă”, cei de-ai locului spunându-i simplu „La Greaca”. De-aici a rămas numele localităţii şi al domeniului.
Domeniul Greaca
Astăzi, resortul Greaca se întinde pe 32 de hectare şi înseamnă un conac neoromânesc cu spaţii de cazare (15 camere şi un apartament), restaurant, wine-bar şi piscină amenajată cu baldachine. Există sală de fitness, două terenuri de tenis cu nocturnă, mese de ping pong şi biliard, spaţiu amenajat pentru amatorii de grătar şi loc de joacă pentru cei mici.
Intrarea in complex
Posibilităţile de agrement nu lasă timp de plictiseală: dacă pe timp de vară, atmosfera toridă nu te sperie şi leneveala la piscină devine prea banală pentru tine, poţi închiria biciclete pentru o tură prin lunca Dunării, se pot organiza ieşiri cu ATV-urile, picnicuri pe malul Dunării sau sesiuni de pescuit. Zona este înconjurată de câteva areale vaste de vânătoare, aşadar poţi lua în calcul şi varianta asta de activitate, dacă ai pus gând rău fazanilor, mistreţilor ori iepurilor de prin împrejurimi.
Pe lângă toate acestea, se lucrează la un SPA acoperit, un centru multifuncţional de conferinţe/evenimente şi la un al doilea restaurant, menite a diminua din sezonalitatea turistică. În planurile viitorului apropiat sunt incluse un teren de golf, un aerodrom pentru avioane uşoare şi un complex rezidenţial destinat famiilor cu dare de mână, dornice de a avea o casă de vacanţă sau doar de weekend, pe care o şi pot scoate eventual în circuitul turistic.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la Domeniul Greaca este împrumutarea cu succes a unui concept cunoscut şi căutat în străinătate şi adaptarea sa la un climat încă tânăr la noi, din perspectiva unor astfel de experimente.
Răspunsul pozitiv la această abordare este încurajator şi lasă de înţeles că pe viitor ne vom delecta din ce în ce mai des cu oaze similare, care valorifică potenţialul unor zone, altfel moarte din punct de vedere turistic. A face turism profitabil în mijlocul unui câmp este un exemplu reuşit al unui model de a stimula călătoriile de weekend în zonele limitrofe ale capitalei.
Piscinele domeniului
Recepţia
Holul de la intrare
Interior cameră dublă
Interior apartament
Wine Bar
Restaurantul din interiorPiscinele exterioare
Terenuri de tenis
Loc de joacă pentru copii
Utile
- Dacă ajungi din capitală, ieşi spre Popeşti-Leordeni şi ţine DN4 urmând direcţia Hotarele. Mai departe, DN5A şi DN41 te aduc direct la destinaţie.
- Pentru contact, foloseşte fie contul de Facebook, fie site-ul oficial , unde găseşti tarifele actualizate ale cazării sau ale serviciilor de agrement (închirieri diverse, acces la piscină, etc), oferte speciale şi chiar meniul curent al restaurantului.
- De luat în calcul înainte de a-ţi programa o zi întreagă aici – o masă satisfăcătoare la restaurant sare lejer de 120 lei pentru două persoane. Dacă aduni cocktailurile de la piscină şi intrarea la bălăceala la prânzul servit pe terasă, se ajunge la o sumă frumuşica de cuplu. Preţurile sunt însă oneste, corelate cu tipologia clientului care se doreşte a fi atras aici. Iar atunci când eşti în căutarea unui anumit nivel de calitate al serviciilor şi al unei atmosfere liniştite şi cochete, costul devine în mod firesc şi un instrument folositor în selectarea clientelei.
- Vara, în plin sezon, merită încercat mai degrabă în timpul săptămânii, pentru a evita aglomeraţia.
- Dacă propunerile gazdelor pentru petrecerea timpului liber nu ţi se potrivesc, împrejurimile nu duc lipsa de atracţii:
La cerere, personalul Domeniului Greaca poate aranja excursii la fântânile de la Izvoarele sau la schitul Goştinari.
Parcul Natural Comana (rezervaţia, mănăstirea, lacul, complexul Comana) este la 20 de minute cu maşina de Greaca.
La conacul Udrişte Năsturel, cunoscut şi drept Casa de Piatră de la Herăşti ajungi în 15 minute.
Dacă ţi-a plăcut și ţi s-a părut util, te aștept și pe Facebook să ne ȋmprietenim 🙂
Pingback: Casa Comana – un loc special în delta Neajlovului | Jurnal de Hoinar